Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 13:21

Παρατείνεται η NAVTEX για το Oruc Reis μέχρι 1η Σεπτεμβρίου

Την ώρα που το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ευρώπης συζητά την επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία η Άγκυρα προβαίνει σε ακόμα πιο προκλητικές ενέργειες – Σε νέα περιοχή θα διεξαχθούν οι έρευνες της νέας NAVTEX συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Δείτε βίντεο από την πορεία του Oruc Reis συνοδευόμενου από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που δημοσιεύει το Anadolu

Νέα παράταση στον πλου του Oruc Reis, έδωσαν οι Τούρκοι με την έκδοση νέας NAVTEX, φτάνοντας την τουρκική προκλητικότητα στα άκρα, την ώρα που τα ελληνοτουρκικά κρέμονται από μια κλωστή.

Η πρώτη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η οποία πήρε παράταση μέχρι σήμερα. Λίγο πριν εκπνεύσει, λοιπόν, η πρώτη παράταση, οι Τούρκοι εκδίδουν και πάλι NAVTEX μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας αυτή τη φορά διαφορετική περιοχή, η οποία όμως περιλαμβάνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι συντεταγμένες που έχουν δώσει για τη νέα NAVTEX:

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20 (Antalya) (Yayınlanma: 27-08-2020 13:34)

SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20
AKDENİZ

1.SİSMİK ÇALIŞMALAR, R/V ORUÇ REİS, ATAMAN VE CENGİZHAN İSİMLİ GEMİLER İLE 27 AĞU-01 EYL 20 TARİHLERİ ARASINDA AŞAĞIDAKİ SAHADA YAPILACAKTIR.
33 55.00 K – 027 59.77 D
34 12.28 K – 028 00.12 D
35 12.12 K – 030 22.15 D
34 58.25 K – 030 31.50 D
34 18.58 K – 028 55.57 D
6 DENİZ MİLİ AÇIK GEÇİLMESİ.
2. BU BİLDİRİ 01 EYL 20 SAAT 2059Z’DA YÜRÜRLÜLÜKTEN KALDIRILACAKTIR.

Δείτε σε χάρτη την περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με τη νέα NAVTEX:

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο στο οποίο φαίνεται το Oruc Reis συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρακτορείο να σχολιάζει ότι «συνεχίζει την πορεία του».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συζητά κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία 

Το πρώτο δύσκολο τεστ για τη στάση των Ευρωπαίων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες τουρκικές κινήσεις είναι το διήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο. Σε αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η παρατηρούμενη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτροπή της σε κράτος ταραξία όλων των γειτόνων της που αρνούνται να καταστούν δορυφόροι της Άγκυρας.

Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει την πολλή δύσκολη προσπάθεια να μετακινήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν απαθείς μπροστά στην ευρωπαϊκή επιθετικότητα, προειδοποιώντας ότι μόνο η συντονισμένη αποτροπή σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να οδηγήσουν τον Ερντογάν να επανεξετάσει την στάση του. Υπ’ αυτή την έννοια, η συμφωνία για προετοιμασία κυρώσεων που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, είναι ίσως το μοναδικό βήμα που τρομάζει και μπορεί να αλλάξει τους σχεδιασμούς Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας κυρώσεων που θα «δαγκώνει» πιο πολύ σε σχέση με όσα μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθεί απόφαση για επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων και θα ανατεθεί στις υπηρεσίες της Κομισιόν να συντάξουν τον κατάλογο. Στη συνέχεια η λίστα αυτή θα πάει προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Ειδικη Σύνοδο για την Αν. Μεσόγειο.  Υπάρχει πάντως σκεπτικισμός μήπως οι πιο σκληρές κυρώσεις οδηγήσουν τον Ερντογάν σε εκτροχιασμό…

Η συζήτηση για Τουρκία έχει προγραμματιστεί για απόψε στις 18:00 ώρα Ελλάδος με διάρκεια έως τις 20:15. Θα ακολουθήσει το δείπνο των 27, όπου και εκεί αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Πηγή: Protothema.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία της ομάδας μας – Τα δυο επόμενα προγραμματισμένα φιλικά

Επόμενο Άρθρο

Βάσεις πανελλαδικών 2020: Ανακοινώνονται την Παρασκευή (28/08) στις 9 το πρωί

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...