Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 13:02

Ο ”χορός της ψυχής” ο Καγκελάρης αναβίωσε και πάλι στις Παπαδάτες (video-pics-live)

Ένα σώμα και μια φωνή έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες των Παπαδατών Πρέβεζας συμμετέχοντας στον παραδοσιακό καγκελάρη που χορεύεται ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής.

Χωρίς όργανα και κρατώντας ο ένας τον άλλον οι χορευτές και οι χορεύτριες τραγουδούν στίχους που μιλούν για τον έρωτα,την πασχαλιά,τους αγώνες για την ελευθερία και η προέλευση τους χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας πρώτα οι μεγαλύτεροι, ύστερα οι νεώτεροι,οι γυναίκες και τα παιδιά “περικυκλώνουν” την πλατεία του χωριού και συνεχίζουν ένα ξεχωριστό έθιμο που έχει κάνει “διάσημη” την περιοχή.

Φέτος μετά από δύο χρόνια απαγορεύσεων και υγειονομικών περιορισμών ο εορτασμός ήταν λαμπρός.”Κρίκοι” της ανθρώπινης αλυσίδας έγιναν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας,ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής,περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Σπύρος Κυριάκης, οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λελοβίτης και Δημητρούλα Ρεβήσιου, οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στέλλα Βαρτελάτου, Γιώργος Δημητρίου, Παύλος Φραγκούλης και Μαρία Χήτα, πλήθος φορέων καθώς επίσης κάτοικοι των Παπαδατών και πολλοί απόδημοι που κάνουν τα πάντα για να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αυτή τη μέρα.

Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του για την επιτυχία του χορού και την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μοναδικό δρώμενο και σίγουρα το μεγαλύτερο στην ευρύτερη περιοχή.

Τον κόσμο και τους φορείς ευχαρίστησε και η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παπαδατών Φωτεινή Αυγέρη, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου με ακόμη περισσότερα “καγκελίσματα”.

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Βίντεο-Φωτογραφίες: onprevezanews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Απογραφή 2021: 54.682 μόνιμοι κάτοικοι στο Ν. Πρέβεζας σύμφωνα με την απογραφή (αναλυτικά οι πίνακες)

Επόμενο Άρθρο

Διπλή γιορτή για τον οικισμό του Αγίου θωμά στην Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...