Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 3:03

Ο π. Δημήτριος Κατσάνος νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βάδης-Βυρτεμβέργης

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, έλαβε χώρα η συνέλευση των αντιπροσώπων του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στο πλαίσιο της οποίας εξελέγη και το νέο Προεδρείο του σημαντικότερου οργάνου του πολυμερούς οικουμενικού διαλόγου στο μεγάλο αυτό γερμανικό κρατίδιο. Πρόεδρος εξελέγη παμψηφεί ο κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας πατήρ Δημήτριος Κατσάνος, ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλης Reutlingen. Ο δραστήριος ιερέας, ο οποίος μόλις προ ημερών έλαβε από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου, είναι ο πρώτος ορθόδοξος χριστιανός Πρόεδρος στην ιστορία του Συμβουλίου αυτού. Επίσης, πρώτη φορά αναδεικνύεται ένας ηλικιακά τόσο νέος άνθρωπος στη θέση αυτή.

Ο πατήρ Δημήτριος γεννήθηκε το 1985 στα Ιωάννινα. Απόφοιτος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, διακόνησε από το 2006 έως το 2012 στην Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ludwigshafen ως λαϊκός ιεροκήρυκας, για να ιερωθεί την επόμενη χρονιά και να εργαστεί ως εφημέριος αρχικά της ενορίας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Kirchheim unter Teck και κατόπιν της προαναφερθείσας ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Reutlingen. Πέρα από την πολυσχιδή ποιμαντική του δράση, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο, συμμετέχοντας σε ποικίλα όργανα σε επίπεδο πόλεων και κρατιδίου. Από το 2018 μέχρι τη σημερινή εκλογή του διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Εκκλησιών Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου εκπροσωπεί την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο Δρ. Γεώργιο Μπασιούδη (ενορία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Mannheim).

Η ομόθυμη εκλογή του πατρός Δημητρίου συνιστά τεκμήριο της εκτίμησης που απολαμβάνει η Ορθοδοξία στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου στη Γερμανία, κάτι που καθρεφτίζεται, μεταξύ άλλων, και στα ακόλουθα δεδομένα: Πρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου πατήρ Κωνσταντίνος Μύρων, του Οικουμενικού Συμβουλίου Βερολίνου-Βρανδεμβούργου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ Σφιάτκος, ενώ στο Προεδρείο του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας, το οποίο διευθύνει ο γράφων, συμμετέχει ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, διαδεχόμενος τον Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολο Μαλαμούση. Στα εν Γερμανία όργανα του διαλόγου των χριστιανών προσφέρεται μαρτυρία Ορθοδοξίας, η οποία βρίσκει ώτα ευήκοα. Ιδίως η παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι κεντρικώς παρούσα στο οικουμενικό γίγνεσθαι της χώρας. Πρόκειται για τον μη αυτονόητο καρπό της σκληρής δουλειάς πολλών, υπό τη σοφή καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

Τον πατέρα Δημήτριο Κατσάνο συνοδεύουν οι πλέον θερμές ευχές για καλλίκαρπη θητεία προς δόξαν Θεού εν υπακοή στην Κυριακή εντολή της ενότητας. Άξιος!

Γεώργιος Βλαντής

Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Πρεβέζης Φώτης Ζέρβας στην Καμαρίνα

Επόμενο Άρθρο

Ηλεκτρονικά βιβλία: Υποχρεωτική η εφαρμογή τους μέσω MyDATA, ποιους αφορά

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...