Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 5:32

Ο Δήμος Πρέβεζας πληρώνει χιλιάδες ευρώ για πολιτισμό και το χορευτικό του πληρώνει από την τσέπη του

Πάρα πολλοί δήμοι της χώρας έχουν χορευτικά σύνολα προκειμένου να πλαισιώνουν παραστάσεις που πραγματοποιούνται καθ’ όλη την χρονιά με τον κόσμο να τα απολαμβάνει σε κάθε τους παρουσία.

Μάλιστα οι δήμοι έχουν ειδικά κονδύλια από τα οποία καλύπτονται τα έξοδα των χορευτών είτε για φορεσιές, είτε για μετακινήσεις σε εκτός έδρας παρουσίες είτε λειτουργικών εξόδων, κάλυψη δασκάλων κ.α.

Αυτό όμως στον δήμο Πρέβεζας δεν γίνεται ανέκαθεν και τι εννοούμε.

Τα 200 περίπου άτομα που συγκροτούν το χορευτικό τμήμα του δήμου Πρέβεζας και αποτελείται από παιδιά και ενήλικες ανέκαθεν πλήρωνε μία ετήσια συνδρομή προκειμένου να λαμβάνει μέρος σε πρόβες ή οτιδήποτε άλλο με τον δήμο να τους παραχωρεί μία αίθουσα, κυρίως το κλειστό του 1ου γυμνασίου, εκεί όπου το χειμώνα κάνει κρύο και το καλοκαίρι αφόρητη ζέστη.

Ο δήμος πάντα ”χρησιμοποιούσε” το χορευτικό για τις εκδηλώσεις του, όπως εκδηλώσεις εορτασμού, παραδοσιακών βραδιών, μνήμης κ.α.

Τελευταία φορά που τα μέλη του συλλόγου πλήρωσαν το αντίτιμο για τα μαθήματά τους ήταν το 2019 επί δημαρχίας Χρήστου Μπαϊλη.

Μετά μεσολάβησε η Πανδημία του κορονοϊού, η αλλαγή του δασκάλου με το χορευτικό να κάνει παύση περίπου 2 ετών.

Επί δημαρχίας Νίκου Γεωργάκου δεν έχει πληρώσει κανείς το αντίτιμο των 20 ευρώ, ενώ προχώρησαν στην πρόσληψη νέου δασκάλου με πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για 1+1 χρόνια.

Όμως το ”κουφό” όπως θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς είναι, ότι ενώ το χορευτικό ανήκει στον δήμο και το χρησιμοποιεί για δικές του και όχι μόνο παραστάσεις και εκδηλώσεις πιο πολύ για να κάνει το ”εφέ του και ενώ ο δήμος χρυσοπληρώνει ξένα συγκροτήματα για να έρθουν Πρέβεζα, τα μέλη του χορευτικού πληρώνουν από την τσέπη του το λεωφορείο για να τους μεταφέρει εκτός πόλης.

Τελευταία μετακίνηση του χορευτικού στην εκδήλωση που έγινε στην Βόνιτσα με τίτλο “11η παράσταση παραδοσιακών χορών” που έγινε στις 18 Ιουλίου, τα μέλη του χορευτικού πλήρωσαν από 10 ευρώ έκαστος για την μετακίνησή τους με λεωφορείο.

Πως γίνεται λοιπόν από τη μία ο δήμος να δαπανά χιλιάδες ευρώ για ξένους να λέει ότι έχει δικό του χορευτικό και τα μέλη του να πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους εκτός Πρέβεζας;

Μάλιστα κατά το παρελθόν τα ίδια τα μέλη του χορευτικού πλήρωναν ακόμη και το ξενοδοχείο από την τσέπη τους, όπως και το φαγητό τους.

Το χορευτικό μάλιστα αναγκάστηκε να σταματήσει τις εμφανίσεις εκτός Πρέβεζας, όχι από δική του υπαιτιότητα, αλλά επειδή δεν είχαν στείλει οι διοργανωτές επίσημη πρόσκληση είτε από δήμο ή κοινότητα στον δήμο Πρέβεζας, που πάντα θέλει να έχει το πάνω χέρι και τον πρώτο λόγο.

Έτσι εμφανίσεις όπως 24/7 Ιουλίου στην Πάλαιρο, 25/7 στο Κανάλι, 18/8 Λιβαδιά Αλβανίας κ.α ακυρώθηκαν, γιατί το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση.

Τελικά είναι τμήμα του δήμου και αν ναι, γιατί τα μέλη του πληρώνουν μόνοι τους τα έξοδά τους για εκτός έδρας συμμετοχές ή δεν είναι και τα αφήνετε να κάνουν ότι θέλουν συμμετέχοντας παντού.

Τους ”χρησιμοποιείται” για τα εφέ σας όπως εορτασμούς Αγ. Χαραλάμπους, Απελευθέρωση Πρέβεζας, καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις, αλλά για τα υπόλοιπά ζητάνε και ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ;

Τρανό παράδειγμα επί δημαρχίας Μπαϊλη το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο μνημείο του Ζαλόγγου για την ζωή του Καποδίστρια, όπου ο δήμος δεν παρείχε ούτε κασετόφωνο για το χορευτικό να ακούγεται μουσική με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο δάσκαλος να τραγουδάει με το στόμα για να δίνει τον ρυθμό στο χορευτικό.

Ο Δήμος ωστόσο ορισμένες φορές ”πληρώνει” για να ενοικιάσει φορεσιές για τα μέλη του χορευτικού για να συμμετέχουν σε δικές του παραστάσεις ή εκδηλώσεις.

Υπάρχουν ακόμη πολλές εκδηλώσεις που γίνονται ανά την Ελλάδα, εκεί όπου το χορευτικό έχει καλεστεί να βρεθεί, αλλά από συλλόγους και όχι δήμο ή Κοινότητα.

Όπως για παράδειγμα δείτε παρακάτω:

Στην εκδήλωση της Αλβανίας θα πάνε χορευτικά από Ν. Σαμψούντα, Καναλάκι, αλλά όχι του δήμου Πρέβεζας.

Όποτε όποιος θέλει να καλέσει το χορευτικό του δήμου Πρέβεζας για συμμετοχή, ας βάλει τον δήμο ή την Κοινότητά του να στείλει ΕΠΙΣΗΜΗ πρόσκληση.

Και οι χοροί καλά κρατούν, γιατί έρχονται και άλλα….


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Άρτας εγκαινίασε τα νέα της γραφεία – Η Ν.Ε Πρέβεζας θα αποκτήσει γραφεία;

Επόμενο Άρθρο

Από πότε ένας δήμος ”διαφημίζει” δουλειές ιδιωτών;

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...