Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 13:12

Ο απολιθωματοφόρος ορίζοντας στην Τ.Κ. Ιτέας Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου του Δήμου Ζαγορίου. Ένας σημαντικός γεωτόπος στην Ήπειρο

Ανατολικά  της Τ.Κ. Ιτέας  εκεί  που σμίγουν τα δυο ρέματα (Ρέμα Πέτρας  και Ρέμα Αγ. Παρασκευής)  στη θέση  «Φατσιόρι» συναντούμε ένα σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα .

Πρόκειται για απολιθωματοφόρο ορίζοντα  εντός των ψαμμιτομαργαϊκών αποθέσεων της σειράς  του φλύσχη  στην  φάση ανωτέρας σειράς στρωμάτων  Ζαγορίου .Ο γεωλογικός σχηματισμός  σχηματίσθηκε την περίοδο Ηωκαίνου- Ολιγοκαίνου (50-25 εκατομμύρια χρόνια  από σήμερα) γεγονός που προσδιορίζουν  και τα απολιθώματα που βρίσκονται στον εν λόγω ορίζοντα (γαστερόποδα και τρηματοφόρα)

Σ αυτή την περίοδο  που σχηματίσθηκαν  οι προαναφερόμενες   σειρές    έζησαν και τα Γαστερόποδα (Gastropoda που αποτελούν μια μεγάλη ομοταξία των Μαλακίων (Molluska).Τα γαστερόποδα είναι υδρόβια Μαλάκια  στην πλειοψηφία τους θαλάσσια βενθονικά . Το όστρακο των γαστερόποδων είναι ασβεστιτικής σύστασής και έχει την μορφή επιμήκη περιελιγμένου σωλήνα (όπως αυτά που  συναντούμε  στην Ιτέα). )  Επίσης στο στρώμα   συναντούμε και  τρηματοφόρα (foraminifera).

Αναλυτικοί προσδιορισμοί  θα ακολουθήσουν από πλευράς μας  από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Η διαβρωτική δράση  των δυο χείμαρρων   στην γεωλογική εξέλιξη  δημιούργησε τομή του απολιθωματοφόρου ορίζοντα και    αποκάλυψε  τα απολιθώματα , πολλά των οποίων αποπλενονται και καταλήγουν στην κοίτη του ρέματος . Θεωρούμε σημαντικό γεγονός  την ανακάλυψη αυτή  τόσο από γεωλογικής όσο και από παλαιοντολογικής άποψης .

Η ανακάλυψη της θέσης  δεν ηταν τυχάια . Εγινε κατόπιν  υπόδειξης του Δημοτικού Συμβούλου (και πρώην Δημάρχου ) Δήμου Ζαγορίου κ . Βασιλείου Σπύρου τον οποίο εκ μέρους της ΕΑΓΜΕ( Πρώην ΙΓΜΕ ) θέλω θερμά να ευχαριστήσω. Στο ύπαιθρο μας συνόδευσε ο ίδιος και η κ. Νόλα Αικατερίνη (κάτοικος Μηλιωτάδων)την οποία επίσης ευχαριστούμε .

Τα χώματα  του Ζαγορίου γράφουν την δική τους γεωλογική ιστορία  την δική τους παλαιογεωγραφία  και σ αυτόν τον χώρο διαβάζουμε την χρονοστρωματογραφια  της περιοχής.

Η  θέση αυτή  είναι  σημαντικός γεώτοπος  και αποκτά μεγαλύτερη αξία δεδομένου  ότι  βρίσκεται κοντά στο Γεωπάρκο  Βίκου -Αώου και επομένως μπορεί να αποτελέσει ένα γεωτουριστικό προορισμό των επισκεπτών του γεωπάρκου. Σ αυτή την κατεύθυνση  θα συνεργαστούμε  με την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε και τον Δήμο Ζαγορίου .Ευχαριστούμε  την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. και τον Δήμαρχο κ. Σουκουβέλο  Γεώργιο για την μακροχρόνια συνεργασία και την στήριξη τους στο έργο της ΕΑΓΜΕ.

 

Η ΕΑΓΜΕ έχει χρέος να αναδεικνύει και να προστατεύει  την γεωλογική κληρονομιά του τόπου μας.

Ευάγγελος Νικολάου

Δρ. γεωλόγος

Προϊστάμενος Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου (Π.Μ.Η.)

Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.)

Προηγούμενο Άρθρο

Εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της ΔΥΠΑ Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο

Ξεκινά στον Δήμο Πάργας το έργο για ψηφιακές εφαρμογές Smart Cities ύψους 1.500.000€

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...