Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 18:02

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ – Πραγματοποιήθηκε στην Αμμουδιά η επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Σπλάντζας

Με κάθε επισημότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου από το χωριό και την γύρω περιοχή γιορτάστηκε για πρώτη φορά, από το 1822, την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 και ώρα 20:00 στην πλατεία Αμμουδιάς (Σπλάντζας) Πρέβεζας η επετειακή εκδήλωση ιστορικής μνήμης και τιμής για τα 201 χρόνια από τη «Μάχη της Σπλάντζας», η οποία έγινε στο χωριό αυτό στις 4 Ιουλίου 1822.

Φορείς διοργάνωσης ήταν ο «Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Αμμουδιάς (Σπλάντζας)», ο «Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας» και η «Τοπική Κοινότητα Αμμουδιάς».

Συμμετείχαν και έδωσαν μια ιδιαίτερη σημειολογία στην εκδήλωση με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου τους ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Μανιατών & φίλων «Η Μάνη», εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και το Μανιάτη Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Χρήστο Βρεττάκο και μια ομάδα Σουλιωτών από το Ιστορικό Ζάλογγο, εκπροσωπώντας τους Σουλιώτες και τον «Όμιλο απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου», με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καμαρίνας κ. Θεόδωρο Δράκο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία εκπροσώπησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Αχιλλέας Γκούμας και κ. Χρήστος Ματσίρας.

Παρευρέθηκαν στην ιστορική αυτή εκδήλωση και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης, ο π. Δήμαρχος Πάργας κ. Σπύρος Νούσης, ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Νάκας, η Πρόεδρος του «Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Αμμουδιάς (Σπλάντζας)», κ. Μαίρη Κολέτση και ο πρόεδρος για την UNESCO Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας.

Συμμετείχαν επίσης και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πάργας κ. Δημήτριος Μπούσιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Πρέβεζας, κ. Ιωάννης Γιώτης. ο εκπρόσωπος της ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ, κ. Κων/νος Τσούτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Πρέβεζας κ. Άγγελος Τσούτσης, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, ο π. Δήμαρχος Φαναρίου κ. Γεώργιος Καούρης, η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ κ. Ιωάννα Μπεϊντάρη.

Γραπτό μήνυμα έστειλαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Πρέβεζας κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας και η κ. Μαρία Νεγρεπόντη π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρος της «Επιτροπής τιμή στο 1821».

Στην όλη διοργάνωση ακολουθήθηκε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό με την προσυγκέντρωση των προσκεκλημένων και των χορευτικών τμημάτων στη γέφυρα του Αχέροντα και από εκεί όλοι κατευθύνθηκαν σε πομπή κατά μήκος του ποταμού προς την Πλατεία Αμμουδιάς. Ταυτόχρονα μια ομάδα από τέσσερες βάρκες προχωρούσε μέσα από το ποτάμι, παράλληλα με την πομπή, ανάβοντας φωτιστικά και καπνογόνα δημιουργώντας έτσι ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Στην πλατεία της Αμμουδιάς μπροστά σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο πλήθος κόσμου που προσήλθε, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο:

  • Για την Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Ματσίρας.
  • Για το Δήμο Πάργας ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Μπούσιος.
  • Για την Ελληνική Αστυνομία ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Νάκας.
  • Για την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Πρέβεζας ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Γιώτης.
  • Για την Εθνική Αντίσταση ο εκπρόσωπος της ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ,. κ. Κων/νος Τσούτσης.
  • Για την Ένωση Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Πρέβεζας ο πρόεδρός της, κ. Άγγελος Τσούτσης.
  • Για την UNESCO Πρέβεζας ο πρόεδρός της κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας.
  • Για τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Αμμουδιάς (Σπλάντζας), το μέλος του Δ.Σ. κ. Ευδοκία Κολιούση.
  • Για τον Πανελλήνιο Πολιτιστικό Σύλλογο Μανιατών & φίλων «Η Μάνη», η Πρόεδρος κ. Ελένη Διασάκου.
  • Για τους Σουλιώτες και τον «Όμιλο απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου», ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καμαρίνας κ. Θεόδωρος Δράκος.

Στη συνέχεια έγινε καλωσόρισμα εκ μέρους του «Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Αμμουδιάς (Σπλάντζας)», από την Πρόεδρό του, κ. Μαίρη Κολέτση και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των διοργανωτών και των προσκεκλημένων.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπάκα.

Η λαμπρή αυτή ιστορική εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το «Χορευτικό της κ. Χρύσας Ευθυμίου με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγου Αμμουδιάς και Ναρκίσσου» και τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Λυγιάς» με το παιδικό και το γυναικείο χορευτικό τμήμα, τα οποία συμμετείχαν στο τελετουργικό της ημέρας φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές.

Την παρουσίαση της επετειακής εκδήλωσης έκανε το μέλος του «Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Αμμουδιάς (Σπλάντζας)», κ. Κωνσταντίνα Τσουμπούλη, η οποία κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και τους κάλεσε να προσέλθουν και στις επόμενες δράσεις.

Προηγούμενο Άρθρο

Δημοπρασία για ενοικίαση και δημιουργία  parking ακίνητου του κληροδοτήματος “Μαρίκα Στύλου” στην Πάργα

Επόμενο Άρθρο

Οι Ορίζοντες Ηπείρου στο Αντάμωμα Βλάχων στο Μέτσοβο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...