Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 9:53

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία – υποβάλει ο Δήμος Πρέβεζας την πρότασή του στο πρόγραμμα «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΤΑ» προϋπολογισμού 843.600,00 €

Με τη σημερινή απόφαση της οικονομικής επιτροπής και με την υπογραφή του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου, υποβάλλεται η πρόταση του Δήμου Πρέβεζας στο πλαίσιο του πρόσκλησης του  Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το πρόγραμμα ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο της διαρκούς στρατηγικής ανάπτυξης της Δημοτικής Αρχής του Συνδυασμού «ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ!» από το 2019 στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς άξονες του SMART & GREEN ο Δήμος Πρέβεζας υποβάλλει την πρότασή του με στόχο την εναρμόνισή του στη ψηφιακή επανάσταση.

Ο μονόδρομος για την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου σε συνδυασμό με τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας και της εισόδου της στην καθημερινότητα των πολιτών, την ενεργειακή κρίση αλλά και την έξοδο από την πανδημία COVID 19, επιβάλει την ανάγκη για ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων και υποδομών στο Δήμο Πρέβεζας.

Οι προτεινόμενες Δράσεις, της προς υποβολή Πρότασης με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Πρέβεζας», ανοίγουν το δρόμο προς τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του Δήμου, διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών, με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα, την ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα των υπηρεσιών του Δήμου καθώς αποτελούν και ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του Δήμου Πρέβεζας περιλαμβάνει 3 υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 880.000,00 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

–    Το 1ο υποέργο (κύριο) έχει προϋπολογισμό 843.600,00 € και περιλαμβάνει τις ακόλουθες Δράσεις:

  • Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με ανάπτυξη του  ψηφιακού/ βιωματικού/ διαδραστικού Μουσείου  που θα στεγάζεται στους χώρους του Πανδοχείου του Πατίκου)
  • Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας υδάτων (εγκατάσταση δύο αισθητήρων, ο πρώτος πλησίον των εκβολών του ποταμού Λούρου και ο δεύτερος στον λιμένα της Πρέβεζας)
  • Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις (Network Firewall, Endpoint security, κλπ)
  • Έξυπνο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς κλπ.) εντός των ορίων του δήμου και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.
  • Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Προϋπολογισμού, Τεχνικού Προγράμματος
  • Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών
  • Ηλεκτρονική Τιμολόγηση
  • Σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών
  • Εγκατάσταση επτά (7) έξυπνων διαβάσεων πεζών, φιλικές προς ΑΜΕΑ
  • Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου

–    Το 2ο υποέργο αφορά τον Τεχνικό Σύμβουλο και έχει προϋπολογισμό 26.400 €

–    Το 3ο υποέργο αφορά Προβολή δημοσιότητα και έχει προϋπολογισμό 10.000 €

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τα οφέλη, προς τους εργαζόμενους στο Δήμο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι τα ακόλουθα:

  • Γρήγορη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων με καλύτερη παροχή υπηρεσιών από τις Υπηρεσίες του Δήμου.
  • Δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων, και εξοικονόμηση χιλιάδων παραγωγικών ωρών των εργαζομένων, και αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δήμου.
  • Στο να συμβάλλει καθοριστικά στον ανασχεδιασμό του τρόπου εσωτερικής οργάνωσης της εργασίας, στη μείωση χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων -συναλλαγών με τους πολίτες και στη βελτίωση της παραγωγικότητας των σχετικών υπηρεσιών του Δήμου.
  • Διαλειτουργικότητα των συστημάτων εντός του Δήμου και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.
  • Παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Μείωση του διοικητικού κόστους, και ανάλογη εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων.
  • Βελτίωση της εικόνας του Δήμου “προς τα έξω” με την αποδοχή και εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας δήλωσε σχετικά: «Σε συνέχεια μίας σειράς δράσεων και άλλων έργων καθώς και καλών ψηφιακών πρακτικών που οδήγησαν το Δήμο μας από την απουσία ακόμα και να πρωτοστατεί σε θέματα στη ψηφιακή μετάβαση, σήμερα με την υπογραφή μας καταθέτουμε την ολοκληρωμένη μας πρόταση στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά το Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Δήμων.

Μία σημαντική σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες και εργαλεία καθώς και το ψηφιακό μουσείο πόλης έρχονται να συνεχίσουν το σχεδιασμό στη ψηφιακή μας μετάβαση αλλά και να ενισχύσουν το παζλ του στρατηγικού μας σχεδιασμού στον πρωταγωνιστή της εποχής μας, στο πεδίο της ψηφιακής επανάστασης που ζούμε αλλά και κάνουμε πράξη.

Το έργο στον τομέα αυτό θα συνεχιστεί και θα υποστηριχθεί από κάθε άλλο διαθέσιμο προγραμματικό εργαλείο και καλή πρακτική. Η Πρέβεζα αλλάζει με δυναμική, έργο και εξωστρέφεια και κάθε μικρή και μεγάλη αλλαγή εναρμόνισης του τόπου μας με το σήμερα μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στο αύριο που μας αξίζει.»

Προηγούμενο Άρθρο

Ένωση γονέων και κηδεμόνων – Πραγματοποιεί συναυλία την Κυριακή στην Πρέβεζα

Επόμενο Άρθρο

Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου: Ευλογημένο Επταήμερο (26 Μαρτ. – 1 Απρ. 2023)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...