Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 10:23

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ΜμΕ. ΚΕΕΕ: «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάσουν παντού»

Σε μία ξεχωριστή υβριδική εκδήλωση σε αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Μελέτης που έκανε το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα: «Οι επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας
κ. Ιωάννης Μπούρης
 , που κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνομίλησε με τους κύριους ομιλητές και του Προέδρους των Επιμελητηρίων Ελλάδος προκειμένου να βρεθούν λύσεις από κοινού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις ΜμΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρύτανης του ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Άγγελος Κότιος, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΔΕ του ΕΕΑ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός ενώ την εισαγωγή για την παρουσίαση της Μελέτης έκανε ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης του ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γρηγόρης Χονδροκούκης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε σε βασικά συμπεράσματα της Μελέτης και εστίασε στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αλλά και στον κομβικό ρόλο των τεχνολογικών εργαλείων στο σύγχρονο επιχειρείν, κάτι που φαίνεται και από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. «Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή βοηθά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ένα νέο ψηφιακό δίκτυο, παράγοντας που είναι καθοριστικός για να ανταποκριθούν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις στον αυξημένο ανταγωνισμό και για να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε μεγαλύτερες αγορές. Και βέβαια να εφαρμοστούν με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας νέες καινοτόμες προτάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των ανατιμήσεων, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας, οι οποίες στοχεύουν στη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. «Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάσουν παντού», τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ.

Μετά τον κ. Χατζηθεοδοσίου το λόγο έλαβε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος, ο οποίος επισήμανε ότι θα καταγράφονταν πολύ χειρότερες επιδόσεις του επιχειρείν μέσα στην πανδημία αν δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά εργαλεία. «Αυτό που θα μας μείνει από την κρίση, είναι η διάδοση των νέων τεχνολογιών», εκτίμησε ο κ. Κότιος ενώ σημείωσε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επέδειξε προσαρμοστικότητα στη χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αφού ευχαρίστησε το ΕΕΑ για τη συνεργασία όλο αυτό δύσκολο διάστημα της υγειονομικής κρίσης, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. «Στηρίξαμε ουσιαστικά τις ΜμΕ, γιατί αυτές είναι πιο ευάλωτες σε κρίσεις και εξωτερικούς κραδασμούς», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας ενώ αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τόνισε ότι προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας, προσθέτοντας ότι θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για δαπάνες σχετικές με την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

Τις δράσεις της ΑΑΔΕ κατά το διάστημα της πανδημίας ανέφερε ο κ. Πιτσιλής ενώ τόνισε ότι «το μεγάλο μας στοίχημα είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται με ασφάλεια από την οθόνη του υπολογιστή τους». 
Για τις συνέπειες της πανδημίας και την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, μίλησε ο κ. Γιώργος Καββαθάς ενώ ο κ. Δημήτρης Μαθιός μίλησε για την πορεία της μεταποίησης εν μέσω πανδημίας.

Τα αποτελέσματα της Μελέτης παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Θωμάς Δασακλής.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το ΕΕΑ είχε ως στόχο να διερευνήσει τις επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των  Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε σχέση με τον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Θεόδωρος Δρίτσας και Τρύφων Αλεξιάδης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Ιωάννης Μπούρης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Αντιπρόεδρος του ΒΕΘ κ. Δημήτρης Βαργιάμης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η Πρόεδρος του ΣΕΦ κα. Χριστίνα Τσιλιγκίρη.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Σύλλογος Παργινών της Αθήνας, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του 2022

Επόμενο Άρθρο

Τέσσερις μόνιμες θέσεις προσωπικού στο Δήμο Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...