Τρίτη, 7 Μαΐου 2024, 5:50

Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2023 – 24 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Πρέβεζας,  στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Δημόσιας Υγείας και λόγω  της επικείμενης  έξαρσης  των κρουσμάτων εποχικής γρίπης (Νοέμβριο –Μάρτιο) επισημαίνει τα εξής:

  1. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της.
  2. Δεδομένου ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε χρόνο σε διαφορετικούς

υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2023-2024  η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

      3.Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2023-2024, ο ιός  θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου :

α. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

β. Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας ανεξαρτήτου ηλικίας (άσθμα, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία )

γ. Οι έγκυες .

δ. Άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με μικρά παιδιά ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κίνδυνου.

  1. To αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, στις κατηγορίες όπως αναφέρθηκαν παραπάνω και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
  2. Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού γίνεται ακόμη και την ίδια μέρα αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία.

Επιπλέον ενημερωτικό υλικό,  μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Κάλεσμα της ΔΕΥΑΠ στους καταναλωτές για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Επόμενο Άρθρο

ΕΚΑΒ: Χωρίς αεροδιακομιδές οι κάτοικοι των νησιών Αιγαίου και Ιονίου καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...