Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 9:56

Να συζητηθεί το θέμα των αδέσποτων στο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα

Το σημερινό περιστατικό επίθεσης σκύλων στην οδό Καρυωτάκη και τον τραυματισμό ενός δικυκλιστή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ξυπνάει άσχημες μνήμες στο δήμο Πρέβεζας με τα δεκάδες παρόμοια περιστατικά, με συμπολίτες μας να οδηγούνται στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό δεν είναι τωρινό, είναι ένα φαινόμενο που κρατά χρόνια, χωρίς ωστόσο μέχρι και σήμερα να έχει βρεθεί οποιαδήποτε λύση.

Το κέντρο φιλοξενίας ζώων που υπάρχει στο Δήμο της Πρέβεζας σήμερα δεν πληροί τις προϋποθέσεις με το δήμο ήδη να έχει εντάξει το νέο κέντρο φιλοξενίας σε χρηματοδότηση.

Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες τις δημοτικής αρχής, το πρόβλημα αυτό πλέον δεν μπορεί να κρατηθεί ‘’κρυφό’’, αφού τα περιστατικά επίθεσης σκύλων είναι καθημερινά.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, είτε πεζοί, είτε οδηγοί γίνονται στόχοι επίθεσης σκύλων που ορμούν, με τις περισσότερες φορές να τους τραυματίζουν.

Από την άλλη άνθρωποι χωρίς να απειλούνται χτυπούν αδέσποτα σκυλιά που βρίσκονται σε πολλές περιοχές της Πρέβεζας.

Ο νόμος πλέον είναι αυστηρός για κακοποιήσεις ζώων τόσο σε τσουχτερά πρόστιμα, όσο και με ποινές φυλάκισης.

Ποιος όμως ευθύνεται για την άσχημη αυτή εικόνα που έχει η Πρέβεζα, τόσο σε εμάς τους ίδιους που ζούμε μόνιμα, όσο και προς τους επισκέπτες;

Απάντηση όποιον και να ρωτήσουμε δεν θα βρούμε και αυτό γιατί κανείς δεν ευθύνεται από τη μία και από την άλλη ρίχνουμε ευθύνες στο δήμο ή ακόμη και στα ζώα.

Από την άλλη ο νόμος είναι ρητός και κατηγορηματικός.

Ο Δήμος βάσει του νόμου 4039/2012 (ΦΕΚ Α΄ 15) αρθρ. 9 οφείλει να μεριμνά και να προστατεύει τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

 

  1. Οι Δήµοι υποχρεούνται να µεριµνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύµφωνα µε το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή µπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήµων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και (dasarxeio.com) σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία µε τον αρµόδιο Δήµο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. [….] Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήµος ή όµοροι ή συνεργαζόµενοι Δήµοι ιδρύουν και λειτουργούν δηµοτικά ή διαδηµοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεποµένης της συνεργασίας µε ενδιαφερόµενα φιλoζωικά σωµατεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή µισθωµένους ή παραχωρούµενους από το Δηµόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Στους Δήµους είναι δυνατόν να παρέχεται και οικονοµική ενίσχυση από δηµόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη δηµιουργία και λειτουργία καταφυγίων. Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραµονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήµατα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας τους ασκείται από την αρµόδια Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σύµφωνα µε το άρθρο 12 του ν. 604/1977. Τα προβλεπόµενα από την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου διοικητικά πρόστιµα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. [Αρχή Τροποποίησης]«Υπό την εποπτεία των Δήµων, µπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωµατεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδοµή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισµό, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978, όπως ισχύουν».

Πλέον δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, ούτε για απλά γαβγίσματα που τρομοκρατούν τους πολίτες. Μιλάμε για επιθέσεις άγριες, για επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Το περιστατικό στην Εύβοια, με ένα 6χρονο αγοράκι να δέχεται επίθεση και δολοφονικές δαγκωνιές από σκύλο ράτσας ροτβάιλερ και μάλιστα στο κεφάλι, επιβεβαιώνει πως η κατάσταση ξεφεύγει πλέον από κάθε έλεγχο.

Το αστυνομικό δελτίο βρίθει από τέτοια περιστατικά και ειδήσεις, με τις περισσότερες επιθέσεις να αφορούν μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένους. Με το πρόσχημα της φιλοζωΐας η ελληνική πολιτεία και η δικαιοσύνη παραμένουν αδιάφορες μπροστά στα δεκάδες περιστατικά που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές πολλών ανθρώπων.

Σαφώς και δεν φταίνε τα ζωάκια. Όταν οι τετράποδοι φίλοι μας βρίσκονται σε λάθος χέρια, όταν τα σκυλιά γίνονται αντικείμενο «χόμπι» από αρκετούς ανεύθυνους συμπολίτες μας, όταν οι ιδιοκτήτες δεν τα εκπαιδεύουν, τα κακομεταχειρίζονται και τα κάνουν άγρια, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως τα ζώα θα γίνουν επιθετικά. Θα εξελιχθούν σε «όπλα» σε χέρια ασυνείδητων, κομπλεξικών ανθρώπων. Τα ζώα μεγαλώνουν όπως τα μάθεις. Δεν μπορείς να πάρεις ένα σκύλο και να τον αφήσεις χωρίς εκπαίδευση. Δεν μπορείς να έχεις ένα πίτμπουλ ή ένα ροτβάιλερ και να μην το έχεις εκπαιδεύσει σωστά. Το σκυλί μαθαίνει από το αφεντικό του. Δεν λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Επομένως, η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στα αφεντικά και όχι στους σκύλους.

Το θέμα αφορά όλους μας και θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα πρέπει να δώσουν το παρών όλοι οι αρμόδιοι, όπως κτηνίατροι, φιλοζωικοί σύλλογοι, εκπαιδευτές σκύλων κ.α.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Αδέσποτα σκυλιά δάγκωσαν Πρεβεζάνο – Ο δήμος ακόμη σφυρίζει αδιάφορος;

Επόμενο Άρθρο

Νέα Διανομή Τροφίμων του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας ΤΕΒΑ από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...