Νέα νομοθεσία για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας

Ημερομηνία:

Σας ενημερώνουμε ότι από τις 15 Αυγούστου εφαρμόζεται ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2020/1191 της Επιτροπής «σχετικά με τη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς στην Ένωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (ToBRFV)».

Επειδή ο κύριος τρόπος εισαγωγής και διασποράς του ιού είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό, σπόροι και φυτά προς φύτευση τομάτας και πιπεριάς, η νέα νομοθεσία θεσπίζει πιο αυστηρό και λεπτομερές πλαίσιο για τον έλεγχό τους. Βασικό σημείο του νέου Κανονισμού είναι ο αναδρομικός έλεγχος των σπόρων σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο Παράρτημά του.

Θα πρέπει, λοιπόν, οι σπόροι τομάτας και πιπεριάς που βρίσκονταν σε αποθήκευση πριν από τις 15 Αυγούστου 2020 να υποβληθούν σε δειγματοληψία και σε δοκιμές για τον συγκεκριμένο επιβλαβή οργανισμό από την αρμόδια αρχή ή από επαγγελματίες υπό επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής προτού διακινηθούν εντός της Ένωσης και να βρεθούν απαλλαγμένοι από τον εν λόγω επιβλαβή οργανισμό.

Καλούμε όσους κατέχουν σπόρους τομάτας και πιπεριάς πριν από τις 15 Αυγούστου να επικοινωνήσουν με τον προμηθευτή τους προκειμένου να τους προσκομίσει αποδεικτικά έγγραφα για τον επίσημο έλεγχο της κάθε σπορομερίδας. Αν δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ο έλεγχος ή υπάρχει αμφιβολία για την εγκυρότητα των εγγράφων, οι κάτοχοι να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, όποιος διακινήσει σπορομερίδες που δεν έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, θα φέρει ο ίδιος την νομική ευθύνη. Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για επιπλέον πληροφορίες.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΓΕΡΗΣ

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τύρια Πρέβεζας: Νεκρός ανασύρθηκε ο 22χρονος οδηγός του Ι.Χ που σφηνώθηκε κάτω από βυτιοφόρο

Με τον πιο τραγικό τρόπο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού...

Συμβαίνει τώρα: Σοβαρό τροχαίο στην Τύρια Πρεβέζης – Ι.Χ σφηνώθηκε κάτω από βυτιοφόρο

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην...

Εικόνες εγκατάλειψης έξω από το 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας – Σκουπίδια δίπλα στους μαθητές, ζητείται άμεση παρέμβαση!

Μια απαράδεκτη εικόνα αντικρίζουν όσοι περνούν έξω από το...