Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 13:23

Νέα μέτρα για τουριστικές και όχι μόνο επιχειρήσεις – Αναλυτικά οι ΚΑΔ

Το Υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση που εξέδωσε σήμερα σε ΦΕΚ, καθορίζει τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, σχετικά με την υπαγωγή αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και του τριτογενούς τομέα επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 15 Ιουλίου 2020.

Συγκεκριμένα δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών αξιόγραφα επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 15Ιουλίου 2020, οφειλόμενα από Επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που κατά την 20η Μαρτίου 2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από τους αναφερόμενους στο παρακάτω πίνακα Α, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/3/2020 Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα Α, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Αξιόγραφα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν και καταχωρίστηκαν σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, διαγράφονται από τη δημοσίευση του παρόντος και δεν καταχωρίζονται εκ νέου σε αυτά, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που κατά την 20η Μαρτίου 2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας από τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα Β, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/03/2020 Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα Β, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 που έχει υποβληθεί έως 20-03-2020, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/03/2020, και των οποίων:

  1. i) για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, ο κύκλος εργασιών (κωδικός 312 της δήλωσης Φ.Π.Α.) των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2019 αθροιστικά υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του ίδιου έτους, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α., οι οποίες έχουν υποβληθεί έως 30-06-2020.
  2. ii) για επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται εκ του νόμου σε υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., ο κύκλος εργασιών που δηλώνεται στην πλατφόρμα mybusisnessSupport μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2019 υπερβαίνει αθροιστικά το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του ίδιου έτους όπως προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και σε, περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί λόγω μη λήξης της σχετικής προθεσμίας υποβολής, από τα στοιχεία που δηλώνονται στην πλατφόρμα mybusisnessSupport. Τα ανωτέρω στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση επαληθεύονται από τις δηλώσεις εισοδήματος, όταν αυτές υποβληθούν. Σε περίπτωση μη υποβολής των ως άνω δηλώσεων εντός της κατά νόμο προβλεπόμενης προθεσμίας, η αίτηση απορρίπτεται.

Εντάσσονται στη ρύθμιση επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που κατά την 20η Μαρτίου 2020 έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα Β, ο οποίος  ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20/03/2020 Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα Β, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο Κ.Α.Δ. στις 20/03/2020, των οποίων ο κύκλος εργασιών μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2019 υπερβαίνει αθροιστικά το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του ίδιου έτους

Διαδικασία υποβολής αίτησης, συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά

Η αίτηση για την υπαγωγή υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusisnessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τους δικαιούχους ή τους νομίμους εκπροσώπους αυτών έως 14.09.2020.

Η αίτηση, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Α

Παρατίθεται πίνακας με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουριστικού κλάδου για τους οποίους θα ισχύσει η ωφέλεια στη περίπτωση που αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

Παρατίθεται πίνακας με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τριτογενούς τομέα για τους οποίους θα ισχύσει η ωφέλεια στη περίπτωση που κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

Σε περίπτωση διψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες τετραψήφιων, πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

πηγή: Pronews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα – Όλες οι επιλογές που έχει ο εργοδότης μεταξύ αυτών και η αναστολή της σύμβασης μέχρι 30.9.2020

Επόμενο Άρθρο

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον Μάας: Γερμανία και ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας – Μια σπίθα μπορεί να φέρει την καταστροφή

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...