Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 19:40

Μ. Παρασκευή 1944 – Μ. Παρασκευή 2021: Η Μαρτυρική Κοινότητα Κρυοπηγής και ο Δήμος Πρέβεζας θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς της

Την Μ. Παρασκευή, 30 Απριλίου και ώρα 10.30π.μ., στο Μνημείο Πεσόντων της Κρυοπηγής θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους 23 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την Μ. Παρασκευή του 1944 στην Αγία Τριάδα Αγρινίου.

Η εκδήλωση, που θα τελεστεί με την τήρηση των προβλεπομένων από τον covid 19 υγειονομικών πρωτοκόλλων και με περιορισμένο αριθμό ατόμων, θα περιλαμβάνει:

  • Επιμνημόσυνη δέηση
  • Χαιρετισμό του Δημάρχου Πρέβεζας
  • Προσκλητήριο νεκρών
  • Κατάθεση στεφάνων

Παρακαλούμε θερμά για την τήρηση των υγειονομικών όρων και ευελπιστούμε ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα τιμηθούν με μια μεγάλη εκδήλωση όχι μόνο οι πεσόντες, αλλά και όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια αναγνώρισης της Κρυοπηγής ως Μαρτυρικής Κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας                                         Ο Πρόεδρος της Τ.Κ Κρυοπηγής

Νικόλαος Γεωργάκος                                                       Ιωάννης Τσούτσης

 

Λίγα λόγια για το ιστορικό της ημέρας

Ήταν Μ. Παρασκευή του 1944, όταν στην Αγία Τριάδα Αγρινίου τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 120 έλληνες πατριώτες, ανάμεσά τους και 23 κατοίκους της Κρυοπηγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί περίπου ένα μήνα νωρίτερα, ως “αντίποινα” για την αντιστασιακή δράση του χωριού τους.

Οι καμπάνες στην Κρυοπηγή χτυπούσαν πένθιμα, όχι μόνο για τον Ιησού, αλλά για τους 23 νεκρούς που βύθισαν δεκάδες οικογένειες στο πένθος και έγραψαν με το αίμα τους μια από τις σημαντικότερες σελίδες του “βιβλίου” της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας.

Προηγούμενο Άρθρο

Αρνητικά όλα τα rapid test στον Δήμο Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Ευχαριστήρια ανακοίνωση προέδρου Τ. Κ. ΡΙΖΩΝ για εθελοντική συμμετοχή στον καθαρισμό ιστορικού μνημείου στα ΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...