Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:16

Μπάρκας Κώστας: Κίνδυνος κατάρρευσης για τους συνεταιριστές – παραγωγούς της Πρέβεζας

Προ της κατάρρευσης, που θα δημιουργήσει ακόμη και προβλήματα βιοπορισμού οδηγούνται, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, οι τουλάχιστον πεντακόσιοι συνεταιριστές- παραγωγοί και οι οικογένειές τους, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή θερμοκηπιακών και εξωχώραφων προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, όπως υπογράμμισαν στη συνάντηση που είχαν με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, οι εκπρόσωποι των τριών αγροτικών συνεταιρισμών Πρέβεζας. Να σημειωθεί, ότι στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, κ. Μπούρης.

Ειδικότερα, όπως επισήμαναν στον κ. Μπάρκα οι εκπρόσωποι των τριών συνεταιρισμών θερμοκηπιακών και εξωχώραφων αγροτικών προϊόντων, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, που εκμηδένισε ουσιαστικά τη ζήτηση, η πτώση του εισοδήματος προσεγγίζει το 90%. Πέρα από την προφανή απώλεια εισοδήματος, η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών σε αδυναμία καλλιέργειας την επόμενη χρονιά, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο εις βάρος τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών. Η καθίζηση των τουριστικών αγορών των γύρω περιοχών, όπως της Κέρκυρας και της Λευκάδας, οι οποίες ήταν οι βασικές αγορές που διοχετεύονταν τα νωπά αγροτικά προϊόντα της Πρέβεζας, συμπαρέσυρε και το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών της περιοχής, διαμορφώνοντας δυσμενείς όρους και για την επόμενη χρονιά, αφού πολλοί αγρότες δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν με τις συνθήκες που επικρατούν γύρω από την αγροτική εκμετάλλευση σήμερα.

Την κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο και η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει προνοήσει ουσιαστικά για καμία στήριξη στους συνεταιριστές- παραγωγούς. Ειδικότερα, πρώτον, δεν έλαβαν τα 800€, που δόθηκαν σχεδόν στο σύνολο των επαγγελματιών, που είδαν τη λειτουργία της δραστηριότητάς τους να αναστέλλεται. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφεραν οι συνεταιριστές- παραγωγοί, ενώ οι ίδιοι δεν έλαβαν την ενίσχυση των 800€, το ίδιο δε συνέβη με τους εμπόρους χονδρικής των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι έλαβαν τη συγκεκριμένη ενίσχυση, διότι συμπεριλήφθηκαν στο εμπόριο λιανικής. Δεύτερον, δεν εντάσσονται στους κλάδους που δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου. Τρίτον, δεν ωφελούνται ούτε από το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο όπως σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ουσιαστικά ωφελεί και απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης και κίνησης σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν.

Ο κ. Μπάρκας, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της Πρέβεζας για τη συνάντηση και τη μέχρι τώρα συνεργασία, διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει κάθε πρόσφορο κοινοβουλευτικό μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, στην κατεύθυνση επίλυσης των ζητημάτων που τέθηκαν από τους συνεταιριστές- παραγωγούς.

Προηγούμενο Άρθρο

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πάργας σχετικά με την πλήρη επαναλειτουργία Κατάστημα ΕΤΕ Καναλακίου

Επόμενο Άρθρο

ΑΑΔΕ: Οδηγίες για τη διεκπεραίωση των επιστροφών

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...