Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 7:54

Με υψηλό φρόνημα γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Ζηρού

Με τις πρέπουσες τιμές και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ο Δήμος Ζηρού τίμησε τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων το 1821 για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, που φέτος, συνέπεσε με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Μπορεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου να ήταν περιορισμένο λόγω της πανδημίας, ωστόσο το φρόνημα παρέμεινε πολύ υψηλό.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τη δοξολογία στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού  Αγίου Βησσαρίωνα στη Φιλιππιάδα. Ο πατήρ Ελευθέριος μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ομοψυχία και τη συστράτευση εκκλησίας και λαού στον μεγάλο αγώνα. Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας και της ομοψυχίας. Επισήμανε το σθένος του λαού μας να τα βάλλει με την ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία σε μία εποχή που η Ευρώπη εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε μορφή εξέγερσης, με μοναδικό κίνητρο το ιδανικό της ελευθερίας και ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο –όπως είπε- έχουμε χρέος να διεκδικούμε συνεχώς με λογική και σύνεση. Πανηγυρικό για την ημέρα εκφώνησε η πρεσβυτέρα Κατερίνα.  

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Μπιζανομάχων και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πατήρ Λάμπρος. Στεφάνια κατέθεσαν: Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, η διοικητής του Α.Τ. Φιλιππιάδας αστυνόμος Α’ κα Αρσένη Ιωάννα, ο κ. Πάνος Χρήστος, επιπυραγός υποδιοικητής του Πυροσβεστικού τμήματος Φιλιππιάδας, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιππιάδας κ. Δημήτριος Κωστάκος και ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου.

Μήνυμα δημάρχου για την 25η Μαρτίου

Σε μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, σημειώνει: Η 25η Μαρτίου είναι διπλή εορτή θρησκευτική και εθνική! Ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης, την οποία δυστυχώς και φέτος λόγω των μέτρων προστασίας, δεν θα καταφέρουμε να γιορτάσουμε με τον παραδοσιακό και εθιμικό τρόπο. Ωστόσο δεν απογοητευόμαστε. Προέχει να περάσει η σημερινή δοκιμασία και όλα θα γιορτάσουμε και πάλι όπως αξίζει και γνωρίζουμε πολύ καλά να το κάνουμε, εμείς οι Έλληνες.

Η Επανάσταση του 1821, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια, σηματοδότησε την απαρχή του Νεοελληνικού κράτους, Ο αγώνας των προγόνων μας για ελευθερία και με όραμα την αυτοδιάθεση, τον σεβασμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μία νέα καλύτερη Ελλάδα, είναι ανάγκη όχι μόνο να καθοδηγεί την πορεία μας ως έθνος αλλά και να διδάσκει, τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά. Και σήμερα έχουμε αγώνες να δώσουμε αλλά και σημαντικές προκλήσεις  να διαχειριστούμε. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου μας δίνει παραπάνω κουράγιο και δύναμη. Ο μεγάλος αγώνας αυτή τη στιγμή είναι απέναντι στην πανδημία, ενώ δεν λείπουν και οι τουρκικές προκλήσεις.

Για την πανδημία, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων και εφαρμόζοντας τα μέτρα που αποφασίζονται θα τα καταφέρουμε.

Τιμώντας τους ήρωες του 1821, παραδειγματιζόμαστε και προσβλέπουμε με αισιοδοξία σε ένα δημιουργικό μέλλον. Δεν υποστέλλουμε ούτε λεπτό τη σημαία της αγωνιστικότητας απέναντι στους σύγχρονους εχθρούς και αντιπάλους.

Όταν οι Έλληνες ενώθηκαν μπροστά σε ένα κοινό όραμα και πίστεψαν στις δυνατότητές τους, άλλαξαν την ιστορική τους  μοίρα. Ενωμένοι και σήμερα μπορούμε ν’ αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν και να προχωρήσουμε μπροστά!

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στους συνδημότες αλλά και σε όλο τον κόσμο, Χρόνια Πολλά με Υγεία και Ευτυχία και τα οράματα και διδάγματα του 1821 να αποτελούν τον οδηγό στα βήματά μας.

Δείτε το μήνυμα του Δημάρχου Ζηρού:

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου για την εορτή των 200 ετών

Επόμενο Άρθρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο – 16 στην Π.Ε Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...