Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:25

Με επετειακές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον Δήμο Ζηρού τιμήθηκε το έπος του ’40 και το ιστορικό «ΟΧΙ» απέναντι στους ξένους κατακτητές

Με υπερηφάνεια και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ζηρού. Στην έδρα του Δήμου τη Φιλιππιάδα, το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση τιμών στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους επισήμους και τον κόσμο.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεσπρωτικό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενέσιου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων και η παρέλαση των μαθητριών και μαθητών στην Κεντρική Πλατεία.

Μήνυμα δημάρχου

Σε μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστο Χασίδη, παρακολούθησαν το μεγαλύτερο τμήμα των εκδηλώσεων σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό, σημείωσε: «Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Αποτελεί σταθμό για τον ελληνισμό καθώς γράφτηκε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας. Η επέτειος του «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, το σθένος και το πάθος των Ελλήνων για τα υπέρτατα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπεια, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, τα οποία καλούμαστε να διαφυλάγουμε πάντα.  .

Το σθένος, η αποφασιστικότητα και η ομοψυχία που επέδειξαν οι Έλληνες το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τους οδήγησε στο ‘Έπος του ΄40’ παραμένει πάντα η περίτρανη απόδειξη ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη περίσταση και ξένη επιβουλή.

Σήμερα, κρατώντας το μαχητικό πνεύμα του 1940 και τα διδάγματά του, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες και ακολουθώντας το παράδειγμά τους με ισχυρή βούληση και πείσμα, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!».

Ο Σύλλογος φίλων Μουσικής Φιλιππιάδας και η φιλαρμονική «Απόλλων» Θεσπρωτικού, παιάνισαν εμβατήρια και ανέκρουσαν τον εθνικό ύμνο, δίνοντας τον τόνο των εκδηλώσεων και των παρελάσεων.

Στεφάνια στο μνημείο Μπιζανομάχων στη Φιλιππιάδα κατέθεσαν: Για τον Δήμο Ζηρού, ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών κ. Παπαβασιλείου Βασίλειος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού κ. υπαστυνόμος κ. Ιωάννης Γουναράς, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιπύραρχος κ. Μπαλατσός Ευάγγελος, ο Σμηναγός κ. Βασίλειος Λάκκας ως εκπρόσωπος του Ανέτερου Διοικητού Φρουράς Λευκάδας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιππιάδας κ. Δημήτριος Κωστάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Τάσης για την Εθνική Αντίσταση, ο αντιδήμαρχος κ. Παπαβασιλείου Βασίλειος για την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών, και ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Γκάρτζος για την Ενωμένη Εθνική Αντίσταση. Επίσης στεφάνια κατέθεσαν τα Σχολεία: 1ο, 2ο, 3ο Δημοτικά Σχολεία Φιλιππιάδας, 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιππιάδας, ως εκπρόσωπος των Νηπιαγωγείων της πόλης, 1ο,2ο Γυμνάσια Φιλιππιάδας, το Γενικό Λύκειο Φιλιππιάδας και το ΕΠΑΛ. Ακόμη στεφάνι κατατέθηκε από λιλιπούτειους για την Αδελφότητα Ανωγειατών.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων στη Φιλιππιάδα ήταν η κα Σπυριδούλα Μπάθα, γυμνάστρια στο 2ο Γυμνάσιο της πόλης, ενώ στο Θεσπρωτικό ο κ. Γεώργιος Φίντζος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο.

Δημοτικοί σύμβουλοι παραβρέθηκαν σε εκδηλώσεις Τοπικών Κοινοτήτων σε ολόκληρο τον Δήμο Ζηρού, όπου με μέριμνα προέδρων, ιερέων και μελών των τοπικών συμβουλίων, πραγματοποιήθηκαν δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων.

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα Δημάρχου Πρέβεζας Ν. Γεωργάκου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του «ΟΧΙ» και του Έπους του 1940!

Επόμενο Άρθρο

Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» στον Δήμο Πάργας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...