Μεγαλειώδης αναβίωση του εθίμου των καβαλάρηδων στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας – Πλήθος κόσμου τίμησε τον Άγιο Γεώργιο (pics-video)

Ημερομηνία:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και έντονη συγκίνηση αναβίωσε και φέτος το παραδοσιακό έθιμο της περιφοράς της εικόνας του Αϊ Γιώργη από τους καβαλάρηδες του χωριού Άγιος Θωμάς στην Πρέβεζα, την παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο ιερέας του ναού παρέδωσε την ιερή εικόνα σε δύο καβαλάρηδες, οι οποίοι, με σεβασμό και ευλάβεια, την μετέφεραν έφιπποι μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Σκαφιδάκι. Η πομπή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών, που έσπευσαν να την παρακολουθήσουν.

Φτάνοντας στο προαύλιο του ναού, οι καβαλάρηδες πραγματοποίησαν τρεις συμβολικούς κύκλους, τηρώντας πιστά το έθιμο, πριν παραδώσουν την εικόνα στον ιερέα για να τοποθετηθεί εντός του ναού.

Η παρουσία του κόσμου ήταν ιδιαίτερα έντονη, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της παράδοσης για την τοπική κοινωνία. Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και γιορτής, τιμώντας τον Άγιο Γεώργιο.

Η ξεχωριστή αυτή τελετουργική πομπή αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της περιοχής, προσελκύοντας κάθε χρόνο πλήθος πιστών και επισκεπτών. Στον ναό τελείται πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ ανήμερα της εορτής πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο ίδιος ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Σκαφιδάκι, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της περιοχής. Χτίστηκε το 1730 από την οικογένεια Κονεμένων, επισκευάστηκε τον 19ο αιώνα και διατηρείται μέχρι σήμερα, αποτελώντας ένα «κρυμμένο» στολίδι με βαθιά θρησκευτική και πολιτιστική αξία.

Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Σκαφιδάκι δεν είναι απλώς μια θρησκευτική εκδήλωση, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της τοπικής ταυτότητας, που ενώνει την πίστη, την παράδοση και την ιστορική μνήμη σε μια μοναδική εμπειρία.

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΚΗ 2026

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Οι δημοσιογράφοι του onprevezanews.gr σας ενημερώνουν 24ωρες το 24ωρο για όλες τις εξελίξεις στην Πρέβεζα, την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον Κόσμο. Υπεύθυνος της ομάδας σύνταξης είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης.
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παραιτήθηκε ο Δημήτρης Κώτσης από συντονιστής της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας

Με αίσθημα ευθύνης και βαθιάς πολιτικής και προσωπικής διαδρομής...

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ – Επιμνημόσυνη τελετή μνήμης για τον Οδυσσέα Ανδρούτσου

Η Εταιρεία Βυζαντινών και Ιστορικών Μελετών Νομού Πρεβέζης διοργανώνει...

«Δικαίωση των κατοίκων στον Πύργο – Συνεχίζουμε τον αγώνα στα Καμαρινιώτικα»

Έχουμε δίκιο και το ξέρουμε!Συνεχίζουμε! Γιατί το κοινωνικά δίκαιο...

Πρέβεζα: Συνελήφθη άνδρας για καλλιέργεια και κατοχή κάνναβης – Εντοπίστηκαν δενδρύλλια στην αυλή του

Στη σύλληψη ενός ημεδαπού προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στην...