Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 3:58

Μία μικρή γιορτή έστησαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πρέβεζας για την απελευθέρωση του Καλαμόκιρκου

Μια μικρή γιορτή στήσαμε προχθές 16 Νοέμβρη για την απελευθέρωση του Καλαμόκιρκου. Circus aeruginosus η Λατινική του ονομασία, Μarsh Harrier στα Αγγλικά, που έγινε στη Στρογγυλή με την ομάδα μαθητών/τριών του 1ου Λυκείου Πρέβεζας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning Water for the future.

Το πτηνό βρέθηκε στις 4 Οκτώβρη 2023 από τους φύλακες του ΟΦΥΠΕΚΑ και μεταφέρθηκε αμέσως στα χέρια μου για τις πρώτες βοήθειες και δίχως να χαθεί πολύτιμος χρόνος στάλθηκε στη ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ στη Θεσσαλονίκη για αποκατάσταση.

Ήταν πυροβολημένο. Η ακτινογραφία έδειξε μικρά θραύσματα από σκάγια. Είχε τρία κατάγματα στις φτερούγες τα οποία όμως έδεσαν δίχως να χρειαστεί χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι περίπου 2 ετών, αρσενικό. Και ιδιαίτερα τυχερό!

Με το που έφτασαν τα ευχάριστα νέα ότι το πτηνό είναι έτοιμο να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον το μόνο που έμενε ήταν να διοργανωθεί μια γιορτή με εκλεκτούς συμμετέχοντες, τους μαθητές/τριες και να μοιραστούμε μαζί τους τη χαρά μας.

Έτσι κι έγινε. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στα παιδιά για το είδος του πτηνού που θα απελευθερώσουμε αλλά και τους κινδύνους που επηρεάζουν δραματικά την βιοποικιλότητα και τους έδωσα το ιστορικό του Καλαμόκιρκου από όταν έφτασε στα χέρια μου μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης.

Ο κ. Στράτος Φλούδας προϊστάμενος του ΟΦΥΠΕΚΑ Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού μίλησε στα παιδιά για το σημαντικό οικοσύστημα του Αμβρακικού και τα είδη που φιλοξενούνται στους υγροτόπους του.

Στη συνέχεια οι μαθητές βίωσαν και κατέγραψαν την εμπειρία της απελευθέρωσης και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν με το τηλεσκόπιο και τα κιάλια τα πτηνά στο φυσικό τους βιότοπο.

Από μεριάς μου θέλω να ευχαριστήσω τον ΟΦΥΠΕΚΑ Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και ιδιαίτερα τον κ. Φλούδα για την πολύ καλή και μακρά συνεργασία μας, τα ΚΤΕΛ Πρέβεζας που όλα αυτά τα χρόνια μεταφέρουν με ασφάλεια και ατελώς τα τραυματισμένα ζώα, εκείνες κι εκείνους που δεν αδιαφορούν στη θέα ενός τραυματισμένου άγριου ζώου και μας ενημερώνουν άμεσα. Τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και μαθήτριες του 1ου Λυκείου Πρέβεζας για τη συμμετοχή τους σε αυτή την απελευθέρωση. Και πάνω απ’ όλους τους καλούς μου συνεργάτες στη Δράση για την Άγρια Ζωή που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην περίθαλψη και με αυτό το σημαντικό έργο συμβάλουν στη διάσωση και διατήρηση της βιοποικιλότητας που τόσο πολύ πλήττεται.

Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη μέχρι να συνειδητοποιήσει η πολιτεία, κοινωνία και φορείς, την αναγκαιότητα ενός αυστηρού πλαισίου προστασίας των σημαντικότατων οικοσυστημάτων που μας περιβάλουν και μακάρι αυτό να γίνει πριν να είναι αργά.

Πέλα Καλογήρου

Προηγούμενο Άρθρο

Επιτροπή “Πρέβεζα Ιστορία – Πολιτισμός – Περιβάλλον”: Το έθιμο με τα πολυσπόρια

Επόμενο Άρθρο

Ξεκίνησε ο στολισμός – Νέες λάμπες LED στα Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια του δήμου Πρέβεζας (video-pics)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...