Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 6:27

Μέτρα: Αυτές είναι οι τελικές εισηγήσεις της επιτροπής

Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους από την Δευτέρα του Πάσχα 4 Μαΐου εισηγείται η επιτροπή των ειδικών στην κυβέρνηση.

Τόσο τα καφέ όσο και τα εστιατόρια θα ανοίξουν με πολύ αυστηρούς όρους. Με τραπεζάκια έξω, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα και μεγάλες αποστάσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 10 Μαΐου ανοίγουν τα Νηπιαγωγεία τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια και επίσης από τις 14 Μαΐου ανοίγουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

Τι εισηγούνται οι ειδικοί για το Πάσχα

Το Πάσχα θα είναι σαν το περσινό ίσως λίγο πιο χαλαρό. Οι μετακινήσεις εκτός νομού απαγορεύονται αλλά αλλάζουν τα ωράρια όσον αφορά έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να διευκολυνθούν οι πιστοί.

Για την Μεγάλη Εβδομάδα η επιτροπή εισηγείται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που είναι σήμερα. Από την Δευτέρα του Πάσχα εισηγούνται να αρχίσει στις 11 η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για την Κυριακή του Πάσχα και το εορταστικό τραπέζι η επιτροπή εισηγείται να είναι έως 9 άτομα από 2 οικογένειες σε κλειστούς χώρους και έως 12 άτομα αν το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο. 

Στις εισηγήσεις της επιτροπής υπάρχουν δυο σημεία τα οποία δεν ταυτίζονται με αυτά που ζητεί η εκκλησία. Το ένα είναι ότι η εκκλησία ζητεί ένα άτομο ανά 20 τ.μ. ενώ η επιτροπή εισηγείται 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και επίσης δεν αποφασίστηκε όπως είχε ζητηθεί ειδικά το Μεγάλο Σάββατο να αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 23:00 προκειμένου όσοι πιστοί θέλουν να μείνουν έως το τέλος της λειτουργίας της Ανάστασης που έχει διάρκεια μιάμισης ώρας.

Τι έχει εισηγηθεί η εκκλησία

Όλες οι λειτουργίες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18:30. Όπως δήλωσε νωρίτερα στο newsit.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Αθηναγόρας: «Αποφασίσαμε από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη να ξεκινούν όλες οι λειτουργίες στις 18:30 ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που αρχίζει στις 21:00. Την Μεγάλη Πέμπτη θα κάνουμε νωρίτερα την ακολουθία στις 5:30, είναι μία μεγάλη ακολουθία  τεσσάρων ωρών και γι’ αυτό μπορούμε να βρισκόμαστε στα επιτρεπτά χρονικά πλαίσια».

Λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες

«Την Μεγάλη Παρασκευή θα αρχίσουμε στις 18:00 και θα έχουμε την λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες. Ο στολισμός του Επιταφίου θα γίνει κανονικά γιατί θα έχουμε όλο το χρόνο μετά την αποκαθήλωση της Μεγάλης Παρασκευής το πρωί και την ακολουθία να στολίσουμε τον Επιτάφιο».

Ανάσταση στις 21:00

«Ο κόσμος έχει μάθει να κάνει Ανάσταση στις 12 το βράδυ. Πέρυσι έμεινε στα σπίτια του, ενώ φέτος μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε Ανάσταση με περιορισμένους όρους γιατί υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Έτσι αποφασίσαμε να γίνει στις 21:00 έτσι ώστε 22:30 να έχουν τελειώσει όλα».

Πόσοι πιστοί θα είναι μέσα στους ναούς

Για το θέμα των πιστών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα και έξω από τους Ναούς είπε πως: «Εντός του ιερού ναού έχουμε ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό να είναι ένα άτομο ανά 20 τ.μ με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Θα είναι περισσότερα δηλαδή απ’ όσα είχαμε τα Χριστούγεννα. Απέξω θα υπάρχει ανά 2 μέτρα και ένας πιστός, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι όροι ασφαλείας που έχουν δώσει οι υγειονομικοί και φυσικά με μάσκες μέσα και έξω από την εκκλησία. Αυτό ισχύει για όλες τις ημέρες του Πάσχα. Επίσης θα υπάρχουν και τα μεγάφωνα φυσικά για να μπορεί ο κόσμος να ακούει τις λειτουργίες και όσα συμβαίνουν στο ναό».

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Τον οδικό χάρτη για τα νέα μέτρα ενόψει Πάσχα ανακοινώνει στις 6 ο πρωθυπουργός

Επόμενο Άρθρο

Μητσοτάκης: Εμβολιάζονται οι άνω των 30 από τη Μεγάλη Εβδομάδα! Πότε ανοίγει η εστίαση – Όλα τα νέα μέτρα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...