Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 11:27

Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας: Το Παραλιακό μέτωπο της Πρέβεζας και οι δημόσιοι χώροι

Στις 21/9 πραγματοποιήθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας μεγάλη θεματική εκδήλωση για την ανάδειξη ζητημάτων που ταλανίζουν το Παραλιακό μέτωπο της Πρέβεζας και τους δημόσιους χώρους.

Την έναρξη και τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Δημήτρης Τζόκας, δικηγόρος, γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο οποίος ανέφερε ότι το μεγάλο έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που υλοποιεί ο Δήμος Πάτρας με πόρους του ΕΣΠΑ είναι ένα απτό παράδειγμα πως, ακόμα και σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του «Καλλικράτη» και της θεοποίησης της ανταποδοτικότητας, μια δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης με στήριγμα το λαό του δήμου μπορεί να αξιοποιήσει χαραμάδες, να εκμεταλλευτεί χρηματοδοτικά εργαλεία με τρόπο που θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού του δήμου και θα αφήσει θετικό αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές.

 

 

Ακολούθησε ανάγνωση της επιστολής στήριξης στη Λαϊκή Συσπείρωση του πρώην δημάρχου κ. Ν. Γιαννούλη.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κύρλας, στάθηκε στην απαξίωση του παραλιακού μετώπου καταδεικνύοντας ως υπεύθυνη την αντίληψη που ξεκινά από τη δημοτική αρχή, διαπερνά όλες τις βαθμίδες της κρατικής εξουσίας, η οποία αντιμετωπίζει το παραλιακό μέτωπο ως ένα προνομιακό «χωράφι» που θα πρέπει ο Δήμος να το εκχωρήσει σε οικόπεδα σε μεγάλους επενδυτές έναντι πινακίου φακής. Κατήγγειλε την απερχόμενη δημοτική αρχή που με τη στάση της απεμπόλησε κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμά πάνω στα πρώην στρατόπεδα, εγκαταλείποντας δεκαετίες αγώνων του Πρεβεζάνικου λαού, ειδικά επί Δημαρχίας Γιαννούλη και δεσμεύτηκε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίζει να διεκδικεί τους χώρους αυτούς, μέχρι να αποδοθούν τελικά στον φυσικό τους ιδιοκτήτη που είναι ο λαός της Πρέβεζας.

Ο Στέφανος Τζόκας, βιολόγος με μεταπτυχιακό στη βιοπληροφορική, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ανάφερε ότι η κατάσταση με τις μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές σε όλο το δήμο οφείλετε στην πολιτική κόστους-οφέλους και στο μοντέλο δήμου-επιχείρηση που ακολουθεί η νυν δημοτική αρχή. Όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο και τους δημόσιους χώρους, ανέφερε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει την ολοκληρωμένη μελέτη για τη διαχείριση της ακτογραμμής από το Ψαθάκι μέχρι την Παργινόσκαλα με κεντρικό άξονα σχεδιασμού την ενοποίηση των ελεύθερων χώρων, με συνεχή πεζόδρομο, δεντροφυτεύεις, ενίσχυση αστικού πρασίνου, ποδηλατόδρομο, χώρους στάσης και αναψυχής.

Τόνισε πως η ανάδειξη της περιοχής θα συμβάλει στην προβολή του φυσικού κάλλους όλης της ακτογραμμής του Αμβρακικού κόλπου αναβαθμίζοντας παράλληλα την καθημερινότητα των δημοτών με την αποκατάστασή των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή όπως  η προσθήκη μικρών καλαθιών απορριμμάτων, αποδυτηρίων και των ντουζ, ξύλινων οικίσκων, υπαίθριων τραπεζοκαθίσμάτων και δημιουργία προσβάσεων ΑΜΕΑ. Η πλαζ της Κυανής Ακτής, η πιο προσιτή στην πόλη, παρακμάζει ηθελημένα από το Δήμο και δεν έχει δεχτεί καμία παρέμβαση στις υποδομές. Επίσης το έργο «Προστασία «Κυανής Ακτή» από την επαπειλούμενη διάβρωση», ξεκίνησε αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Οι πρόβολοι-μπαστούνια έχουν απολέσει πλέον το ρόλο τους και χρίζουν άμεσης αποκατάστασης. Ζητάμε οριστική πλέον αντιμετώπιση του προβλήματος της ακτής που χάνει συνεχώς έδαφος.

Για τις αθλητικές υποδομές μίλησε ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρώην διεθνής βολεϊμπολίστας και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση ο οποίος ανέφερε: «Για εμάς, ο Αθλητισμός- Πολιτισμός, αποτελούν αγαθά και ως τέτοια πρέπει να παρέχονται στους πολίτες με επάρκεια, ασφάλεια και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Γι’ αυτούς, αποτελούν εμπόρευμα ή ένα ακόμα τουριστικό προϊόν προς εκμετάλλευση». Κατήγγειλε ακόμα την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής του κ. Γεωργάκου, εξαιτίας της οποίας χάθηκε χρηματοδότηση 300.000 ευρώ για επισκευή και συντήρηση του Κολυμβητηρίου στην Κυανή Ακτή, δεσμευόμενος ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα παλέψει ώστε να διασφαλίσει τη συνεχή και ασφαλή λειτουργία του όλο τον χρόνο.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Χαρισιάδης, λιμενεργάτης και εργαζόμενος στον τομέα του επισιτισμού, γραμματέας στο σύλλογο φορτοεκφορτωτών και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε ότι παρόλο που το εμπορικό λιμάνι και το αλιευτικό καταφύγιο αποφέρουν ικανοποιητικό ποσό στα ταμεία του λιμενικού ταμείου (ακόμη και στην covid περίοδο)ποτέ δεν έχουμε μάθει ούτε πόσα είναι ούτε που χρησιμοποιούνται…και δεν βλέπουμε και ενδιαφέρον από τον φορέα διαχείρισης για την ισόρροπη ανάπτυξη που έχουν υποσχεθεί παρ’ όλες τις προτάσεις των επαγγελματιών των χρήσεων που είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ελισάβετ Σαρρή, αρχιτέκτων μηχανικός και τοπική σύμβουλος Πρέβεζας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στην ομιλία της επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομίας του τόπου. Εκτός από τις απαραίτητες εργασίες για τη στερέωση και την αποκατάσταση αυτών των ιστορικών μνημείων,  ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σύνδεση οχυρώσεων και ένταξης αυτών μέσω νέων χρήσεων στο σύγχρονο αστικό ιστό της πόλης. Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης αφορά μια «διαδρομή κάστρων» με την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των υφιστάμενων δημοσίων χώρων και την προβολή του παράκτιου μετώπου. Προτείνονται φυτεύσεις με στόχο την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και δημιουργία ενιαίου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Η περιοχή χρήζει ολοκληρωμένης προσέγγισης, ταυτόχρονα φυσική, κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική ανάπτυξη όλου του παραθαλάσσιου μετώπου. Ένα χωροταξικό, πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής με ήπιες δράσεις, σωστή διαχείριση του πράσινου, της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κυκλοφορίας στην περιοχή με γνώμονα τη φύση και την ανθρώπινη κλίμακα.

Τέλος, ο Ανδρέας Καραμάνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ανέφερε τους αγώνες που έχει δώσει η Λαϊκή Συσπείρωση για τη διεκδίκηση των χώρων των πρώην στρατοπέδων. Στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο στο παρελθόν, όταν υπήρχε αγωνιστική δημοτική αρχή, αναπλάστηκε και αποδόθηκε ο χώρος του Πυροβολικού στους δημότες, με την εγκατάσταση μάλιστα ακόμη και δημοτικού παιδικού σταθμού εκεί. Οι μάχες αυτές κερδήθηκαν από το κίνημα και επιστεγάστηκαν εκ των υστέρων στις δικαστικές αίθουσες, καταδεικνύοντας πως μόνο ο λαός της Πρέβεζας με τους αγώνες του είναι αυτός που θα απελευθερώσει  τα κάστρα και τα πρώην στρατόπεδα και θα τα επιστρέψει πίσω στην πόλη, μετατρέποντας τα σε χώρους ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Μόνο έτσι θα επέλθει η επιθυμητή «ανάπτυξη». Αυτή που στον πυρήνα της περιέχει ένα αξιακό σύστημα με βασικούς άξονες, τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής, τον σεβασμό στη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά.

Κλείνοντας, έγινε παρέμβαση από τον Μάκη Τσώλη, επαγγελματία αλιέα, υποψήφιο σύμβουλο τοπικής κοινότητας Πρέβεζας με τη Λαϊκή Συσπείρωση που στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας σας καλεί στην επομένη θεματική εκδήλωση στις 28/9 για τη Σχολική Στέγη και τέλος στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στις 6/10 στα Δικαστήρια με τον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Κύρλα.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Τάσος Δράκος βραβεύτηκε από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας (video)

Επόμενο Άρθρο

Νίκος Καλαντζής: Σε εμάς δεν θα βρουν λεκέδες. Ας ψάξουν στην παράταξή τους…

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...