Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 19:10

Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας: Πλήθος κόσμου στην κεντρική ομιλία μπροστά από τα Δικαστήρια (Live)

Φίλοι και φίλες, εργαζόμενοι, άνεργοι, ελεύθεροι  επαγγελματίες, αγρότες ,νέοι και νέες, κάτοικοι της Πρέβεζας, του Λούρου και του Ζαλόγγου

Η αποψινή συγκέντρωση της  ΛΑΣΥ εδώ στην παραλία της Πρέβεζας, ολοκληρώνει έναν κύκλο. Έναν κύκλο ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία της Πρέβεζας. Έναν κύκλο διαλόγου που έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας να εκφραστούν, να φέρουν στο προσκήνιο τις πραγματικές τους αγωνίες, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, να συζητήσουμε για τις αιτίες που ευθύνονται για αυτή την πραγματικότητα, για το συλλογικό δρόμο που πρέπει να πάρουμε ώστε να βρεθεί μία διέξοδος σε όλη αυτή την κατάσταση, να διαπιστώσουμε το προφανές πως αυτό που μας σερβίρουν ως κανονικότητα είναι αποκρουστικό και πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να το αλλάξουμε.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου, μέσα από την επαφή μας με την κοινωνία της Πρέβεζας νιώσαμε την μεγάλη ευθύνη που κουβαλάμε. Την ευθύνη να κάνουμε κάτι για τους Ντουβιανίτες που είδαμε στα μάτια τους την ολοφάνερη αγωνία της εγκατάλειψης. Την ευθύνη να δώσουμε λύση στους κατοίκους των Ριζών που κινδυνεύουν να χάσουν την μία σπιθαμή γης των προγόνων τους, την ευθύνη απέναντι στο φόβο των κατοίκων του Ωρωπού που ζουν με τον καρκίνο πάνω από τα κεφάλια τους.

Αισθανθήκαμε το μεγάλο χρέος να δώσουμε απαντήσεις στα νέα ζευγάρια που μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε μία αφιλόξενη πόλη, σε μία πόλη που τα αναγκάζει να ζουν σε ένα διαμέρισμα μπροστά από έναν υπολογιστή, ενώ θα μπορούσαν να χαρούν την ομορφιά της φύσης, της τέχνης και του αθλητισμού. Να δώσουμε απαντήσεις στους αγρότες που πρέπει κάθε πρωί να αντιμετωπίσουν έναν Γολγοθά για να πάνε στα χωράφια τους και στους ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν για ένα μεροκάματο με το κράτος εχθρό και τον Δήμο παρατηρητή. Να δώσουμε λύσεις στους ηλικιωμένους της πόλης και των τοπικών Κοινοτήτων που βιώνουν μία τεράστια υγειονομική ανασφάλεια γιατί ξέρουν πως σε μια κακιά ώρα τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως το νερό στις βρύσες τους δεν πίνεται. Να δώσουμε απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα όπως γιατί να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε το χειμώνα, γιατί να διανύουμε δεκάδες χιλιόμετρα για να πάρουμε ένα χαρτί από τις δημοτικές υπηρεσίες ή για να κάνουμε μια απλή ιατρική εξέταση, γιατί η πόλη και τα χωριά να κατακλύζονται από πεινασμένα και κακοποιημένα αδέσποτα ζώα συντροφιάς χωρίς να μπορεί να γίνει μια ουσιαστική διαχείριση αυτής της κατάστασης, γιατί να μην υπάρχουν ασφαλείς παιδικές χαρές ή καθόλου παιδικές χαρές σε τοπικές κοινότητες.

Τελικά δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά αντιθέτως είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί τιτάνια προσπάθεια να είσαι μια δημοτική αρχή φιλολαϊκή, που να έχει τεντωμένο το αφτί της σε αυτές, τις πραγματικές ανάγκες και να προσπαθεί να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, να προσπαθεί να πορεύεται σε έναν σε έναν τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο.

Αγαπητοί φίλοι, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος γιατί η ΛΑΣΥ να επιλέξει να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη; Γιατί να μπει σε μία τέτοια περιπέτεια;

Η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα είναι γιατί μόνο η ΛΑΣΥ μπορεί να το κάνει. Μόνο εμείς, που είμαστε σπλάχνο των σπλάχνων του Πρεβεζάνικου εργατικού και αγροτικού κινήματος  μπορούμε να αφουγκραστούμε αυτά τα προβλήματα και να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι σε Περιφέρεια και κράτος που τα δημιουργούν διεκδικώντας πόρους και απαιτώντας ριζικές λύσεις

Γι’ αυτό λοιπόν, σε αυτές τις εκλογές βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητη. Την ευκαιρία να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, να γίνουμε πρωτεργάτες στην συλλογική προσπάθεια για έναν Δήμο πιο ανθρώπινο, που θα δίνει ανάσες ανακούφισης σε κάθε πτυχή της δύσκολης καθημερινότητας,  για έναν Δήμο που θα αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες και των τριών δημοτικών ενοτήτων , έναν Δήμο που δε θα είναι αφιλόξενος στους ΑΜΕΑ, που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της νεολαίας και την αναγκαιότητά για ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τις ανάγκες κάθε ηλικιωμένου να αισθάνεται υγειονομικά ασφαλής στον τόπο του, κάθε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, πως ο Δήμος είναι δίπλα τους και παλεύει με αυτούς, έναν Δήμο που θα ξέρει να υψώνει το ανάστημά του και να διεκδικεί, έναν Δήμο που μαζί με το εργατικό κίνημα και το λαό της Πρέβεζας θα ξέρει να αποσπά πόρους και έργα που μας τα στερούν ενώ τα δικαιούμαστε.

Όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε τη μάχη από τη θέση της αντιπολίτευσης σε ένα αντίξοο περιβάλλον το οποίο επισκίαζε ένας ασφυκτικός οικονομικός κλοιός για τους Δήμους που δημιούργησαν οι νόμοι Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη και ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον περιστολής αυτονόητων έως τότε ελευθεριών με πρόσχημα την πανδημία. Δώσαμε μάχες απέναντι σε μία Δημοτική αρχή, σε έναν Δήμο που ήταν το μακρύ, ατσάλινο χέρι του κράτους στην τοπική μας Κοινωνία.  Δεν το βάλαμε όμως κάτω. Οι εκπρόσωποί μας και πλήθος ανθρώπων από το κίνημα που συσπειρώνονται στην Λαϊκή Συσπείρωση βάλανε την σφραγίδα τους σε κάθε αγώνα, συμμετέχοντας αποφασιστικά σε κάθε κινητοποίηση είτε αυτή ήταν για το νοσοκομείο και την πανδημία, είτε για το παραλιακό μέτωπο και τα κάστρα της πόλης είτε μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο με τις παρεμβάσεις και με τις ειδικές συνεδριάσεις που προκαλέσαμε όπως αυτή για τα απορρίμματα και το λιμάνι αλλά και σε άλλες όπως για το νοσοκομείο και τις δομές Υγείας, το νερό κτλ .

Σήμερα δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι οι συνθήκες είναι καλύτερες μιας και τα δημοσιονομικά περιθώρια όλο και στενεύουν και τα χρήματα που προέρχονται ή που θα προέρθουν από διάφορα προγράμματα του ταμείου ανάκαμψης καναλιζάρονται σε συγκεκριμένα έργα που διασφαλίζουν υπερκέρδη για συγκεκριμένους επιχειρηματίες, όπως μεταφορές, ΑΠΕ, ψηφιοποίηση, χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες των Δημοτών για βασικές υπηρεσίες που τις έχουμε ήδη πληρώσει όπως για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, για τη σχολική στέγη, για ελεύθερους χώρους, χώρους κοινωνικής συναναστροφής των παιδιών μας, για δομές Υγείας, αθλητισμού, πολιτισμού, για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα που συρρικνώνεται μαζί με την πληθυσμιακή συρρίκνωση των τοπικών κοινοτήτων, τη στιγμή που η ανάγκη για αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ανοχύρωτοι είμαστε ως χώρα αποτελεί η βιβλική καταστροφή που έχει υποστεί ο λαός της Θεσσαλίας με τις πρόσφατες πλημμύρες. Και ο Δήμος Πρέβεζας δυνητικά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μία τέτοια πραγματικότητα γιατί και στην Πρέβεζα σχεδιασμένα αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται και ούτε υπάρχει ο ελάχιστος σχεδιασμός να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος αρκούνται σε προεκλογικά πασαλείμματα ενώ ουσιαστικά αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν υπάρχουν καν στον σχεδιασμό.

Όλοι ξέρουμε πως οι νόμοι Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη έχουν μετατρέψει τους Δήμους στο μακρύ χέρι του κράτους, σε εργαλεία εξυπηρέτησης μεγάλων και μεσαίων επιχειρηματιών χωρίς όρους και με δυσβάσταχτο κόστος για τους Πρεβεζάνους.

  • Η πολιτική της ενεργειακής αναβάθμισης και της αντικατάστασης των φωτιστικών του Δήμου από εργολάβους μέσω ΣΔΙΤ θα φορτώσει στις πλάτες των Δημοτών εκατομμύρια ευρώ αντί να οδηγήσει στη μείωση των δημοτικών τελών γιατί το όποιο όφελος θα πάει στην τσέπη του επενδυτή.
  • Η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων από εργολάβους που με ευλάβεια ακολούθησαν Δήμοι και Περιφέρεια Ηπείρου, μετατρέπουν τα σκουπίδια σε ακριβό εμπόρευμα πολλαπλασιάζοντας το κόστος διαχείρισης από 30ευρώ/τόνο σε πάνω από 100 ευρώ/τόνο φορτώνοντας στην πλάτη του Πρεβεζάνικου λαού και άλλα εκατομμύρια ευρώ εξασφαλίζοντας για τριάντα χρόνια εγγυημένα υπερκέρδη στον εργολάβο διαχειριστή της ΜΕΑ(Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων)
  • Η πολιτική των εργολαβικών υπηρεσιών που έγινε επί Δημαρχίας Γεωργάκου απαράβατος κανόνας σε ένα σωρό υπηρεσίες όπως τη ΔΕΥΑΠ με το βιολογικό καθαρισμό, στη διαχείριση πρασίνου, στον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων, στη ναυαγοσωστική κάλυψη, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει εκτινάξει το κόστος λειτουργίας του Δήμου στέλνοντας το λογαριασμό στους Δημότες
  • Η πολιτική των μαζικών απευθείας αναθέσεων και αναθέσεων με το στόμα πέρα από την πολιτική αντίληψη που δείχνει, δημιουργεί ένα επιπλέον σημαντικό κόστος για τους Δημότες που ήδη το πληρώνουν στο ακέραιο και με τόκο.

Για όλη αυτή την κατάσταση η Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας επιχείρησε και πέτυχε να ανοίξει έναν πλατύ διάλογο με τους κατοίκους της πόλης και των χωριών μέσα από μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων για όλα τα παραπάνω ζητήματα και με δεκάδες περιοδείες στα χωριά όπου ανταλλάξαμε απόψεις, μιλήσαμε για τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων που είναι παντού τα ίδια και έχουν να κάνουν με την καθημερότητά τους καθώς και για τις αιτίες αυτή της κατάστασης

  • Το οδικό δίκτυο σε πόλεις και χωριά είναι σε απελπιστική κατάσταση. Η πλειοψηφία των δρόμων είναι γεμάτες με λακκούβες και με τομές που αποκαταστάθηκαν πρόχειρα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η προηγούμενη Δημοτική αρχή κώφευε. Πρόσφατα επινόησε ο κ. Γεωργάκοςτην δικαιολογία ότι δεν φτιάχνει τους δρόμους γιατί θα ξαναχαλάσουν σε λίγους μήνες που θα φτιαχτούν οι εγκαταστάσεις για το φυσικό αέριο. Γι’ αυτό άραγε δεν φτιάχνει τους δρόμους στην Κρυοπηγή; Γιατί θα περάσει φυσικό αέριο; Πιστεύει κανείς από εσάς άραγε την δικαιολογία πως η Πρέβεζα θα γίνει σε λίγους μήνες εργοτάξιο;
  • Το αποχετευτικό δίκτυο και το δίκτυο όμβριων υδάτων γιατί δεν το φτιάχνει; Ένα δίκτυοπου βρίσκεται σε άθλια κατάσταση πράγμα το οποίο μαρτυρούν οι πλημμύρες με μία καλοκαιρινή βροχή και η έντονη δυσοσμία που επικρατεί στην πόλη
  • Το παραλιακό μέτωπο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη με τα κάστρα και τα πρώην στρατόπεδα πλήρως αναξιοποίητα σε πλήρη ερήμωση και με κίνδυνο να πάθουν ανεπανόρθωτη βλάβη όπως το κάστρο του Παντοκράτορα χωρίς να μεριμνήσουν να λάβουν έστω και κάποια άμεσα σωστικά μέτρα, πράγμα που επιτακτικά ζήτησε η ΛΑΣΥ το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
  • Οι ελεύθεροι χώροι στον αστικό ιστό είναι παντελώς απαξιωμένοι
  • Οι χώροι στάθμευσης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώνεται με το να νοικιάζει το Δημοτικό λιμενικό ταμείο ένα μεγάλο τμήμα του πάρκινγκ της παραλίας σε ιδιώτες. Στον δημόσιο διάλογο ακούστηκε από τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων πως θα λύσουν αυτό το πρόβλημα βάζοντας αντίτιμο στο πάρκινγκ της παραλίας και άκουσονάκουσον μετατρέποντας σε χώρους στάθμευσης τις αυλές των σχολείων.
  • Οι χώροι άθλησης, όπου υπάρχουν έχουν υποβαθμισμένες και προβληματικές εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα το κολυμβητήριο το οποίο παρουσιάζει ακόμη και ζητήματα στατικότητας, χώρος που χρειάζεται άμεσα ανακαίνιση αλλά δεν έγινε γιατί χάθηκε η χρηματοδότηση. Ένας χώρος που αν και είναι τόσο υποβαθμισμένος για να έχεις πρόσβαση σε αυτόν πρέπει να πληρώσεις.
  • Η πόλη δεν είναι καθόλου φιλική για πεζούς, ποδηλάτες και ειδικά για νέα ζευγάρια με μωρά και ΑΜΕΑ με την ανυπαρξία σε πολλά σημεία ελεύθερων πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων και υποδομών για κινηθούν οι συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες αυτόνομα τουλάχιστον μέσα στον αστικό ιστό.
  • Τα σχολεία και η ΑΕΝ είναι από κτηριακής πλευράς σε τραγική κατάσταση, χωρίς να υπάρχει ουδεμία πιστοποίηση για την αντισεισμική τους θωράκιση
  • Οι παιδικές χαρές είναι ελάχιστες, σε πολλές τοπικές κοινότητες ανύπαρκτες και σχεδόν καμία πιστοποιημένη
  • Η αντιπυρική προστασία σε δάση και αλσύλλια του Δήμου είναι ανύπαρκτη δεδομένου ότι δεν γίνονται τακτικοί καθαρισμοί και υπάρχουν ελάχιστοι πυροσβεστικοί κρουνοί, ειδικά σε Ζάλογγο και Λούρο δεν υπάρχουν καθόλου, αλλά και όπου υπάρχουν, δεν λειτουργούν
  • Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως πχ Ρομά ζουν εγκαταλελειμμένοι στις λάσπες της βιομηχανικής ζώνης χωρίς κανένας να μεριμνά για αυτή την κατάσταση που δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους. Όποιος εργάζεται σε δομές Υγείας ξέρει πολύ καλά πόσο υγειονομικά ευάλωτοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και τα παιδιά τους.

Στις Δημοτικές ενότητες Ζαλόγγου και Λούρου

Η εγκατάλειψη και η ερήμωση ειδικά του αγροτικού πληθυσμού είναι πρωτοφανή

  • Τακτική συγκοινωνία από τις δημοτικές ενότητες προς την πόλη της Πρέβεζας δεν υπάρχει με συνέπεια το κόστος μετακίνησης να είναι απαγορευτικό για αυτούς τους ανθρώπους
  • Ο αγροτικός πληθυσμός έχει να αντιμετωπίσει έναν εχθρικό Δήμο διότι το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι σε πολλά σημεία απροσπέλαστο με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να δυσκολεύονται να φτάσουν στα κτήματά τους, να μαζέψουν τις ελιές τους, να περιποιηθούν τα αμπέλια τους ή να σπείρουν τα χωράφια τους. Μια κατάσταση που πιστοποιεί πως ο Δήμος Πρέβεζας είναι ένας Δήμος εχθρός για τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Το νερό σε πολλές τοπικές Κοινότητες δεν πίνεται διότι οι δεξαμενές και το δίκτυο είχαν χρόνια να καθαριστούν
  • Τοπικές Κοινότητες όπως ο Ωρωπός επί δεκαετίες ζουν μαζί με τον καρκινογόνο αμίαντο και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Μάλιστα σε μία εκ των συνεδριάσεων που τέθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα ακούσαμε από τον Δήμαρχο πως δεν υπάρχει συσχέτιση της έκθεσης στον αμίαντο με καρκίνο στον Ωρωπό. Δεν υπάρχει συσχέτιση γιατί δεν έχει μελετηθεί η συσχέτιση. Αλλά η ΛΑΣΥ θα δώσει απάντηση και σε αυτό. Θα τους αφαιρέσει και το τελευταίο φύλλο συκής αποδεικνύοντας την συσχέτιση σε συνεργασία με το πνευμονολογικό τμήμα του Γ.Ν. Χατζηκώστα.
  • Τα παιδιά των χωριών είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού διότι δεν έχουν καμία ουσιαστικά πρόσβαση στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και σε δημιουργικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα οι γονείς, όταν τους δίνεται η δυνατότητα να εγκαταλείπουν τα χωριά τους και να επιλέγουν μεγάλα αστικά κέντρα να μείνουν.
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα απραξίας και αδιαφορίας για τα σημαντικά, αποτελεί το γεγονός ότι η ευκαιρία για δημιουργία Μουσικού σχολείου στην Πρέβεζα χάνεται μέρα με τη μέρα γιατί ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια δεν έχει επιτευχθεί ούτε καν η ολοκλήρωση της μελέτης με τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής.
  • Υπηρεσίες για ηλικιωμένους όπως η βοήθεια στο σπίτι είναι σοβαρά υπόστελεχωμένες πολύ πίσω από τους πραγματικές ανάγκες των κατοίκων το εκεί περιοχών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο Λούρο έμενε ηλικιωμένηγυναίκα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ρεύμα στο σπίτι, χωρίς να υπάρχει καμία δομή να το γνωρίζεικαι μόνο μετά από δική μας παρέμβαση γνωστοποιήθηκε το ζήτημα και έγινε επανασύνδεση του ρεύματος.
  • Οι δομές υγείας είναι πρακτικά ανύπαρκτες στα χωριά μιας και τα Κοινοτικά ιατρεία έχουν μετατραπεί στην πλειοψηφία τους σε αποθηκευτικούς χώρους και το πολυϊατρείο του Λούρου λόγω υπόστελέχωσης και έλλειψης εξοπλισμού περιορίζεται σε μια απλή συνταγογράφηση ενώ στον Ζάλογγο δεν υπάρχει καν πολυϊατρείο
  • Σταθμός ΕΚΑΒ δεν υπάρχει σε καμία από τους δύο Δημοτικές ενότητες με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς σε επείγουσες καταστάσεις να μην φτάνουν ζωντανοί στο νοσοκομείο ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις δημοτικές ενότητες δεν γίνονται σχεδόν καθόλου
  • Το παραλιακό μέτωπο Μύτικας-Κανάλι-Καστροσυκιά-Ριζά-Λυγιά-Βράχος βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής σε απόγνωση

Μαζί με το εργατικό κίνημα και το λαό τους Πρέβεζας θα μετατρέψουμε το Δήμο σε πανίσχυρο μοχλό πίεσης και διεκδίκησης απέναντι στην Περιφέρεια και το κράτος

Γνωρίζουμε πολύ καλά  πως ως πιθανήνέα Δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση θα δράσει σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα περιβάλλον με αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και ισχυρούς μηχανισμούς του κράτους και της Περιφέρειας απέναντί της. Ένα πλαίσιο που μας θέλει στρατιωτάκια ακούνητα σε μία σειρά από πολιτικές επιλογές που θέλουν να γεμίσουν τις κορυφογραμμές μας με άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και τους κάμπους μας με φωτοβολταικά πάρκα, ένα πλαίσιο που θα οφείλουμε να πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε, ένα περιβάλλον που θα έχουμε μόνο υποχρεώσεις

Δε θα τους κάνουμε την χάρη

Δε θα τους την κάνουμε γιατί διαθέτουμε την ικανότητα  να είμαστε το πιο ενεργό κομμάτι του κινήματος, να βάζουμε σε αγωνιστική κίνηση τους κατοίκους στην πόλη και τα χωριά. Γιατί εμείς με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες μας :

  • Αποτρέψαμε να μετατραπούν τα κάστρα και τα πρώην στρατόπεδα σε επιχειρήσεις και πεντάστερα ξενοδοχεία
  • Αναγκάσαμε το ταμείο εθνικής άμυνας να υποχωρήσει και να παραχωρήσει μέσω της Περιφέρειας για 30 χρόνια τους δημότες το κάστρο του Αγ. Γεωργίου για αρχή έστω και με ενοίκιο
  • Αναδείξαμε την μεγάλη μπίζνα διαχείρισης των απορριμμάτων σε Δήμο και περιφέρεια που γίνεται με πρόσχημα το περιβάλλον αλλά στην πραγματικότητα γίνεται για να κερδίσουν στρατηγικοί επενδυτές εκατομμύρια ευρώ που βγαίνουν από τις δικές μας τσέπες.
  • Αναδείξαμε την λογική φεσώνω τους Δημότες για να κερδίσει ο επενδυτής μέσω ΣΔΙΤ με την αντικατάσταση των φωτιστικών του Δήμου
  • Αναδείξαμε τα ζητήματα Υγείας και τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δημοτική αρχή για την αναβάθμιση των δομών Υγείας και την ανέγερση νέου αποκλειστικά Δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα και την διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας των κατοίκων μέσα από την επαφή τους με τη φύση, την άθληση, τον πολιτισμό και την πρόληψη.
  • Αποτρέψαμε την άμεση τουλάχιστον εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στο Ωρωπό
  • Αναγκάσαμε με Λαϊκές συνελεύσεις που προκαλέσαμε όπου μπορούσαμε όπως για παράδειγμα στην τ.κ Ωρωπού να γίνουν μία σειρά από έργα όπως ο καθαρισμός των δεξαμενών υδροδότησης της τοπικής κοινότητας
  • Βάλαμε στο επίκεντρο του διαλόγου τον λιμένα Πρέβεζας και καταδεικνύοντας την μεγάλη συμβολή του εμπορικού λιμένα στον πρωτογενή τομέα, υπερασπιστήκαμε την τριπλή χρήση του λιμένα Πρέβεζας
  • Φέραμε στο Δημοτικό συμβούλιο και επιβάλλαμε την ψήφιση μέτρων ανακούφισης για τους ΕΒΕ μέσα στην πανδημία. Άσχετα αν η δημοτική αρχή δεν τα υλοποίησε ποτέ
  • Φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα της αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΝ καθώς και των σχολικών κτηρίων όπως για παράδειγμα ΕΠΑΛ, Μουσικό σχολείο κ.α
  • Αναδείξαμε την ανάγκη για ουσιαστική πρόσβαση της νεολαίας στον αθλητισμό και τον πολισμό και πιέσαμε προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σε σχέση με τις άλλες δύο Δημοτικές παρατάξεις «Δήμος της Καρδιάς μας» και «Ανάπτυξη Τώρα» που σε αυτές τις εκλογές διεκδικούν  τον Δήμο

Πρόκειται κατά την γνώμη μας για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος γιατί ενώ έχουν στήσει σκυλοκαβγά για δευτερεύοντα ζητήματα, στην πραγματικότητα στα βασικά συμφωνούν και τα ψηφίζουν μαζί

  • Μαζί ψηφίσανε την απαράδεκτη σύμβαση για τον οδοφωτισμό
  • Μαζί ψηφίσανε την χωρική επέκταση της ΔΕΥΑΠ στις δύο δημοτικές ενότητες χωρίς να προσληφθεί ένας άνθρωπος, χωρίς να διασφαλιστεί η αγορά ενός μηχανήματος
  • Κανένας από τους δύο δεν είχε αντίρρηση στο εργολαβικό πάρτι της μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων
  • Μαζί πριν τέσσερα χρόνια άλλωστε δίνανε τα χέρια το βράδυ των εκλογών

Εξάλλου και πρόσφατα μέσα από τον προεκλογικό διάλογο και τα debate που έγιναν πείστηκε και πιο δύσπιστος πόσο κοινή είναι η αντίληψη τους. Πως η μόνη αγωνία τους έχει να κάνει με την επιχειρηματική ανάπτυξη στρατηγικών επενδυτών, πως τεχνηέντως κρύβανε ότι επιχειρηματική ανάπτυξη δε σημαίνει απαραίτητα και κοινωνική ευημερία.

Φάνηκε πως στο βωμό της εδραίωσης του τουριστικού κεφαλαίου σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Πρεβεζας είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα, κάθε άλλο κλάδο παραγωγής, να θυσιάσουν χώρους αναψυχής και κοινωνικής συναναστροφής, να θυσιάσουν  ακόμη και τις αυλές των σχολείων των παιδιών μας. Φάνηκε η αντίληψή τους, πως για εκείνους κοινωνική ευημερία σημαίνει το κόκκαλο που θα σου πετάξει ο «στρατηγικός επενδυτής» αφού πρώτα δουλέψεις γι’ αυτόν 12 ωρα χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια, εποχιακά και συχνά ακόμη και χωρίς ασφάλεια.

Φίλες και φίλοι, ερχόμαστε να φέρουμε μια άλλη φιλοσοφία. Μια τελείως διαφορετική αντίληψη που θα έχει στο επίκεντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τους ανάγκες του, τον μικρό επαγγελματία  και αγρότη, τον ηλικιωμένο στο πιο ακριτικό χωριό και τους ανάγκες του, το μικρό παιδί που είναι αποκλεισμένο από την μόρφωση και τον αθλητισμό γιατί οι γονείς τους είτε δεν έχουν να πληρώσουν είτε δε βρίσκουν χώρους κοινωνικής συναναστροφής για τα παιδιά τους, χώρους άθλησης, χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης.

  • Υποσχόμαστε με την διεκδίκηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την χρηστή διαχείριση και με ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου να μειώσουμε τις εργολαβικές υπηρεσίες και να εξοικονομήσουμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους σε βάθος πενταετίας
  • Με αυτούς του πόρους θα προχωρήσουμε σε μείωση των δημοτικών τελών στα πρότυπα της Πάτρας ειδικά στους οικονομικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας
  • Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε έμφαση σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και των χωριών, όπως αναβάθμιση του οδικού δικτύου στη πόλη και τα χωριά, καθαρισμός και αντικατάσταση κάδων, υπογειοποίηση κάδων κ.α
  • Θα αγωνιστούμε για την αναθεώρηση της σύμβασης που υπέγραψε η Περιφέρεια με το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και ειδικά για την αναθεώρηση της ρήτρας να πληρώνουμε για ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και να πληρώνουμε όσα απορρίμματα πηγαίνουμε στο εργοστάσιο ανοίγοντας τον δρόμο στην ανακύκλωση.
  • Υποσχόμαστε να θέσουμε προς υλοποίηση το στόχο μας, διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου με διαλογή στην πηγή ώστε να μειωθεί το κόστος διαχείρισης ακόμη και 80% με σημαντική προσφορά στο περιβάλλον και στην τσέπη των Δημοτών
  • Αντικατάσταση των εργολαβικών υπηρεσιών στην ΔΕΥΑΠ, προσλήψεις προσωπικού και πλήρη επαναλειτουργία καιεκσυγχρονισμό των δύο βιολογικών Λούρου και Πρέβεζας
  • Θα προσβάλλουμε νομικά και θα πιέσουμε κινηματικά να ανατραπεί η απαράδεκτη σύμβαση για τον οδοφωτισμό που θα φεσώσει εκατομμύρια ευρώ τους Δημότες για 12 έτη και θα αντικαταστήσει ο ίδιος ο Δήμος τα φωτιστικά με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στα πρότυπα του Δήμου Ηγουμενίτσας.
  • Συχνές γενικές συνελεύσεις στην πόλη και τα χωριά για τα φλέγοντα ζητήματα
  • Διευρυμένα δημοτικά συμβούλια με την παρουσία των τοπικών συμβουλίων, των σωματείων και φορέων ώστε να αξιοποιηθεί η όποια διάθεση για συμβολή και σύμφωνα με την αντίληψη που βάζουμε
  • Θα πυκνώσουμε την συγκοινωνία ανάμεσα στην Πρέβεζα και τις τοπικές κοινότητες ώστε διασφαλιστεί σε έναν βαθμό η φτηνή και απρόσκοπτη μετακίνηση κατοίκων στις τοπικές προς την πόλη.
  • Θα δοθεί έμφαση σε δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού ειδικά στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου με χρηματοδότηση ενεργών αθλητικών σωματείων, υλικοτεχνική διευκόλυνση και πρόσληψη γυμναστών από το Δήμο
  • Παράτημα Ωδείου στο Λούρο
  • Σταθμός ΕΚΑΒ με 24 ωρη κάλυψη σε Λούρο και Ζάλογγο
  • Υποσχόμαστε πως με μαζικές κινηματικές δράσεις και έχοντας στο πλευρό μας το σύνολο των Πρέβεζανων θα διεκδικήσουμε

Ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην πόλη της Πρέβεζας

Σύνδεση με τους οδικούς άξονες

Ενίσχυση της Λογιστικής και χρηματοοικονομικής σχολής με μία επιπλέον σχολή τουλάχιστον και παράλληλη ενίσχυση των υποδομών με εστίες και εστιατόριο και για την ΑΕΝ

Ενίσχυση πρωτογενή τομέα και μεταποίηση με αξιοποίηση του εμπορικού Λιμένα

Αγαπητοί φίλοι και φίλες. Σήμερα κλείνει ένας τεράστιος κύκλος επαφής μας με την κοινωνία της Πρέβεζας, ένας κύκλο που μας έχει κάνει πιο σοφούς αλλά και πιο αποφασισμένους. Πιο αποφασισμένους να διανύσουμε τον δρόμο που έχουμε επιλέξει γιατί μέσα από αυτό τον διάλογο είδαμε την αγωνία και την δυστυχία ανθρώπων που παλεύουν μόνοι τους. Αντιληφθήκαμε πως μόνο εμείς, χρησιμοποιώντας και το εργαλείο του Δήμου μπορούμε γίνουμε η συγκολλητική ουσία ο συνδετικός κρίκος όλης αυτής της αγωνίας, όλης αυτής της δυστυχίας. Πως δική μας ευθύνη είναι να την μετατρέψουμε σε ένα ορμητικό, ασταμάτητο ποτάμι διεκδίκησης, ένα ποτάμι που θα ξεπλύνει αντιλήψεις που δεν μας έχουν στον λογαριασμό, που δε μας λαμβάνουν υπόψη.

Μαζί θα κάνουμε πρώτα δύσκολα βήματα για μία πόλη που θα λαμβάνει υπ’ όψη τις δικές μας ανάγκες, μία πόλη που θα μεριμνά για το πως θα μετακινηθεί ο ηλικιωμένος στην Βρυσούλα, πως θα φτάνουμε με ασφάλεια στην δουλειά μας, πως θα φοιτούνε τα παιδιά μας σε ασφαλή σχολεία, πως θα μπορεί ο αγρότης να φτάσει στο χωράφι του, πως θα μπορεί αυτή η πόλη θα μεριμνά για την ολόπλευρη ανάπτυξη των κατοίκων της, μια πόλη που θα είναι καθαρή και αυτό δεν θα είναι δυσβάσταχτο κόστος. Μια πόλη που όταν γίνει φιλική για τους κατοίκους της θα είναι σίγουρα φιλική και για τους επισκέπτες αλλά και για τους τουρίστες της. Μια πόλη που δε θα έχει πολίτες δεύτερης κατηγορίας, έναν Δήμο που θα μεριμνά να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι και να μην πνιγόμαστε το χειμώνα, έναν Δήμο που θα βάζει στο επίκεντρο του τον πολίτη.

Για αυτά τα πρώτα μας βήματα έχουμε τους οδηγούς μας, έχουμε τις δικές μας σημαδούρες. Θα ξαναχαράξουμε το δρόμο του Νίκου Γιαννούλη Δήμαρχο της πόλης μας την δεκαετία του 80 που είχε την ίδια αντίληψη και άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Πρέβεζας. Έχουμε οδηγό μας τον Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα που 8 χρόνια τώρα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, που υλοποιεί την ίδια αντίληψη κόντρα σε κάθε πρόβλεψη με την Περιφέρεια και το κράτος απέναντι. Έχουμε τον Γιάννη τον Ρέντζο, διανοούμενο της Πρέβεζας που μέσα από τις παρεμβάσεις του ανέδειξε πως οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι αθλητισμού, οι χώροι καλλιτεχνικής έκφρασης είναι ο πραγματικός μας πλούτος, ο πλούτος που πρέπει να μεριμνήσουμε για τους πολίτες της Πρέβεζας.

Με αυτές τις προσωπικότητες ως παρακαταθήκη και με εγγύηση την στάση μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου αλλά και στο δρόμο, κυρίως στο δρόμο, με εγγύηση τη δράση μας στους χώρους δουλειάς μας, μέσα από τα σωματεία μας, μέσα από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, μέσα από τις διεκδικήσεις μας για καλύτερες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης για τους πολίτες, για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα,σας κοιτάμε στα μάτια και σας παροτρύνουμε την Κυριακή να αλλάξουμε σελίδα. Τα ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα. Να δείξουμε πως η Πρέβεζα της εργατιάς, της αγροτιάς, πως αυτή η Πρέβεζα με τους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες, αυτή η διαχρονικά προοδευτική πόλη είναι εδώ ολοζώντανη! Είναι εδώ και θα εκφραστεί την Κυριακή γεμίζοντας τις κάλπες με κόκκινα γαρύφαλλά, γεμίζοντας με αισιοδοξία χιλιάδες απελπισμένων ανθρώπων, δίνοντας τους μια ώθηση να αναθαρρέψουν, να σταθούν όρθιοι και να παλέψουν να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Να ζουν ανθρώπινα αυτοί και τα παιδιά τους τον 21ο αιώνα

Ευχαριστώ πολύ Καλό Βόλι!!

Προηγούμενο Άρθρο

Βήμα στο αύριο: Μηνύματα νίκης από την πρώτη Κυριακή και στην Πάργα για τον Αχιλλέα Γκούμα

Επόμενο Άρθρο

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η κεντρική ομιλία του Νίκου Ζαχαριά στο Καναλάκι

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...