Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 18:51

Λαϊκή Συσπείρωση: ΄΄Δεν συμμετέχουμε σε διαδικασίες fast-track για το μνημείο Ολοκαυτώματος”

Όπως ενημερωθήκαμε σήμερα από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου θα διενεργηθεί  «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» με θέμα την έγκριση της χωροθέτησης του μνημείου για το Ολοκαύτωμα της εβραϊκής κοινότητας της Πρέβεζας στο χώρο δίπλα από την πρώην λέσχη αξιωματικών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τη διαδικασία αυτή και την απόπειρα της δημοτικής αρχής του κ. Γεωργάκου να περάσει το θέμα με “fast-track” διαδικασία, χωρίς συζήτηση των δημοτικών συμβούλων και χωρίς διαβούλευση με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Προκειμένου να τηρηθούν τα νόμιμα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες η δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει μελέτη συνοδευόμενη από τις απαραίτητες εγκρίσεις (Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Κτηματολόγιο, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Επιτροπής Κρίσης Αισθητικής Αρτιότητας Μνημείων). Συνεπώς, η προσπάθεια να στηθεί το μνημείο χωρίς τις απαιτούμενες άδειες εκθέτει πολλαπλώς τη δημοτική αρχή και τον Δήμαρχο Πρέβεζας προσωπικά.

Ήδη διαπιστώνεται έντονη πλειοψηφική αντίδραση στην τοπική κοινωνία σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή του. Η διαδικασία της «δια περιφοράς» που επιλέχθηκε πυροδοτεί ακόμα περισσότερο το κλίμα της κοινωνικής αντιπαράθεσης.Αποκαλύπτει ότι η δημοτική αρχή δε διστάζει να υποτάξει σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά παιχνίδια ακόμα και ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης για τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού.

Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας θα απέχει από την σημερινή συνεδρίαση «δια περιφοράς» και καλεί την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να καλέσει δημόσια διαβούλευση του θέματος στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 13/3/2024 παρουσία επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων.

Προηγούμενο Άρθρο

Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου: Ευλογημένο Επταήμερο (10 Μαρτίου – 16 Μαρτίου 2024)

Επόμενο Άρθρο

Ήττα για τον Φιλαθλητικό εντός έδρας με 3-1 από τις Αμαζόνες

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...