Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 17:23

Λάντζα Πάργας: Νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2021

Σε αγαστή συνεργασία η ΓΣΕΕ μαζί με τους βιομήχανους προχώρησαν «αθόρυβα» στην υπογραφή νέα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2021. Δεν χρειάστηκαν καν δύο ή τρεις γύροι συναντήσεων, τελείωσαν και τα αστεία προσχήματα των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων. Τα συμφώνησαν και τα υπέγραψαν.

Τι όμως κομίζει στον χειμαζόμενο κόσμο της εργασίας η νέα ΕΓΣΣΕ; Μήπως νέες αυξήσεις έστω ψίχουλα; Μήπως κάποια νέα εργατικά δικαιώματα;  Απολύτως τίποτα από αυτά!

Το κύριο μέλημα των εκπροσώπων του αστικοποιημένου συνδικαλισμού ήταν να φανεί η δήθεν «χρησιμότητά» τους για τους εργαζόμενους και να ξαναγκρινιάξουν για τη συνεχιζόμενη απαγόρευση διαπραγμάτευσης οποιουδήποτε οικονομικού όρου μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, κάτι που την καθιστά εντελώς αχρείαστη στα μάτια των εργαζόμενων.

Ας δούμε όμως τι «συμφώνησαν» ΓΣΕΕ, βιομήχανοι και εργοδότες.

– Παρέμειναν στα περασμένα-συμφωνημένα, τίποτα καινούργιο για τους εργαζόμενους, σε ότι είχαν συμφωνήσει στα θεσμικά ζητήματα σε προηγούμενες ΕΓΣΣΕ ως κατώτατα όρια προστασίας των εργαζομένων.

– Συμφώνησαν πως θα τηρήσουν τον νόμο που έχει καταργήσει τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου και λοιπών μισθολογικών όρων, με τη ΓΣΕΕ να «απειλεί» ότι θα επανέλθει «εφόσον καταργηθεί η σχετική περιοριστική νομοθεσία». Πουθενά βέβαια κάποια αναφορά για αγώνα που θα καταργήσει αυτή την αντεργατική νομοθεσία, περιμένει τους κυβερνώντες…

– Έδωσαν άλλοθι στον πρόσφατο επαίσχυντο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά «υιοθετώντας» ως εταίροι κάποια “τυράκια”- φιλεργατικές πλευρές του, την «ευρωπαϊκή συμφωνία- πλαίσιο για την ψηφιοποίηση της εργασίας» αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190 για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία.

– Έφεραν σε πρώτο πλάνο μία από τις βασικές νέες επιδιώξεις του κεφαλαίου, την «βελτίωση και ανασχεδιασμό του συστήματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και της πιστοποίησής της με σκοπό την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων».

Όμως το βασικό για το οποίο συνευρέθηκαν ΓΣΕΕ και βιομήχανοι ήταν για να επαναφέρουν σε μια πολύ χαρακτηριστική χρονική περίοδο, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα στη δημόσια επικουρική ασφάλιση, τα επαγγελματικά ταμεία!

Συγκεκριμένα, ΓΣΕΕ και εργοδότες συμφώνησαν ότι «θα ανανεώσουν κοινές εργασίες τους το 2021 σχετικά με την απόφαση που έχουν λάβει στην ΕΓΣΣΕ 2018 περί ιδρύσεως Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου (ΕΘΕΤ).»

Η ΓΣΕE θέλει διακαώς «εθνικό επαγγελματικό ταμείο» , το οποίο, όπως  προβλέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο θα λειτουργεί όπως  ακριβώς  σχεδιάζει η κυβέρνηση : με «παιχνίδι» στα διεθνή χρηματιστήρια ,με αρπαγή του εργατικού μόχθου  από  funds ,   επενδυτές και κεφάλαιο , χωρίς κρατική εγγύηση ,  και με μεγάλο θύμα τους εργαζόμενους και την  δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Καλές δουλειές  …

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας

ΛΑΝΤΖΑ Πάργας –  Πρέβεζας

κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό – επισιτισμό

Προηγούμενο Άρθρο

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ της ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας

Επόμενο Άρθρο

«Αποταμιεύοντας αξίες» στην «οικία Αθανασιάδη»- Πρωτότυπη δράσης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας με την αρωγή του Δήμου Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...