Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:03

Λάντζα: ”Καταγγείλτε στα σωματεία σας, αλλά και στη παράταξή μας την ανασφάλιστη, απλήρωτη εργασία και την εργοδοτική τρομοκρατία”

Ο κλάδος του επισιτισμού- τουρισμού για χρόνια αποτελεί την πιο κερδοφόρα επένδυση για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους Η βαριά βιομηχανία του τουρισμού και η «ανάπτυξη για όλους» ήταν ένας μύθος αφού το μόνο που βιώνουμε είναι το διαρκές ξεζούμισμα των εργαζομένων για να συσσωρεύεται ο πλούτος που παράγουν στα χέρια μιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Αντί για την «δίκαιη ανάπτυξη» από την οποία θα είχαμε οφέλη και εμείς ως εργαζόμενοι τελικά εισπράξαμε μόνο εξαντλητικά χαμηλόμισθα ωράρια, άγρια εκμετάλλευση, αύξηση της ελαστικής εργασίας, τα μαύρα και υποδηλωμένα μεροκάματα να κυριαρχούν και την εργοδοτική αυθαιρεσία να χτυπάει κόκκινο. Αποτέλεσμα αυτής  της κατάστασης είναι η  «έλλειψη» εργατικών χεριών στη σημερινή σεζόν.

Η πανδημία ανέκοψε την κούρσα κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου οι οποίοι συντονισμένα με την κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκουν να φορτώσουν το κόστος και αυτής της κρίσης στις πλάτες μας. Ο ΣΕΤΕ, η ΠΟΞ και οι υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς του Τουρισμού και των μεταφορών, έδειξαν την αναλγησία τους και την παντελή έλλειψη σεβασμού στην υγεία και ασφάλεια προς όλη την κοινωνία όταν κρύβουν τις επιχειρήσεις στις οποίες εμφανίζονται κρούσματα για να μην θιγούν τα συμφέροντά  τους. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με κουρελιασμένα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υποτυπώδεις ελέγχους γιατί έτσι το ζητούσαν οι Tour operator, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρείες.

Η κυβέρνηση σπέρνει το φόβο και την ανασφάλεια. Οι θέσεις εργασίας όχι μόνο δεν προστατεύονται, όπως ψευδώς διακηρύσσει το υπουργείο, αλλά έχει επιβληθεί με νόμο η εργασία λάστιχο (νόμος που δεν καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση) καθώς και η πλήρης κατάργηση των ΣΣΕ.

Η πολιτική τους οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτωχοποίηση ενώ «διασώζουν» ακόμα και εταιρείες με τεράστια κέρδη…

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μαζικοποιήσουν τα  σωματεία, να επιβάλλουν με συνελεύσεις τα αναγκαία  προγράμματα διεκδίκησης  των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων τους

  • Συνεχίζουμε το αγώνα για την διασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων με βάση τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που απαιτούμε να γίνουν γενικώς υποχρεωτικές. Κανένας απλήρωτος –κανένας ανασφάλιστος. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με διασφάλιση των ρεπό. Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς μας όχι στη κοροϊδία του 2%.
  • Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία και την ασφάλεια των συνάδελφων. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με όλο το κόστος σε εργοδότες και κράτος

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΓΩΝΑΣ

ΛΑΝΤΖΑ Πάργας-Πρέβεζας  κίνηση εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό

Προηγούμενο Άρθρο

«Σύγχρονες τεχνικές πιστοποίησης της αυθεντικότητας των τοπικών ελαιολάδων και ορθές καλλιεργητικές και μεταποιητικές πρακτικές»

Επόμενο Άρθρο

Ελάτε να παίξουμε σκάκι!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...