Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 13:39

Κώστας Μπάρκας: Συνάντηση με τους λογιστές του Νομού Πρέβεζας

Συνάντηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών, τα οποία στην πλειονότητά τους αγγίζουν και την καθημερινότητα των πολιτών, είχε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών (ΣΕΕΛΦΟ) Νομού Πρέβεζας.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχουν άμεση συνέπεια στη σχέση των πολιτών με την πολιτεία και στην ομαλή εξυπηρέτηση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπήρξαν πανελλαδικά παραστάσεις διαμαρτυρίας των Συλλόγων Λογιστών και Φοροτεχνικών το προηγούμενο διάστημα.

Βασικό αίτημα του κλάδου είναι η θεσμική κατοχύρωση των επαγγελματιών σε περίπτωση ασθένειας, ή εγκυμοσύνης. Έχει ζητηθεί από την πολιτεία, ότι σε περίπτωση που Λογιστής – Φοροτεχνικός βεβαιωμένα από δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ασθενεί ή έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσης φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ιδίου και των εντολέων πελατών του, που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια της νοσηλείας ή της ασθένειας του, να παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα της ιατρικής βεβαίωσης ασθενείας ή νοσηλείας του. Παρά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που έχει ασκηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του κλάδου για τα Ηλεκτρονικά Βιβλία, όπως για παράδειγμα η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου χωρίς πρόστιμα για το 2022-2023, μιας και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή υποστήριξης, όσο και στην ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τον θεσμό. Για το ζήτημα της παράτασης ως προς την εφαρμογή της υποχρεωτικής τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων κι έκδοσης και ηλεκτρονικής καταχώρισης των παραστατικών των ετών 2021 και 2022, καθώς και τη μη επιβολής προστίμων για το 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει σήμερα σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη επανακαθορισμού της καταληκτικής ημερομηνίας της 30/06 των Φορολογικών δηλώσεων Φορολογικού έτους 2021.

Στη συνάντηση των Λογιστών- Φοροτεχνικών με τον κ. Μπάρκα τέθηκε και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η προβληματική πολλές φορές λειτουργία των ηλεκτρονικών εφαρμογών, η καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους εργασιών-υπηρεσιών, η εναρμόνιση διατάξεων προστίμου.

Ο κ. Μπάρκας από την πλευρά του ευχαρίστησε για τη συνάντηση, αλλά και για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, ώστε μέχρι σήμερα να έχει κατατεθεί σειρά Ερωτήσεων και Αναφορών στη Βουλή, ώστε να αναδειχθούν και να διευθετηθούν ζητήματα προς όφελος του κλάδου και των πολιτών.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνεδρίασε το τρίτο συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάργας

Επόμενο Άρθρο

Το μουσικό σχολείο Πρέβεζας στο Νεκρομαντείο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...