Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 6:11

Κώστας Μπάρκας: Με ρυθμούς χελώνας η καταβολή των αποζημιώσεων για την πανδημία στους δικαιούχους παράκτιους αλιείς της χώρας

Στη χειρότερη δυνατή στιγμή, όπου η κρίση της πανδημίας συναντά το κύμα ακρίβειας σε πρώτες ύλες, ενέργεια και αγορά αγαθών, η κυβέρνηση, τρέχοντας για μια ακόμη φορά πίσω από τις εξελίξεις, κωλυσιεργεί στην καταβολή των αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας, στους δικαιούχους παράκτιους αλιείς της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία συνυπογράφουν τριάντα οκτώ (38) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, μόλις 470 δικαιούχοι παράκτιοι αλιείς έχουν λάβει μέχρι στιγμής την προβλεπόμενη αποζημίωση σε σύνολο εξήμισι χιλιάδων αιτούντων, με την υποβολή των αιτήσεων να έχει λήξει ήδη από τα τέλη Σεπτέμβρη. Το χειρότερο είναι ότι οι υπόλοιποι αιτούντες, που ανέρχονται σε χιλιάδες, όχι μόνο δεν γνωρίζουν πότε θα πάρουν την αποζημίωση, αλλά και αν θα πάρουν. Δεν υπάρχει καν ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου για το αν είναι δικαιούχοι.

Ενώ ο αριθμός των αιτούντων αλιέων της πρόσκλησης για καταβολή αποζημιώσεων ήταν γνωστό ότι θα ήταν πολύ μεγάλος, το Υπουργείο δεν πρόβλεψε και δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας μέσα στην πανδημία, ώστε να εκδίδονται με ταχύτερους ρυθμούς οι πράξεις ένταξης, με αποτέλεσμα τους πολύ αργούς ρυθμούς καταβολής των αποζημιώσεων. Εάν μάλιστα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αξιολόγηση των φακέλων και καθυστερήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είναι βέβαιο πως οι πληγέντες αλιείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες για να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί, για  να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αλιείς του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19».

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Αθήνα,  14 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘέμαΝα επιταχυνθεί η αξιολόγηση των φακέλων  και να καταβληθούν το ταχύτερο οι αποζημιώσεις, λόγω πανδημίας, στους δικαιούχους  αλιείς

Τα σοβαρά  προβλήματα που ανέκυψαν στην αλιευτική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στον κλάδο των παράκτιων αλιέων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας  οδήγησαν  στην ενεργοποίηση εκ νέου από το ΥΠΑΑΤ της πρόσκλησης για την  ένταξη στη Δράση (δ) του μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020. Ενεργοποίηση  που αυτή τη φορά μετά και τις δικές μας παρεμβάσεις είχε ως αποτέλεσμα στην πρόσκληση, που τελικά δημοσιεύθηκε στις 09/07/2021 με  ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων έως τις 30/09/2021, να διευρυνθούν τα κριτήρια ένταξης, ώστε να μην αποκλείεται η πλειονότητα των παράκτιων αλιέων.

Ενώ ο αριθμός των αιτούντων  αλιέων της πρόσκλησης ήταν  ως γνωστό πολύ μεγάλος, το ΥΠΑΑΤ δεν πρόβλεψε και δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας μέσα στην πανδημία, ώστε να εκδίδονται με ταχύτερους ρυθμούς οι πράξεις ένταξης, με αποτέλεσμα την αξιολόγηση, μέχρι πρόσφατα, ενός μικρού αριθμού περί των  470  σκαφών από τα 6.500 που έχουν συνολικά αιτηθεί. Μέχρι σήμερα, οι  αλιείς της ΠΕ Ροδόπης που αιτήθηκαν την εν λόγω ενίσχυση δεν έχουν λάβει κανένα ποσό ενίσχυσης και ούτε έχουν ενημερωθεί για το εάν είναι δικαιούχοι της. Εάν μάλιστα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αξιολόγηση των φακέλων και καθυστερήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είναι βέβαιο πως οι πληγέντες αλιείς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες για να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή, η ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για την ένταξη στη δράση (δ) του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19» ήταν στις 30/9/2021.

Επειδή μέχρι σήμερα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη πανδημία, έχουν εκδοθεί πράξεις ένταξης για ένα μικρό αριθμό σκαφών από όσων έχουν αιτηθεί.

Επειδή, η περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή της ενίσχυσης πλήττει τη βιωσιμότητα των αλιέων της περιοχής μας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε τι ενέργειες θα προβεί για  να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αλιείς του ΜΕΤΡOΥ 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19»;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάνννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τσίπρας Γεώργιος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Πάργας: Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επανασύνδεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ευάλωτων νοικοκυριών

Επόμενο Άρθρο

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (17/01/2022 – 23/01/2022)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...