Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:55

Κώστας Μπάρκας: Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Το πάνδημο «Όχι» απέναντι στον φασισμό και στον ολοκληρωτισμό, το Όχι που γράφηκε με ηρωισμό και με αίμα στα βουνά της Ηπείρου και που αργότερα έδωσε τη θέση του στο Έπος της Αντίστασης, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αγώνες χαμένοι από χέρι. Οι λαοί, όταν παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους μπορούν να τα βάλουν με διαφόρων μορφών «θηρία» και να νικούν.

Σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος ενάντια στις ιδεολογίες του φασισμού και του μίσους, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ η διαρκής καταδίκη ιδεολογιών που γεννούν το μίσος και το έγκλημα. Γιατί όπως απέδειξε και η πρόσφατη ιστορία των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, πάντα θα υπάρχουν «πρόθυμοι» που θα θέτουν σε κίνδυνο τις ατομικές και τις συλλογικές ελευθερίες.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ προ των ηρώων του «Όχι» και της Αντίστασης και αναλαμβάνουμε την ευθύνη οι αγώνες και η θυσία τους να παραμένουν άσβεστοι στον χρόνο, μέσα από τη μνήμη και τον αγώνα, ώστε να μην λησμονηθεί η φρίκη του φασισμού και του συλλογικού μίσους. Με τους αγώνες και τη θυσία τους άφησαν στις επόμενες γενιές το αίτημα, τον πόθο για Ειρήνη και συλλογική πρόοδο. Σήμερα που η κοινωνία, πλάι στις παλιές, αντιμετωπίζει και νέων ειδών απειλές είναι χρέος όλων μας να προασπίσουμε ξανά, ακόμα πιο ενεργά τις αξίες της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα Σπύρου Ριζόπουλου για την 28η Οκτωβρίου

Επόμενο Άρθρο

28η Οκτωβρίου 1940 του Ισίδωρου Καρδερίνη

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...