Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 13:08

Κώστας Μπάρκας: Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Ερώτηση για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Πρέβεζας, κατέθεσαν προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας μαζί με τον Τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η εκπαιδευτική δομή της ΑΕΝ Ηπείρου έχει μακροχρόνια πορεία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα διαθέτει υποδομές, όπως ειδικότερα στέγασης και σίτισης, που τουλάχιστον ποσοτικά είναι επαρκείς για το σκοπό που επιτελούν. Εντούτοις, ενώ είχε δρομολογηθεί μια σειρά ζητημάτων μέχρι το 2019, όπως η υλοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και η πορεία βελτίωσης των όρων διαμονής στους κοιτώνες της Ακαδημίας, έρχονται στην δημοσιότητα καταγγελίες σπουδαστών για «τριτοκοσμικές» συνθήκες διαβίωσης εντός της σχολής, ενώ ακόμη και η θέρμανση εν μέσω μάλιστα χειμώνα και πανδημίας παραμένει για αρκετές μέρες ζητούμενο. Τα προβλήματα στις υποδομές στην ΑΕΝ Ηπείρου δεν είναι καινούργια. Άλλωστε, η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε παραδεχθεί τα σημαντικά προβλήματα, που υπάρχουν στις υποδομές της Ακαδημίας και είχε δεσμευθεί να δώσει λύσεις στα διαπιστωμένα προβλήματα. Όμως, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας, πριν δύο χρόνια, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Με την Ερώτηση των κ.κ. Μπάρκα και Σαντορινιού, καλείται ο Υπουργός Ναυτιλίας να απαντήσει, πρώτον, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές και οι όροι βελτίωσης των σπουδαστών στην ΑΕΝ Ηπείρου με έδρα την Πρέβεζα. Δεύτερον, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ΑΕΝ Ηπείρου με έδρα την Πρέβεζα. Προτίθεται να προσθέσει στην ΑΕΝ Ηπείρου και Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Αθήνα, 28/02/2022

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Σημαντικά λειτουργικά προβλήματα υποδομών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου»

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κοινωνία της Πρέβεζας οι καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα στις υποδομές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ηπείρου, που εδρεύει στην Πρέβεζα. Η ΑΕΝ Ηπείρου έχει μακροχρόνια πορεία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή στην Πρέβεζα και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα διαθέτει υποδομές, όπως ειδικότερα στέγασης και σίτισης, που τουλάχιστον ποσοτικά είναι επαρκείς για το σκοπό που επιτελούν.

Εντούτοις, ενώ είχε δρομολογηθεί μια σειρά ζητημάτων μέχρι το 2019, όπως η υλοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και η πορεία βελτίωσης των όρων διαμονής στους κοιτώνες της Ακαδημίας, έρχονται στην δημοσιότητα καταγγελίες σπουδαστών για «τριτοκοσμικές» συνθήκες διαβίωσης εντός της σχολής, ενώ ακόμη και η θέρμανση εν μέσω μάλιστα χειμώνα και πανδημίας παραμένει για αρκετές μέρες ζητούμενο.

Τα προβλήματα στις υποδομές στην ΑΕΝ Ηπείρου δεν είναι καινούργια. Άλλωστε, η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είχε παραδεχθεί τα σημαντικά προβλήματα, που υπάρχουν στις υποδομές της Ακαδημίας και είχε δεσμευθεί να δώσει λύσεις στα διαπιστωμένα προβλήματα. Όμως, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας, πριν δύο χρόνια, τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Επειδή, είναι χρέος της Πολιτείας η βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επίτευξη όρων διατηρήσιμης ανάπτυξης και μάλιστα σε ένα κλάδο, που η Ελλάδα έχει διαχρονικά πρωταγωνιστικό ρόλο

Επειδή, εξαιτίας το κυβερνητικών επιλογών, η ΑΕΝ Ηπείρου, με τη μακροχρόνια ιστορία στην κοινωνία της Πρέβεζας, κινδυνεύει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να απομείνει το μόνο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα λειτουργεί στην Πρέβεζα, με βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή της ευρύτερης περιοχής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές και οι όροι βελτίωσης των σπουδαστών στην ΑΕΝ Ηπείρου με έδρα την Πρέβεζα;

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ΑΕΝ Ηπείρου με έδρα την Πρέβεζα; Προτίθεται να προσθέσει στην ΑΕΝ Ηπείρου και Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στο δυτικό τμήμα της χώρας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Σαντορινιός Νεκτάριος


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

 Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Το μωρό της Ρόζμαρι (κριτική) του Κοσμά Κοψάρη

Επόμενο Άρθρο

Μητρώο ιδιοκτητών οχημάτων και μηχανημάτων έργου για έκτακτες ανάγκες δημιουργεί ο Δήμος Πάργας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...