Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:45

Κυριακή 9 Αυγούστου ο εορτασμός των Ζαλογγείων

Είναι γνωστή ιστορική τοποθεσία στο ομώνυμο βουνό, που έγινε σύμβολο αγάπης προς την ελευθερία. Αποτελεί μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία. Στο χώρο αυτό το 1803 όταν το Σούλι, μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας έπεσαν από το βράχο, προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο τούρκο κατακτητή. Συγκλονιστική μαρτυρία του γεγονότος αυτού από τον αυτόπτη μάρτυρα τουρκαλβανό αξιωματικό Σουλεϊμάν Αγά: “Οι γυναίκες πιάστηκαν από τα χέρια και άρχισαν ένα χορό, που τα βήματά τους τα κινούσε ένας ασυνήθιστος ηρωισμός κι η αγωνία του θανάτου τόνιζε το ρυθμό του. Στο τέλος των επωδών οι γυναίκες βγάζουν μια διαπεραστική και μακρόσυρτη κραυγή, που ο αντίλαλος της σβήνει στο βάθος ενός τρομακτικού γκρεμού, όπου ρίχνονται με όλα τα παιδιά τους¨. “(Μτφ β. Σφυρόερας. ΠΑΠ τόμο 25 σελ 326).

Σύμβολο και μνήμης της θυσίας των Σουλιωτισσών, είναι το μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961, με πανελλήνιο έρανο (γλύπτης Γ. Ζογγολόπουλος, αρχιτέκτονας Π. Καραντινός), και τη βοήθεια της VIII Μεραρχίας, στο οποίο φθάνει κανείς ανεβαίνοντας τα 410 σκαλιά, ξεκινώντας από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και ο Δήμαρχος Πρέβεζας σας προσκαλούν στα ¨ΖΑΛΟΓΓΕΙΑ 2020¨ που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 στον Ιερό Βράχο Ζαλόγγου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας         Ο Δήμαρχος Πρέβεζας

Στράτος Ιωάννου                                  Νίκος Γεωργάκος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

8:00    Έπαρση Σημαίας στον Ιερό Βράχο Ζαλόγγου.

8:10    Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου  Δημητρίου.

08:30 Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον κο Κοσμά Κοψάρη, Καθηγητής Φιλόλογος

10:00  Ανάβαση στον Ιερό Βράχο Ζαλόγγου.

10:15  Προσέλευση επισήμων στον χώρο του Μνημείου.

10:30  Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων.

10:45  Κατάθεση στεφάνων.

Ενός (1΄) λεπτού σιγή.

Εθνικός ύμνος.

Λήξη τελετής.

φωτογραφία από το internet

Προηγούμενο Άρθρο

Υπεγράφη η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Super προσφορές από το Polis Market

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...