Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 9:22

«Κρανίου τόπος» ο Έβρος που καίγεται για 12η ημέρα, η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά της Ευρώπης

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από τον Έβρο, όπου μαίνεται για 12η ημέρα η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην Ευρώπη.

Μαίνονται οι μάχες της Πυροσβεστικής με τις φωτιές στον Έβρο και η νεότερη ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων αποκαλύπτει πως η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα, έως την 28 Αυγούστου 2023, 12:28 τοπική ώρα.

Για δωδέκατη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο ήρθαν αντιμέτωπες με εστίες στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά. Το απόγευμα της Τρίτης με μήνυμα στο 112, η Πολιτική Προστασία κάλεσε και πάλι σε εκκένωση της περιοχής Κοτρωνιά προς Γιαννούλη.

«Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ από το 2000»

Υπενθυμίζεται πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ». Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

«Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα», αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη.

Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη αποστολή στην οποία συμμετείχαν 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών.»

 

Αναδασωτέες άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας

Με σειρά συσκέψεων που έχουν στον πυρήνα τους τα μέτρα αποκατάστασης των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας των δασών οδεύει η κυβέρνηση προς την Ολομέλεια και τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Σε χρόνο παράλληλο διαμορφώνεται η στρατηγική της επόμενης ημέρας στην πολιτική προστασία. Η ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι, με κορμό το πρόγραμμα «Αιγίς», η τρίτη εξέλιξη του προγράμματος ΑntiNero για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και οι αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπρηστές βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και στη ΔΕΘ.

Όπως αποφασίστηκε, αναδασωτέες κηρύσσονται άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας. Ειδική φροντίδα προβλέπεται, παράλληλα, για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

Πηγή: Dnews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση θερμοκρασίας με τοπικές βροχές – Αναλυτική πρόγνωση

Επόμενο Άρθρο

Καλάθι του μαθητή: Aπό σήμερα τίθεται σε ισχύ το μέτρο – Ποιες αλλαγές έρχονται στο Καλάθι του Νοικοκυριού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...

Παράταση υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» και για τις κατηγορίες αιτήσεων 1, 2 και 3 του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές».

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει, ότι η  περίοδος υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης […]