Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 20:38

Κοσμάς Κοψάρης, Σεμίνα Διγενή, Felicità: Κριτικό σημείωμα

Η ευτυχία είναι κάτι που όλοι τη διεκδικούμε, καθένας με τον τρόπο του και τα βιώματά του. Η Σεμίνα Διγενή μας εκπλήσσει θετικά με το νέο της θεατρικό. Διακριτά χαρακτηριστικά της η άψογη γραφή, το κοφτερό ύφος που ενεργοποιεί την ανατροπή της πλοκής, αναδεικνύει την ψυχογραφία των ηρώων, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με μια σκληρή πραγματικότητα που ανά πάσα στιγμή απειλεί να μας αφανίσει.

Το βιβλίο στέκει στο μετέωρο θεματικά της ευτυχίας όσο και της ανατροπής της, του ονειρικού κόσμου που αναμετράται με τη δυστοπία, την αντιπαράθεση του φωτεινού με το σκοτεινό. Η δράση τρέχει αμείλικτα σε σημείο που δυσκολεύεται η ίδια η ροή της γραφής να την προλάβει. Το βαθύ υπόστρωμα των διακειμενικών αναφορών και η υποβλητική σαιξπηρική παρουσία της Λαίδης Μάκβεθ σηματοδοτούν παιχνίδια ανόδου και πτώσης μέσα από τον αέναο ανταγωνισμό αντρικού και γυναικείου.

Το βασικό ζήτημα ενέχεται στην σεξουαλική επιβολή του αρσενικού έναντι του θηλυκού, κάτι σχετικό από την στιγμή που όλος αυτός ο μηχανισμός μπορεί να αποτελεί ένα καλοστημένο σκηνοθετικά παιχνίδι ώστε να σαρκάσει την αμφιλεγόμενη πλευρά της γυναικείας αυτοπραγμάτωσης σε ένα ανδροκρατούμενο κόσμο. Η γραφή της Διγενή αποτελεί ένα κοφτερό μαχαίρι χτυπώντας ανελέητα πάνω στα συμπαγή τοιχώματα της θεατρικής ψευδαίσθησης, αφήνοντας βαθιές χαρακιές  της σκληρής πραγματικότητας.

Συνιστά μια αριστουργηματικά εναρμονισμένη αποτύπωση μιας φανταστικής ιστορίας προσδεμένης γερά σε ρεαλιστικό έδαφος, σε σημείο που να σαγηνεύει ευρυγώνια και πολυεπίπεδα τον θεατή‒αναγνώστη. Στην αρχή, νιώθεις ότι διαβάζεις ένα βιβλίο που σου κάνει «το κλικ» με την πρώτη περιγραφή, με τις εναρκτήριες εικόνες.

Στην  συνέχεια, μπαίνεις τόσο βαθιά στο θεατρικό του οικοδόμημα για να αισθανθείς τελικά ότι παίζεις και ο ίδιος βασικό ρόλο σε μια ταινία, όχι, όμως, με την έντονη δράση αλλά με την μαγεία της σιωπής σου. Αρκεί να βρεις την δύναμη να παρατηρείς την απεικονιζόμενη απογυμνωμένη αλήθεια,  στωικά αλλά και σθεναρά να είσαι σε θέση να αντιστέκεσαι στην οποιαδήποτε συνθηκολόγηση της διαδρομής πριν την αναπότρεπτη κάθαρση. Αξίζει να το διαβάσετε, θα σας μαγέψει.

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης, κριτικός.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων προς δικαιούχους επιχειρήσεις για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «ΕΞΥΠΝΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ» στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Επόμενο Άρθρο

Η Ανάπτυξη Τώρα ζητά να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του αμίαντου στον Ωρωπό

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...