Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 11:10

Κοσμάς Κοψάρης, Λόλα του Ζακ Ντεμί, Η ελεύθερη κατάδυση στον έρωτα

Μια αναπόληση των έντονων στιγμών ενός σφοδρού έρωτα, η ευεργετική λειτουργία της μνήμης, ο χρόνος που κυλά ανελέητα, επιφέροντας την αναπόδραστη αλλαγή στις ανθρώπινες σχέσεις, η επιζητούμενη στατικότητα στο ποθητό εφήμερο προς επιδίωξη της διασταλτικής επενέργειάς του, όλα αυτά συνιστούν τα μαγευτικά συστατικά μιας ξεχωριστής ταινίας, ανεξίτηλης στην αγάπη του κριτικού και αναγνωστικού κοινού.Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ντεμί, δίνοντάς μας μια γεύση για το κινηματογραφικό του σύμπαν. Ένα γλυκόπικρο καμβά μπολιασμένου από τις υβριδικές προσμείξεις φαντασίας και πραγματικότητας, ρεαλισμού και ρομαντισμού, εξιδανίκευσης του έρωτα και συνάμα φαλκίδευσής του στο βωμό μιας πρόσκαιρης, αναλωμένης εμπορευματοποίησης. Η Λόλα της ταινίας, ενσαρκωμένης ιδανικά από την Ανούκ Εμέ, ανακλά το σύμβολο του νέου κόσμου.Είναι η γυναίκα-ντίβα που έχει την ικανότητα να απεκδύεται των ετεροκαθοδηγούμενων στερεότυπων νημάτων δράσης της. Δεν διστάζει να είναι τίποτα περισσότερο από τον εαυτό της, να πονά για την μεγάλη αγάπη που έφυγε, να μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί, αλλά παράλληλα να ονειρεύεται. Είναι χορεύτρια ενός καμπαρέ αλλά δεν εγκλωβίζεται στις αγκυλώσεις του κοινωνικού της ρόλου.

Αναπαριστά, κατά κύριο λόγο, μια ελεύθερη γυναίκα που αποδέχεται την διαφορετικότητα. Ο Ντεμί επιλέγει ένα αρχετυπικό γυναικείο πρότυπο, σηματοδοτώντας το διεκδικούμενο αίτημα των νέων καιρών για γυναικεία χειραφέτηση και κοινωνική ανακατάταξη των παραδοσιακών  αξιών περί ρόλου των φύλων. Σπάει τα καθιερωμένα κλισέ περί γυναίκας καρικατούρας ως εύκολης λείας των αντρών, χτυπώντας την ίδια στιγμή τον αστικό καθωσπρεπισμό, επιφανειακά συντηρητικό, στην  ρίζα του.Αποτυπώνει την ψυχική ανατομία μιας ανυπότακτης γυναίκας στην πλήρη διαδικασία εσωτερίκευσής της. Τα υπέροχα τοπία της ταινίας εκφράζουν μια γλυκιά μελαγχολία για τα απωθημένα μας όνειρα ή για πρόσωπα, ιδιαίτερα αγαπημένα, που χάθηκαν από την ζωή μας. Με βάση την συγκεκριμένη ερμηνευτική θεώρηση, η Λόλα αποτελεί ένα κάλεσμα ανάκτησης της χαμένης εφηβείας και εκ νέου διεκδίκησης των χαμένων επιθυμιών. Γίνεται μια επίκληση στον ίδιο τον χρόνο που κυλά αμείλικτος, ώστε να συναισθανθεί την ανάγκη του εκάστοτε ανθρώπου για αυτοπραγμάτωση.

Δρ. Κοσμάς Κοψάρης-κριτικός Κινηματογράφου.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Στην αρχή του Νέου Έτους του π. Δημητρίου Μπόκου

Επόμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 17.633 νέα κρούσματα, 61 θάνατοι και 626 διασωληνωμένοι – 103 Π.Ε Πρέβεζας, 92 Π.Ε Άρτας, 97 Π.Ε Θεσπρωτία και 276 Π.Ε Ιωαννίνων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...