Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 13:27

Κορονοϊός: Σε τρεις φάσεις η άρση του lockdown – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Από τις 7 Δεκεμβρίου η σταδιακή άρση των περιορισμών αν δεν υπάρξουν ανατροπές στα επιδημιολογικά δεδομένα. Παραμένει στο τραπέζι το σενάριο για ακόμη πιο σκληρό lockdown αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Τι θα ισχύσει για Θεσσαλονίκη και τις άλλες επιβαρυμένες υγειονομικά περιοχές.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των επομένων ημερών είναι αυτά που θα καθορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα και πλάνο της κυβέρνησης για «άνοιγμα» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και την άρση του lockdown.

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε και κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ δεν αποκλείεται το πλάνο να παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη μορφή μηνύματος προς τους πολίτες, όπως συνηθίζει ο πρωθυπουργός, καθώς και ο Στέλιος Πέτσας έχει προϊδεάσει για επίσημες ανακοινώσεις την εβδομάδα που ακολουθεί.

Δεδομένο είναι πλέον πως η άρση των περιορισμών θα γίνει σε τρεις φάσεις: η πρώτη αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, η δεύτερη των εμπορικών καταστημάτων και η τρίτη αυτών της εστίασης, τα οποία θ’ ανοίξουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και με αυστηρούς περιορισμούς. Όλα δείχνουν πως εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επομένων ημερών, η σταδιακή αυτή διαδικασία άρσης των περιορισμών θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου.

Αυτό που αναμένουν στην κυβέρνηση είναι να δουν οι ειδικοί να επιβεβαιώνεται η περίφημη «επιπεδοποίηση» της καμπύλης των κρουσμάτων, ούτως ώστε να αρχίσει σταδιακά και η μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, οι επόμενες ημέρες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες και η πιθανή – και επιθυμητή – κάμψη των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ή όσων χρήζουν νοσηλείας, ούτε καν των θανάτων.

Η πολεμική κατάσταση που επικρατεί, εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη ρίχνει στο τραπέζι σενάρια για πιο σκληρό lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου, με το τοπίο ως προς πιθανές αποφάσεις να ξεκαθαρίζει τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα, ενώ δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο στην πόλη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα ή άλλες επιβαρυμένες υγειονομικά περιοχές (π.χ. Λάρισα) η άρση των περιορισμών του lockdown να γίνει αργότερα κι από τις 7 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την άρση του lockdown εάν δεν καταγραφεί σημαντική κάμψη των κρουσμάτων. Και δεύτερον, ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι… διαφορετικά. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, ένα καθολικό πλαίσιο απαγόρευσης – ήτοι ένα lockdown – αλλά δεν θα είναι και όλα ελεύθερα. Διασκέδαση, μπαρ κτλ. θα είναι κλειστά, ενώ θ’ απαγορεύονται οι συναθροίσεις ή ακόμη και οι επισκέψεις και οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια, όπως ακριβώς είχε γίνει και το Πάσχα.

Τα θετικά νέα πάντως, δείχνουν να έρχονται από το μέτωπο των εμβολίων, καθώς χθες βράδυ ανακοινώθηκε επισήμως από την Κομισιόν ότι υπογράφηκε συμφωνία με την Pfizer και την BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου των εταιρειών και ήδη παραγγέλθηκαν 1,2 δις δόσεις, από τις οποίες η Ελλάδα θα λάβει άμεσα το μερίδιο που της αναλογεί.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εμβολιασμού που έχει ήδη εκπονήσει η κυβέρνηση προβλέπει προτεραιότητα για τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες και σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται πως εάν πράγματι τα εμβόλια αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα με τους ρυθμούς που διαφαίνονται, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο του πληθυσμού περίπου έως το Πάσχα του 2021.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Δήμος Πρέβεζας της ποδηλατικής παράδοσης πρωτοστατεί στη ψηφιακή πλατφόρμα ποδηλατικού τουρισμού Biketify

Επόμενο Άρθρο

Το πάλεψε η Δέσποινα Παπαμιχαήλ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...