Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 7:54

Κορονοϊός: Πως θα αλλάξει η ζωή μας από το Σαββάτο – Σε νυχτερινή καραντίνα πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες

Ο κορονοϊός αλλάζει για ακόμη μια φορά τη ζωή και τις συνήθειές μας καθώς από το Σάββατο τα ξημερώματα μπαίνουν σε ισχύ τα νέα έκτακτα μέτρα για πολλές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αττική με τη Θεσσαλονίκη που παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Έτσι από αύριο Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 6 τα ξημερώματα η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός, ενώ από τις 00.30 τα ξημερώματα Κυριακής επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν για τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 και 4 επικινδυνότητας και εκτός από την Αττική και την Θεσσαλονίκη είναι επίσης οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καστοριά, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, η Βοιωτία και η Θήρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από το Σάββατο μπαίνουν σε νυχτερινή καραντίνα περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες ενώ αναμένεται να φανεί αν θα τηρηθούν τα μέτρα ή θα υπάρχουν αντιδράσεις και… παρατράγουδα από τον κόσμο που συνεχίζει να συνωστίζεται σε πάρκα και πλατείες σαν να μην υπάρχει κορονοϊός.

Τρομάζουν τα νούμερα των κρουσμάτων και των νεκρών τον Οκτώβριο

Η απόφαση για την καθολική χρήση μάσκας και την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν επιβεβλημένη καθώς ο Οκτώβριος είναι “μαύρος” και “άραχνος” με υπερδιπλάσια κρούσματα και θανάτους που προκαλεί ο κορονοϊός.

Τα ημερήσια κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν τις 2.000 σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών η οποία μίλησε στο MEGA, την στιγμή που οι αριθμοί των τελευταίων ημερών τρομάζουν.

Οι συγκρίσεις με τα νούμερα του Μαρτίου σοκάρουν. 23 Μαρτίου 2020, μία μέρα πριν το γενικό lockdown τα κρούσματα ήταν 94 σε μία ημέρα, 624 ασθενείς με Covid-19 συνολικά και 15 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

23 Οκτωβρίου 2020, εφτά μήνες μετά, μία ημέρα πριν την καθολική χρήση μάσκας, τα κρούσματα ανήλθαν σε 882 σε μία μόλις ημέρα, 28.216 ασθενείς συνολικά και 15 θάνατοι σε 24 ώρες.

Φορείς υπερμετάδοσης πλέον είναι οι νέοι, που κρατούν το τιμόνι της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Το 50% των νέων διαγνώσεων βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 39 ετών.

Πως θα μετακινούνται οι εργαζόμενοι το βράδυ

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής (23.10.2020) για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να μετακινούνται το διάστημα 00.30 – 05.00, ισχύουν τα εξής:

Οι δημοσιογράφοι και άνθρωποι ΜΜΕ μετακινούνται με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωση εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού καλούνται να χορηγήσουν βεβαίωση κίνησης στους εργαζομένους που προσέρχονται στην εργασία τους σε χρονικό διάστημα που συμπίπτει με το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνει το έντυπο βεβαίωσης, είναι:

Στοιχεία ταυτότητας υπαλλήλου
Διεύθυνση κατοικίας
Τόπος εργασίας
Ωράριο εργασίας (προσέλευσης, προβλεπόμενης αποχώρησης, υπερωρίας και εκτάκτων μετακινήσεων)
Χρονικό διάστημα ισχύος της βεβαίωσης

Το έντυπο βεβαίωσης κίνησης θα εκδίδεται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία έχει προστεθεί η λειτουργικότητα “Βεβαιώσεις”.

Ο υπάλληλος οφείλει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και τη βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.

Κορονοϊός: Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Επίσης εξαιρούνται οδηγοί που είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς πρώτου βαθμού.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Προηγούμενο Άρθρο

Καταγγελία της εκπαιδευτικού Ευτυχίας Μπάρκα για τον κορωνοιό

Επόμενο Άρθρο

Πως αμείβονται οι μισθωτοί την 28η Οκτωβρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...