Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 10:04

Κορονοϊός: Νέα μέτρα αν η πανδημία συνεχίσει να σαρώνει – Πλήρης απαγόρευση των ανεμβολίαστων στην εστίαση

Μέρα με την μέρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες , η κυβέρνηση θα παρακολουθεί με αυξημένη προσοχή αλλά και αγωνία την πορεία των μέτρων που ξεκινούν να εφαρμόζονται από σήμερα, καθώς ο στόχος είναι να μπει το συντομότερο δυνατό «φρένο» στην «κούρσα» της πανδημίας του κορονοϊού, ώστε τα Χριστούγεννα η οικονομία να μείνει ανοιχτή.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν στο newsit.gr ότι αν στο τέλος του μήνα δεν έχει πέσει το ιικό φορτίο και δεν έχει αποσυμπιεστεί σημαντικά το ΕΣΥ, τότε έρχεται νέο πακέτο μέτρων.

Ωστόσο διευκρινίζουν κατηγορηματικά ότι θα αφορά αποκλειστικά στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων και δεν θα «ακουμπά» τους εμβολιασμένους.

«Η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να μη φτάσουμε σε πλήρη περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων. Οποιαδήποτε, όμως, μέτρα χρειαστεί να πάρουμε, δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του ενηλίκου πληθυσμού που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας» δήλωσε με έμφαση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης (Skai).

Το «ταμείο» θα γίνει από τους ειδικούς την 1η Δεκεμβρίου. Τότε δίνει ξανά ραντεβού η Επιτροπή των Επιστημόνων – καθώς την τρέχουσα εβδομάδα δεν θα υπάρχει ασφαλής εικόνα – για να εξετάσει αν και κατά πόσο έχει αποδώσει το νέο, στοχευμένο «μπλόκο» στις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων και να κάνει νέες εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Ποια μέτρα είναι «κλειδωμένα» στο συρτάρι;

«Η φαρέτρα» όμως, όπως ομολογούν κυβερνητικοί παράγοντες, «έχει αδειάσει»… Έτσι, εφόσον χρειαστεί, θα επαναξιολογηθούν προς το αυστηρότερο κάποιοι από τους περιορισμούς που ήδη έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newit.gr, εφόσον τα υπάρχοντα μέτρα δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα συζητηθεί σοβαρά η πλήρης απαγόρευση των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε στους ανοιχτούς χώρους.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πιο αυστηροί περιορισμοί για την είσοδο των πιστών στους ναούς τον «γιορτινό» Δεκέμβρη, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν για αξιολόγηση και οι άλλες δραστηριότητες όπου σήμερα απαιτείται rapid ή μοριακό test.

Επιπλέον οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί και τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μειωθεί ο “συνωστισμός” στην εργασία, αλλά και μέτρα για τα σχολεία.

Η αγωνία αφορά κυρίως στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα στην covid_19.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι ανεμβολίαστοι:

-Εισέρχονται μόνο με rapid / μοριακό test σε: λιανεμπόριο, κομμωτήρια, ανοιχτούς χώρους εστίασης, εκκλησίες, ΚΤΕΛ, εκπαίδευση, χώρους εργασίας (δημόσιο και ιδιωτικό).

-Έχουν πλήρες απαγορευτικό για είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα.

-Ελεύθερη παραμένει η είσοδος μόνο σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία κ.οκ.), φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Όχι σε μοντέλο Αυστρίας ή και τοπικά lockdown»

Η κυβέρνηση απορρίπτει το «μοντέλο Αυστρίας», δηλαδή lockdown σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως και τα τοπικά lockdown, ακόμη και σε επιβαρυμένες περιοχές.

Βεβαίως τον τελευταίο λόγο τον έχει η πανδημία. η οποία θεριεύει σε όλη την Ευρώπη, και το στάθμισμα για όλες τις κινήσεις της είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας τη στρατηγική να μην κινηθούν στην κατεύθυνση περιορισμού της κινητικότητας των εμβολιασμένων, σημειώνουν ότι οι ίδιοι δεν αποτελούν «τόσο μεγάλο κίνδυνο» και ότι «σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ».

Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό

Το κύμα εμβολιασμού του τελευταίου 20ημέρου του Νοεμβρίου – όσοι κάνουν το εμβόλιο θα είναι «οχυρωμένοι» σε ένα μήνα – εκτιμούν ότι θα είναι εξαιρετικά βοηθητικό για να υψωθεί το “τείχος” ανοσίας εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Υπολογίζεται ότι έχουν κλειστεί πάνω από 900.000 νέα ραντεβού και για την πρώτη και για την τρίτη δόση.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ως τώρα είναι περίπου 570.000 οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμη την πρώτη δόση του εμβολίου, και περίπου 1,5 εκατ. οι πολίτες της ίδιας ηλικιακής ομάδας οι οποίοι παρότι συμπληρώθηκε ή συμπληρώνεται εξάμηνο από την δεύτερη δόση, δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού για την λεγόμενη αναμνηστική δόση.

Με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, τις επόμενες ημέρες ξεκινά νέα εκστρατεία ενημέρωσης, με έμφαση σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Κινητά συνεργεία, ακόμη και πόρτα – πόρτα σε χωριά, θα επιχειρήσουν να πείσουν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ειδικά όσους ανήκουν στις ευάλωτες ηλικιακά ομάδες, Παράλληλα θα τρέξει και νέα διαφημιστική καμπάνια.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Οι κανονιέρηδες των γηπέδων της Α’ κατηγορίας ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας (πίνακες)

Επόμενο Άρθρο

Εξαιρετική εμφάνιση στην Ηγουμενίτσα για τον Αθλητικό Σύλλογο Πρέβεζας «ΕΥΖΗΝ»

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...