Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 17:49

Κορονοϊός-Θεοδωρίδου: «Τρεις δόσεις εμβολίου τώρα και μία κάθε χρόνο»

Συγκεκριμένα, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχτεί τα επόμενα χρόνια ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Όπως είπε, μετά και την τρίτη δόση που θα λάβει κάποιος, θα χρειάζεται μία ακόμη δόση κάθε χρόνο για να είναι προστατευμένος έναντι του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα γράφει το News4Health.

«Από τις κλινικές μελέτες αποδείχτηκε ότι η ανοσογονικότητα των εμβολιασμένων με τρίτη δόση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνους που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Σύμφωνα με ανοσολόγους αναμένεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και μία ετήσια αναμνηστική δόση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ως «βασικό πυλώνα» στο εμβολιαστικό σχήμα την πρώτη δόση.

«Θα ζούμε με τον κορονοϊό, όπως με την γρίπη»

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η αρχική αισιόδοξη άποψη από επιστημονικές μελέτες ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση ή εξαφάνιση του ιού, δεν ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν οδηγήσει στην αύξηση της διασποράς στην κοινότητα ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Έτσι, βλέπουμε περιστατικά επαναλοίμωξης με κορονοϊό.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι το CDC σημειώνει ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου και έναντι της παραλλαγής Δέλτα και ότι σε ορισμένες ομάδες συστήνεται η τρίτη δόση.

Έτσι εκτίμησε ότι ο κορονοϊός θα παραμείνει μαζί μας, όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή ένας ακόμη ενδημικός ιός του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος.

Προηγούμενο Άρθρο

Σ.Κ Νικόπολη: 4X4 για την ομάδα της Πρέβεζας – Αήττητοι στην πρώτη θέση

Επόμενο Άρθρο

Τρίτη δόση για όλους 6 μήνες μετά την δεύτερη – Πότε ανοίγει το emvolio.gov.gr για ραντεβού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...