Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 2:43

Καιρός: «Σφοδροί, παγεροί βοριάδες, επίπεδα θύελλας» εισβάλλουν στη χώρα μαζί με ισχυρές καταιγίδες

Από σήμερα (17.11.2023) το βράδυ αλλάζει το σκηνικό του καιρού με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά και την κακοκαιρία να φέρνει θυελλώδεις ανέμους, βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια.

Μιλώντας για την ακραία μεταβολή του καιρού και την επερχόμενη κακοκαιρία, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο τονίζει ότι ένα ψυχρό μέτωπο θα ξεκινήσει το σήμερα βράδυ και από τα βορειοδυτικά και πολύ γρήγορα μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει περάσει από τα δυτικά κεντρικά και τα βόρεια.

Θα δώσει τοπικές βροχές εκεί και κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο καταιγίδες. Θα δώσει και χιόνια στα βουνά της βόρειας χώρας. Μόλις περάσει οι άνεμοι πλέον θα στραφούν σε βορειοδυτικούς που θα είναι και τοπικά θυελλώδεις αρχικά στο Ιόνιο (ακόμα και 9 μποφόρ) και από το πρωί του Σαββάτου και στο βορειοδυτικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα βόρεια.

Το βράδυ πιθανόν να χιονίσει και στα κεντρικά ορεινά. Την Κυριακή ο καιρός θα έχει βελτιωθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) όμως θα είναι μια κρύα ημέρα. Η πιο κρύα ημέρα του φθινοπώρου. Τοπικές στα βορειοανατολικά και στο Αιγαίο. Από Δευτέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει ξανά, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα.

Δείτε LIVE την πορεία του καιρού:


Πιο αναλυτικά σήμερα στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Από το βράδυ όμως στην Ήπειρο, το βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στη Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά ενδέχεται να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί (τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί) 4 με 6, που βαθμιαία στα πελάγη θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 14 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου ενώ στα νησιά του Αιγαίου τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, το βράδυ δυτικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Αργά τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν περαιτέρω. Η θερμοκρασία έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι διασωθέντες έχουν δηλώσει ότι, συνολικά, στο σκάφος επέβαιναν 19 άτομα, επομένως δύο άτομα αγνοούνται.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τον καιρό το Σάββατο: Φίλες και φίλοι, προσοχή!

Προσοχή συστήνει ο παρουσιαστής του δελτίου καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, για τον καιρό αύριο Σάββατο, καλώντας τους πολίτες να μην υποτιμήσουν τη σφοδρότητα των βοριάδων σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως του Βαρδάρη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους γύρω νομούς.

«Φίλες και φίλοι, προσοχή!» ξεκινά στην ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου και συνεχίζει:

«Μην υποτιμήσετε σας παρακαλώ την σφοδρότητα των βοριάδων το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως του Βαρδάρη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους γύρω νομούς, όπου εκτός από σφοδροί-επίπεδα θύελλας (με πολύ πιθανές αρκετές πτώσεις δέντρων) θα είναι και παγεροί ρίχνοντας παράλληλα την αισθητή θερμοκρασία (θερμοκρασία δηλαδή που αισθάνεται κάποιος, ανάλογα με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου που επικρατούν) σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά περιόδους ίσως κοντά και στο μηδέν ακόμα και στο κέντρο της Θεσ/νίκης!

Όπως τονίζουν οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς η απότομη έκθεση στις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται και με σωματική καταπόνηση, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο, αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επίσης, ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις, αλλά και η αρτηριακή πίεση».

Προηγούμενο Άρθρο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ – 1973 – 2023: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Επόμενο Άρθρο

Επίσκεψη Σπύρου Κυριάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...