Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 0:25

Καθαρά Δευτέρα: Τι ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Καθαρά Δευτέρα 2021 πέφτει στις 15 Μαρτίου και θα την περάσουμε πετώντας χαρταετό με αυστηρά μέτρα, δηλαδή με απαγόρευση μετακίνηση εκτός νομού, απαγόρευση μετακίνησης εκτός Δήμου και απαγόρευση κυκλοφορίας, οπότε τα σχέδια για εκδρομή αναβάλλονται. Το αυστηρό lockdown σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα απαγορεύει λοιπόν τη μετακίνηση για το πέταγμα του χαρταετού, καθώς δεν μπορεί να γίνει με SMS στο 13033, αφού δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κωδικός για τον χαρταετό. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για παράδειγμα άθληση.

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται άλλωστε μόνο για τους εξής έξι λόγους:

  1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Τα SMS στο 13033 για μετακίνηση

Αυστηρά είναι τα μέτρα για τις μετακινήσεις, όπως προαναφέρθηκε με τα SMS στο 13033 να είναι σε ισχύ και για τις εντός του Δήμου κινήσεις σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Eτσι για τις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν οι εξής τροποποιήσεις:

  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λπ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.
  • Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

Πού επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Επίσης, από τους νέους κανόνες εξαιρείται η μετακίνηση σε γιατρό εκτός δήμου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα επιβεβαιώνει το ραντεβού σε περίπτωση που ζητηθεί σε έλεγχο από την αστυνομία.

Προηγούμενο Άρθρο

Συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Μπούρη Ιωάννη στη Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒΕ- Συνδέσμου Εξαγωγέων

Επόμενο Άρθρο

Πελώνη για 25η Μαρτίου: Δεν θα γίνουν παρελάσεις παρά μόνο η στρατιωτική

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...