Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 10:15

Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου: Θείες λειτουργίες εβδομάδας (25-31 Ιουλίου 2021)

Κατά την εβδομάδα που απλώνεται μπροστά μας θα έχουμε τις ακόλουθες σημαντικές εορτές και Θείες Λειτουργίες.

  1. Την Κυριακή (Ε΄ Ματθαίου), 25-7-2021, εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου, ώρα 7.00-10.00 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  2. Την Κυριακή απόγευμα, ώρα 19.30, πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, παραπλεύρως στον Ναό μας.
  3. Τη Δευτέρα, 26-7-2021, εορτή της αγίας Παρασκευής, ώρα 7.00-10.00 π. μ., Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής.
  4. Την Τρίτη, 27-7-2021, εορτή του αγίου Παντελεήμονος, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία στον Ναό μας.
  5. Την Τετάρτη, 28-7-2021, εορτή της αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Βλαχέρνας.
  6. Το Σάββατο, 31-7-2021, προεόρτια του Τιμίου Σταυρού και ημέρα μνήμης των κεκοιμημένων, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  7. Κάθε απόγευμα, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., γίνεται Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

(Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται αρκετές Θείες Λειτουργίες (5 αυτή την εβδομάδα), ώστε όλο και περισσότεροι ενορίτες να έχουν δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας).

Ο Χριστός πήγε κάποτε στη χώρα των Γεργεσηνών, συνάντησε δύο δαιμονιζομένους και τους θεράπευσε. Οι δαίμονες ζήτησαν από τον Χριστό να τους επιτρέψει να εισέλθουν σε μια «αγέλη χοίρων πολλών», που έβοσκε πιο πέρα. Από μόνοι τους δεν είχαν εξουσία ούτε στους χοίρους να εισέλθουν. Ο Κύριος το επέτρεψε και η αγέλη ολόκληρη όρμησε από τον γκρεμό προς τη θάλασσα και πνίγηκε στα νερά. Οι κάτοικοι της πόλης εκείνης τότε βγήκαν για να δουν τον Χριστό και τον παρακάλεσαν «όπως μεταβή από των ορίων αυτών». Να φύγει μακριά από τα σύνορά τους.

Αναφέρονται και άλλες περιπτώσεις, όπου κάποιοι ζητούν από τον Χριστό να φύγει από κοντά τους. Ο απόστολος Πέτρος, μετά από μια ολόκληρη νύχτα αλιείας κατά την οποία δεν έπιασαν ούτε λέπι, ξαναρίχνει τα δίχτυα με υπόδειξη του Χριστού και πιάνονται τόσο πολλά ψάρια, που γεμίζουν δύο πλοία, «ώστε βυθίζεσθαι αυτά». Τότε ο Πέτρος έπεσε στα γόνατα του Ιησού και είπε: «Έξελθε απ’ εμού», έβγα απ’ το πλοίο μου και φύγε από μένα.

Ένας εκατόνταρχος στην Καπερναούμ ζήτησε από τον Χριστό να θεραπεύσει τον άρρωστο δούλο του. Στην πρόθεση του Χριστού να μεταβεί στην οικία του και να ικανοποιήσει το αίτημά του, ο εκατόνταρχος αρνήθηκε. «Κύριε, ουκ ειμί ικανός, ίνα μου υπό την στέγην εισέλθης». Δεν είμαι άξιος να σε δεχτώ στο σπίτι μου.

Ο Πέτρος και ο εκατόνταρχος αρνούνται να δεχτούν τον Χριστό, επειδή θεωρούν τον εαυτό τους ανάξιο για μια τέτοια μεγάλη τιμή. Η άρνησή τους δεν συνιστά απόρριψη, αλλά κατάφαση του Χριστού. Μπρος στο ανυπέρβλητο μεγαλείο του αισθάνονται μηδαμινοί. «Ανήρ αμαρτωλός ειμι, Κύριε», είπε ο Πέτρος. Μπρος στην απόλυτη καθαρότητα και τελειότητα του Χριστού, ο άνθρωπος συνειδητοποιεί πεντακάθαρα τη δική του ατέλεια και αμαρτία. «Εγώ ειμι γη και σποδός», έλεγε ο πατριάρχης Αβραάμ, ενώ μιλούσε με τον Κύριο.

Οι Γεργεσηνοί όμως κινούνται σε άλλο επίπεδο. Θεωρούν την παρουσία του Χριστού επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους. Αν τον δεχτούν, θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Να περάσουν από την παρανομία (η εκτροφή χοίρων π. χ. δεν ήταν επιτρεπτή) σε μια κατά Θεόν ζωή. Κάτι που δεν είχαν καμμιά πρόθεση να κάνουν. Προείχε το κέρδος. Όχι ο Χριστός.

Ο Χριστός δεν επιβάλλει τον εαυτό του πουθενά. Ο καθένας επιλέγει ελεύθερα, αν θα τον θεωρήσει κέρδος ή ζημία για τη ζωή του. Αν θα τον δεχτεί ή θα τον διώξει.

Καλή εβδομάδα!

Προηγούμενο Άρθρο

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (26/07-01/08/2021)

Επόμενο Άρθρο

Οικονομική ενίσχυση αλιέων λόγω Covid-19

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...