Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 16:50

Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου: Θείες λειτουργίες εβδομάδος (20-26 ΙΟΥΝ. 2021)

Η 8η εβδομάδα από το Πάσχα (20-26 Ιουν. 2021), λέγεται της Πεντηκοστής. Θα έχουμε:

  1. Την Κυριακή, 20-6-2021, εορτή της Πεντηκοστής, ώρα 7.00-09.30 π.μ., Θεία Λειτουργία. Εν συνεχεία, ώρα 9.30-10.45 περίπου, την ακολουθία της Γονυκλισίας, δηλαδή τον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος. Λέγεται Γονυκλισία, επειδή διαβάζουμε τρείς μεγάλες ειδικές ευχές, κατά τις οποίες γονατίζουμε (για πρώτη φορά από το Πάσχα).
  2. Τη Δευτέρα, 21-6-2021, εορτή του Αγίου Πνεύματος, ώρα 7.00-9.45 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  3. Την Πέμπτη, 24-6-2021, εορτή της Γεννήσεως Ιωάννου του Προδρόμου, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  4. Το Σάββατο, 26-6-2021, εορτή του οσίου Δαυΐδ του εν Θεσ/νίκη και ημέρα των κεκοιμημένων, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  5. Κάθε απόγευμα, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., γίνεται Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

(Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται στην ενορία μας αρκετές Θείες Λειτουργίες (4 αυτή την εβδομάδα), ώστε όλο και περισσότεροι ενορίτες να έχουν δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας).

Η Πεντηκοστή ανήκει στις τέσσερες μεγαλύτερες εορτές του χρόνου (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Πάσχα, Πεντηκοστή). Γι’ αυτό και η εβδομάδα αυτή είναι ελεύθερη από νηστεία και μπορούμε να καταλύουμε εις πάντα (να τρώμε από όλα), ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιο Πνεύμα φανερώνεται και δρα επίσημα στον κόσμο. Μέχρι τότε δεν είχε κάνει φανερή την παρουσία του. «Ούπω γαρ ην Πνεύμα Άγιον, ότι Ιησούς ουδέπω εδοξάσθη». Έπρεπε πρώτα να συμβούν τα συγκλονιστικά γεγονότα της Σταύρωσης, της Ανάστασης και της Ανάληψης του Χριστού, να εισέλθει ο Χριστός «εις την δόξαν αυτού», και μετά να κατέλθει στον κόσμο ο άλλος Παράκλητος, όπως υποσχέθηκε ο Χριστός, «το Πνεύμα της αληθείας, ο παρά του Πατρός εκπορεύεται», για να διδάξει και να υπενθυμίσει όλα όσα δίδαξε ο Χριστός, να μας «οδηγήσει εις πάσαν την αλήθειαν». Τα πάντα πλέον μέσα στην Εκκλησία διενεργούνται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που είναι η Χάρη του Τριαδικού Θεού, αφού και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος έχουν μία θεότητα, μία ουσία, μία θέληση, μία ενέργεια. Και σκοπός μας είναι να γίνουμε κοινωνοί αυτής της Χάριτος, να αποκτήσουμε το Άγιο Πνεύμα.

Ο μεγάλος Ρώσος άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ έλεγε σε κάποιον μαθητή του, τον Μοτοβίλωφ: «Ο σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Η προσευχή, η αγρυπνία, η νηστεία, η ελεημοσύνη και τα άλλα καλά έργα που γίνονται χάριν του Χριστού, είναι μόνο μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Κάθε αρετή που γίνεται για τον Χριστό, μας δίνει τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Περισσότερο όμως από όλες, μας τη δίνει η προσευχή, γιατί αυτή την έχουμε πάντοτε στα χέρια μας, σαν ένα εύχρηστο πνευματικό όπλο».

Στην επίμονη ερώτηση του Μοτοβίλωφ, «πώς μπορεί να καταλάβει, αν είναι μέσα στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος», ο άγιος Σεραφείμ τον έπιασε από τους ώμους και του είπε: «Τώρα βρισκόμαστε και οι δυο μέσα στο Άγιο Πνεύμα. Γιατί δεν με κοιτάς;» «Δεν μπορώ να κοιτάξω, γιατί από τα μάτια σας βγαίνουν λάμψεις. Το πρόσωπό σας είναι πιο φωτεινό από τον ήλιο». «Τώρα είσαι και συ φωτεινός σαν εμένα. Έχεις γεμίσει από το Άγιο Πνεύμα. Τί αισθάνεσαι;» «Νιώθω τέτοια γαλήνη και ειρήνη, που δεν μπορώ να την εκφράσω». «Τί άλλο αισθάνεσαι;» «Ασυνήθιστη χαρά σε όλη την καρδιά μου». «Τί άλλο νιώθεις;» «Ασυνήθιστη θερμότητα». «Μα πώς, αγαπητέ μου; Καθόμαστε, χειμώνα καιρό, μέσα στο δάσος, πατάμε στο χιόνι και από τον ουρανό συνεχίζουν να πέφτουν νιφάδες και μας έχουν σκεπάσει πάνω από ένα βερσόκ (4,4 εκ.). Τί θερμότητα μπορεί να αισθάνεσαι;» «Αισθάνομαι σαν τη θερμότητα που δημιουργείται σ’ ένα ζεστό λουτρό. Και μια ευωδία, που δεν υπάρχει παρόμοια πάνω στη γη». «Αυτή τη θερμότητα αισθάνονταν οι ερημίτες και αψηφούσαν την παγωνιά. Ένιωθαν σαν να φορούσαν ζεστές γούνες. Αυτό συμβαίνει τώρα και σε μας, γιατί μέσα μας αναπαύεται η Θεία Χάρη, όπως είπε ο Κύριος: “Η Βασιλεία του Θεού εντός υμών εστι”. Η Χάρη του Αγίου Πνεύματος είναι η Βασιλεία του Θεού».

Καλή εβδομάδα!

Προηγούμενο Άρθρο

Εστίαση Πάργας: Επανεκλογή Δημήτρη Τσοβίλη στη θέση του προέδρου

Επόμενο Άρθρο

Bowling Preveza: Επέστρεψαν για τα πιο συναρπαστικά παιδικά γενέθλια και όχι μόνο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...