Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 13:08

Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου: Θείες λειτουργίες εβδομάδας (9-15 ΜΑΪ. 2021)

Η εβδομάδα μπροστά μας (9-15 Μαΐου 2021) λέγεται εβδομάδα του Αντίπασχα ή του Θωμά. Θα έχουμε Θεία Λειτουργία τις ακόλουθες ημέρες.

  1. Την Κυριακή, 9-5-2021, εορτή της ψηλαφήσεως του αγίου Αποστόλου Θωμά, του προφήτου Ησαΐου, του αγίου Χριστοφόρου και του αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις. Θα γίνουν δύο Θείες Λειτουργίες. Η α΄: ώρα 7.00-9.45 π. μ. και η β΄: ώρα 10.00-11.00 π. μ. Στον ναό μας φυλάσσεται μικρό τεμάχιο ιερού λειψάνου του αγίου Χριστοφόρου και θα τεθεί σε προσκύνηση κατά την ώρα της λατρείας.
  2. Την Τρίτη, 11-5-2021, εορτή των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, φωτιστών των Σλαύων, ώρα 7.00-9.15 π. μ.
  3. Την Πέμπτη, 13-5-2021, εορτή της αγίας Γλυκερίας, ώρα 7.00-9.15 π. μ.
  4. Το Σάββατο, 15-5-2021, εορτή του αγίου Αχιλλίου Λαρίσης και του οσίου Παχωμίου του Μεγάλου, ώρα 7.00-9.30 π. μ.
  5. Κάθε απόγευμα, ώρα 6.00-7.15 μ. μ., γίνεται Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

(Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται στην ενορία μας αρκετές Θείες Λειτουργίες (5 αυτή την εβδομάδα), ώστε όλο και περισσότεροι ενορίτες να έχουν δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας).

Η ψηλάφηση του Θωμά αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός, διότι καθόρισε μια ειδική εμφάνιση του αναστάντος Χριστού στους μαθητές του. Η πρώτη εμφάνισή του έγινε την ημέρα της Αναστάσεως, αργά προς το βράδυ. «Ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη». Όμως ο Θωμάς έλειπε. Δεν ήταν στην ομήγυρη των άλλων μαθητών. Όταν τον είδαν οι άλλοι μαθητές του είπαν περιχαρείς: «Εωράκαμεν (είδαμε) τον Κύριον». Μα εκείνος εξέφρασε τη δυσπιστία του και έβαλε όρους για να πιστέψει. Ήθελε να δει τον Χριστό αυτοπροσώπως και να ψηλαφήσει τα σημάδια των πληγών στο σώμα του. Να γίνει αυτόπτης μάρτυρας. Και ο Χριστός δέχτηκε την πρόκληση και οκτώ μέρες αργότερα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Θωμά. Γιατί το έκανε αυτό ο Χριστός;

Η απάντηση βρίσκεται στο είδος της απιστίας του Θωμά, η οποία διέφερε από την απιστία εκείνων που απέρριψαν εκ προθέσεως τον Χριστό και επιδίωξαν με κάθε τρόπο να τον θανατώσουν. Ο Θωμάς αγαπούσε τον Χριστό, ήταν μάλιστα διατεθειμένος να πεθάνει για χάρη του. Λίγες μέρες νωρίτερα, όταν ο Χριστός πήγαινε στην Ιουδαία για να αναστήσει τον Λάζαρο, ο Θωμάς χωρίς κανένα φόβο είπε: «Ας πάμε κι εμείς εκεί, ΄ίνα αποθάνωμεν μετ’ αυτού’».

Τώρα ο Θωμάς αρνείται να πιστέψει στην Ανάσταση, επειδή είναι κάτι που το λαχταράει πάρα πολύ. Το θεωρεί απίστευτο. Ζητάει αποδείξεις πριν το αποδεχθεί, επειδή σε αυτό θα αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του. Για να μπορεί να λέγει: «Κηρύττουμε αυτό που είδαμε, αυτό που ακούσαμε, αυτό που ψηλαφήσαμε». Αν μας πουν ότι πετύχαμε κάτι που το θέλουμε πάρα πολύ, αρνούμαστε να το πιστέψουμε αμέσως, αν δεν το δούμε με τα μάτια μας, φοβούμενοι, σε περίπτωση διάψευσης, την ψυχρολουσία. Πέστε σε μια Κυπρία μάνα, πως το αγνοούμενο από την εισβολή του ’74 παιδί της βρέθηκε! Θα σας πιστέψει με το πρώτο; Με τίποτα! Αρνείται το παιδί της με αυτό;

Όταν όμως κάποιος μισεί τον Χριστό, όπως οι σταυρωτές του, όταν δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του, ψάχνει για χίλιες δυο δικαιολογίες, «προφάσεις εν αμαρτίαις», για να τον διαγράψει απ’ τη ζωή του. Οι Φαρισαίοι άκουσαν, όπως όλος ο κόσμος, τη θεϊκή διδασκαλία του, είδαν τα αναρίθμητα θαύματά του, αλλά δεν μπόρεσαν να τον αποδεχθούν, να τον πιστέψουν για Μεσσία τους. Γιατί τότε έπρεπε να αλλάξουν άρδην τη ζωή τους, το βόλεμά τους. Να του παραδώσουν τα ηνία, την εξουσία τους, να γίνουν αυτοί, οι διδάσκαλοι και οδηγητές του λαού, μαθητές του. Τον είδαν λοιπόν σαν αντίπαλο. Αντί να αλλάξουν αυτοί τη ζωή τους, προσπάθησαν να βρουν τρόπο να βγάλουν τον Χριστό από τη μέση. Να τον απορρίψουν.

Ο Χριστός δεν απαγορεύει σε κανέναν να αμφιβάλλει. Το θέμα είναι για ποιο λόγο αμφιβάλλει κανείς. Τί είδους απιστία έχει. Την καλή του Θωμά ή την κακή των αρνητών του;

Χριστός Ανέστη!

Προηγούμενο Άρθρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο – 11 στην Π.Ε Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Κοροναϊός: 1.428 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι – Στους 728 οι διασωληνωμένοι

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...