Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 10:55

Ι.Ν Αγ. Βασιλείου: Θείες λειτουργίες εβδομάδας (27 ΙΟΥΝ.-3 ΙΟΥΛ. 2021)

Ο πασχάλιος εορτολογικός κύκλος που άνοιξε με το Τριώδιο (Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου), τελείωσε με το κλείσιμο του Πεντηκοσταρίου (Κυριακή των Αγίων Πάντων). Η εβδομάδα μπροστά μας (27 Ιουν.-3 Ιουλ. 2021), η πρώτη μετά το κλείσιμο του εορτολογικού κύκλου του Πάσχα, έχει πολλές και σημαντικές εορτές. Έτσι λοιπόν θα έχουμε:

  1. Την Κυριακή, 27-6-2021, εορτή των Αγίων Πάντων, ώρα 7.00-10.00 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  2. Την Τρίτη, 29-6-2021, εορτή των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ώρα 7.00-9.45 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  3. Την Τετάρτη, 30-6-2021, Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων, ώρα, 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  4. Την Πέμπτη, 1-7-2021, εορτή των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, και πρωτομηνιά, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Μικρός Αγιασμός και Θεία Λειτουργία.
  5. Την Πέμπτη απόγευμα, 1-7-2021, ώρα 7.00-9.00 μ. μ., Εσπερινός και Παράκληση στην Παναγία Βλαχέρνα (συνοικισμός Δροσιά).
  6. Την Παρασκευή, 2-7-2021, εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας, ώρα 7.00-9.45 π. μ., Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Βλαχέρνας.
  7. Το Σάββατο, 3-7-2021, ώρα 7.00-10.00 π. μ., Θεία Λειτουργία-Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου, στον Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου. Εν συνεχεία, ώρα 10.30 π. μ., αποκαλυπτήρια προτομής του στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.
  8. Κάθε απόγευμα, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., γίνεται Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

(Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται στην ενορία μας αρκετές Θείες Λειτουργίες (5 αυτή την εβδομάδα), ώστε όλο και περισσότεροι ενορίτες να έχουν δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας).

Η Παναγία των Βλαχερνών, περίοπτη εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, υπήρξε μεγάλο προσκύνημα των Χριστιανών, διότι φυλάσσονταν σ’ αυτήν πολλά ιερά κειμήλια. Εκεί είχε κατατεθεί και η τιμία Εσθήτα, δηλαδή το φόρεμα της Παναγίας. Το είχαν φέρει από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη δύο αξιωματούχοι, ο Γάλβιος και ο Κάνδιδος. Εναποτέθηκε στον ναό της Παναγίας που κτίσθηκε στις Βλαχέρνες, όπου αργότερα κτίσθηκαν και βασιλικά ανάκτορα και έτσι έγινε αυτοκρατορικός ναός, με ιαματικό αγίασμα και πολλά θαύματα που γίνονταν με τη Χάρη της Θεοτόκου.

Υπάρχει και στον τόπο μας μικρό παρεκκλήσιο της Παναγίας της Βλαχέρνας. Βρίσκεται στον συνοικισμό Δροσιά, στην περιοχή Αλωνάκι-Καλαμίτσι. Η ιστορία του συνδέεται με κάποιο θαύμα της Παναγίας. Συνέβη στον καιρό της τουρκοκρατίας. Το μικρό παιδί του Οθωμανού αγά της περιοχής, παίζοντας στο συγκεκριμένο σημείο, έπεσε μέσα σε πηγάδι που βρισκόταν εκεί. Το αναζήτησαν και το βρήκαν μέσα στο πηγάδι και είδαν ότι το παιδί ήταν σώο πάνω στο νερό. Το έβγαλαν έξω και τους είπε ότι μια γυναίκα το κρατούσε στην αγκαλιά της, σώζοντάς το από τον πνιγμό. Ψάχνοντας στο πηγάδι, ανακάλυψαν εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας. Την πήραν με ευλάβεια και την κράτησαν για προστασία και ευλογία. Κατά την απελευθέρωση της Πρέβεζας το 1912 και την αποχώρηση του τουρκικού πληθυσμού, κατόπιν της γενομένης συνθηκολογήσεως, ο τούρκος αγάς παρέλαβε μαζί του και την εικόνα της Παναγίας, θεωρώντας την ιερό οικογενειακό κειμήλιο. Στον χώρο εκείνο κτίσθηκε αργότερα το μικρό παρεκκλήσιο της Παναγίας.

Η Παναγία έλαβε το πλήρωμα και όχι μέρος της Χάριτος του Θεού. Η καρδιά της πλάτυνε τόσο πολύ, που χωράει όλο τον κόσμο. Έγινε μητέρα όλων μας. Τα τέκνα της βρίσκονται παντού, σε κάθε γωνιά της γης. Όσοι την ευλαβούνται, ακόμα και οι μη Χριστιανοί, όπου κι αν ανήκουν, «λαοί, φυλαί και γλώσσαι», απολαμβάνουν το μητρικό της ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν μερικοί δεν τη γνωρίζουν. Αρκεί η καρδιά τους να είναι εύθετη προς το καλό, να είναι γεννημένοι «εκ της αληθείας». Πλατυτέρα κι απ’ τους ουρανούς, σκεπάζει και σώζει με περισσή αγάπη «την κληρονομίαν» της.

Καλή εβδομάδα!

Προηγούμενο Άρθρο

Πρέβεζα: Συνελήφθη για παράνομη άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας

Επόμενο Άρθρο

Ζητούνται ναυαγοσώστες ακτής για επιχείρηση στην Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...