Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 10:36

Ι.Ν Αγ. Βασιλείου: Θείες λειτουργίες εβδομάδας (6-12 ΙΟΥΝ. 2021)

Η εβδομάδα μπροστά μας (6-12 Ιουν. 2021), είναι η ΣΤ΄ εβδομάδα από το Πάσχα. Λέγεται εβδομάδα του Τυφλού και είναι πλήρης εορτών. Αυτή την εβδομάδα λοιπόν θα έχουμε:

  1. Την Κυριακή, 6-6-2021, ανάμνηση της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού, ώρα 7.00-10.00 π.μ., Θεία Λειτουργία. Παύει στο εξής η δεύτερη Θεία Λειτουργία.
  2. Τη Δευτέρα, 7-6-2021, μνήμη του οσίου Παναγή Μπασιά του εν Κεφαλληνία, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  3. Την Τετάρτη, 9-6-2021, η απόδοση (κλείσιμο) της εορτής του Πάσχα θα εορτασθεί με βραδινή Θεία Λειτουργία, που θα γίνει Τρίτη βράδυ, ώρα 9.00-12.00 τα μεσάνυχτα. Λόγω της μεγάλης εορτής, έχουμε κατάλυση ιχθύος (τρώμε ψάρι).
  4. Την Τετάρτη απόγευμα, ώρα 19.00 ακριβώς, θα ψαλεί η Ενάτη (Θ΄) Ώρα του Πάσχα και το τελευταίο Χριστός Ανέστη. Θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αναλήψεως.
  5. Την Πέμπτη, 10-6-2021, εορτή της Αναλήψεως, ώρα 7.00-9.45 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  6. Την Παρασκευή, 11-6-2021, εορτή των αγίων αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα και του αγίου Λουκά του Ρώσου ιατρού, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  7. Το Σάββατο, 12-6-2021, εορτή του παλαιού αγίου Ονουφρίου και του νέου του εν Κορωνησία, ώρα 7.00-9.30 π. μ., Θεία Λειτουργία.
  8. Το Σάββατο βράδυ, ώρα 9.00-10.00 μ. μ., Παράκληση για τους μαθητές των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τον Σεβ/το Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο.
  9. Κάθε απόγευμα, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., γίνεται Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

(Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται στην ενορία μας αρκετές Θείες Λειτουργίες (6 αυτή την εβδομάδα), ώστε όλο και περισσότεροι ενορίτες να έχουν δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας).

Με την απόδοση κλείνει η μεγάλη εορτή του Πάσχα, αλλά η χαρά της Ανάστασης δεν σταματάει ποτέ. Με την Ανάσταση και την Ανάληψη ολοκληρώνεται η ανάπλαση και αποκατάσταση του ανθρώπου, που είχε καίρια πληγεί και καταστραφεί από την αμαρτία και τον θάνατο. Στο πρόσωπο του Χριστού ο άνθρωπος ανεβαίνει ξανά στον Παράδεισο, κάθεται δίπλα στον Θεό.

Έτσι το Πάσχα είναι μια αδιάκοπη γιορτή. Νοηματοδοτεί ολόκληρο τον χρόνο. Η Εκκλησία έχει το πνευματικό της βίωμα εμβαπτισμένο βαθύτατα στο πασχαλινό πνεύμα. Μας επαναφέρει αδιαλείπτως στη μνήμη μας το ανεπανάληπτο γεγονός, αφιερώνοντας κάθε Κυριακή στον εορτασμό του Πάσχα. Ακόμα και κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή, κάθε Κυριακή ψάλλονται ύμνοι αναστάσιμοι. Η κυριακάτικη υμνολογία είναι πλημμυρισμένη στο αναστάσιμο χρώμα. Κάθε Κυριακή τα πάντα λούζονται στο ανέσπερο φως της πασχαλιάτικης νύχτας. Η καρδιά της Εκκλησίας χτυπάει στον αναστάσιμο παλμό όλο τον χρόνο. Κάθε Κυριακή έχουμε Πάσχα.

Μα δεν φτάνει να ψάλλουμε μόνο στη Λειτουργία μας το λυτρωτικό γεγονός. Ο σκοπός είναι να το μεταφέρουμε και στη ζωή μας. Η χαρά της Ανάστασης να υπερκαλύπτει τα πάντα. Να υπερισχύει στον πόνο και στη λύπη της ζωής. Να μην τη σβήνει κανένα δυσάρεστο γεγονός, όσο θλιβερό και αν είναι. Αφού ο θάνατος νικήθηκε, αφού ο Χριστός εκπλήρωσε «πάσαν την πατρικήν οικονομίαν» (όλο το σχέδιο του Θεού Πατρός, που είχε προαναγγελθεί διά των προφητών, για τη σωτηρία μας) και αναστήθηκε, αφού συνεπώς και εμείς θα αναστηθούμε και θα ανέλθουμε στον ουρανό, για να γίνουμε αιώνιοι συγκάθεδροι μαζί του «εκ δεξιών του Πατρός», τότε δεν μένει παρά να πληρούται και η δική μας καρδιά πάντοτε «χαράς και ευφροσύνης».

«Χαίρετε!», ήταν η πρώτη λέξη του αναστάντος Χριστού στις Μυροφόρες. Το ισχυρό βίωμα της αναστάσιμης χαράς πλημμύριζε τόσο δυνατά τις καρδιές των αγίων, που δεν έβλεπαν την ώρα της αναχώρησης από τα επίγεια, για να βλέπουν αδιάκοπα το πρόσωπο του αναστημένου Χριστού. Ήταν τόσο χαρούμενος για την Ανάσταση ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, που τον κάθε άνθρωπο που συναντούσε, τον χαιρετούσε πάντα με τα λόγια: «Χριστός Ανέστη, χαρά μου!»

Χριστός Ανέστη! Και του χρόνου!

Προηγούμενο Άρθρο

Βελόπουλος προς Βαγγέλη Ροπόκη: ”Είσαι από το παλιό η το νέο ΠΑΣΟΚ;;;”

Επόμενο Άρθρο

Έκτακτα μέτρα προστασίας κατά τη διενέργεια των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Α’ εξεταστικής περιόδου 2021

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...