Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 9:40

Ι.Ναός Αγ. Βασιλείου: Θείες λειτουργίες εβδομάδας ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (30 ΜΑΪ.-5 ΙΟΥΝ. 2021)

Η εβδομάδα μπροστά μας (23-29 Μαΐου 2021), είναι η Ε΄ εβδομάδα από το Πάσχα και λέγεται εβδομάδα της Σαμαρείτιδος. Θα έχουμε Θεία Λειτουργία κατά τις ακόλουθες ημέρες.

  1. Την Κυριακή, 30-5-2021, ανάμνηση της συναντήσεως του Χριστού με την Σαμαρείτιδα. (Θα γίνουν δύο Θείες Λειτουργίες. Η α΄: ώρα 7.00-9.45 π. μ. και η β΄: ώρα 10.00-11.00 π. μ.)
  2. Την Τρίτη, 1-6-2021, Μικρός Αγιασμός της πρωτομηνιάς, ώρα από 7.00 π. μ. και εξής. Ραντίζουμε το σπίτι μας και πίνουμε αγιασμό κάθε πρωί νηστικοί, πριν φάμε οτιδήποτε.
  3. Την Τετάρτη, 2-6-2021, απόδοση (κλείσιμο) της εορτής της Μεσοπεντηκοστής, του αγ. Νικηφόρου, Πατριάρχου Κων/πόλεως και του αγ. νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του εξ Αγαρηνών, ώρα 7.00-9.30 π. μ.
  4. Το Σάββατο, 5-6-2021, απόδοση της εορτής της Σαμαρείτιδος και ημέρα μνήμης των κεκοιμημένων, ώρα 7.00-9.30 π. μ.
  5. Κάθε απόγευμα, ώρα 7.00-8.15 μ. μ., γίνεται Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο-Χαιρετισμοί.

(Λόγω του υγειονομικού περιορισμού ως προς τον αριθμό των εκκλησιαζομένων, κάθε εβδομάδα τελούνται στην ενορία μας αρκετές Θείες Λειτουργίες (4 αυτή την εβδομάδα), ώστε όλο και περισσότεροι ενορίτες να έχουν δυνατότητα εκκλησιασμού και Θείας Κοινωνίας).

Η Σαμαρείτιδα με την οποία μίλησε ο Χριστός παρά το φρέαρ του Ιακώβ, είναι η αγία Φωτεινή, την οποία εορτάζουμε και στις 26 Φεβρουαρίου. Η συνάντησή της με τον Χριστό υπήρξε κομβικό σημείο στη ζωή της. Μετά από τη συνάντηση αυτή έκαμε στροφή 180 μοιρών και έδειξε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Ενώ μέχρι τότε έκανε τη ζωή της, ζούσε όπως την ευχαριστούσε, χωρίς καμμιά σοβαρή φροντίδα για τη σχέση της με τον Θεό, από κει και στο εξής έγινε απόστολος του Χριστού, τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της και τελικά πέθαναν με μαρτυρικό θάνατο όλοι για τον Χριστό.

Τον Χριστό τον είδαν πολλοί άνθρωποι κατά την επίγεια ζωή του και συνομίλησαν μαζί του. Δεν έγιναν όμως όλοι ακόλουθοί του. Ούτε καν τον πίστεψαν πολλοί. Τί ήταν αυτό που έκαμε τη Σαμαρείτιδα να τον εμπιστευθεί και να τον ακολουθήσει; Γιατί άλλοι δέχονταν τον λόγο του και άλλοι τον απέρριπταν;

Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Χριστός. Μιλάει για δύο ειδών ανθρώπους και συνεπώς για δυο διαφορετικές προσεγγίσεις που γίνονται προς το πρόσωπό του και προς το μήνυμά του. Εγώ είμαι η αλήθεια, λέει, και ήλθα στον κόσμο ακριβώς για να κηρύξω την αλήθεια. «Πας ο ων εκ της αληθείας ακούει μου της φωνής… Ο ων εκ του Θεού τα ρήματα του Θεού ακούει». Επομένως υπάρχουν άνθρωποι που είναι γεννημένοι από τον Θεό, από την αλήθεια. «Εκ του Θεού εσμεν… Πας ο αγαπών, εκ του Θεού γεγέννηται… Πας ο γεγεννημένος εκ του Θεού αμαρτίαν ου ποιεί, ότι εκ του Θεού γεγέννηται».

Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι γεννημένοι από τον Θεό. Δεν είναι τέκνα του. «Φανερά εστι τα τέκνα του Θεού και τα τέκνα του διαβόλου». Ο Χριστός δεν δίστασε να πει κατάμουτρα στους Ιουδαίους ότι έχουν πατέρα τους τον διάβολο. «Υμείς εκ του πατρός του διαβόλου εστέ, και τας επιθυμίας του πατρός υμών θέλετε ποιείν». Και είναι φυσικό, όποιος δεν είναι εκ του Θεού, να μην ακούει και να μη δέχεται τον λόγο του Θεού. «Αν ήταν ο Θεός πατέρας σας, θα αγαπούσατε και μένα», λέει ο Χριστός, ενώ τώρα «ου δύνασθε ακούειν τον λόγον τον εμόν».

Τέκνα του Θεού λογίζονται οι άνθρωποι που αγαπούν τον Θεό, το καλό, την αλήθεια, τον συνάνθρωπό τους. «Πας ο αγαπών». Και αντιστρόφως, τέκνα του διαβόλου, όσοι αγαπούν την κακία του. Και είναι απολύτως φυσικό, τα τέκνα του Θεού και της αλήθειας να δέχονται τον λόγο του, ενώ τα τέκνα του διαβόλου να τον απορρίπτουν, γιατί ο διάβολος δεν στέκεται στην αλήθεια. «Ουκ έστιν αλήθεια εν αυτώ». Στο χέρι μας είναι λοιπόν να συγγενέψουμε πραγματικά με τον Χριστό. Μας το δήλωσε άλλωστε καθαρά: Αυτός που θα κάμει «το θέλημα του Πατρός μου του εν ουρανοίς, αυτός μου αδελφός και αδελφή και μήτηρ εστίν».                    Χριστός Ανέστη!

Προηγούμενο Άρθρο

Ανοικτή επιστολή διδασκόντων εκπαιδευτικών: Μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας σε Πρότυπο

Επόμενο Άρθρο

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ «Μνήμη Αλώσεως»

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...