Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 13:43

Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας – Δέος προκάλεσε το θεατρικό έργο ” Το χάσμα της Κασσώπης” – Μετά από 21 αιώνες παράσταση στην Αρχαία Κασσώπη (video-pics)

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ προκάλεσε σε όλους όσους επισκέφθηκαν το απόγευμα της Κυριακής το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης, το οποίο ξαναγίνεται προσβάσιμο για το κοινό μετά από 21 αιώνες, προκειμένου να παρακολουθήσουν το έργο ”Το χάσμα της Κασσώπης” από το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας του Frédéric Lenormand.

Οι συντελεστές της παράστασης με σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο και μετά από πρόβες που διήρκησαν πολλούς μήνες παρουσίασαν ένα εκπληκτικό έργο, όπου στο τέλος καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Μετά την αναστήλωση των πέντε πρώτων σειρών εδωλίων του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και χάρη στην αγαστή συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, το θέατρο θα δεχθεί και πάλι θεατές μετά από δύο χιλιετίες.

Την εκπληκτική παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκατοντάδες κόσμου που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο με ειδικές κάρτες εισόδου, ενώ στον χώρο βρέθηκαν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γούσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευκλείδης Φονταράς και Θανάσης Ανωγιάτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας Θοδωρής Δράκος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γιαμάς, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ”Ακτία Νικόπολης” Νίκος Καράμπελας, υποψήφιοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Πριν από την παρουσίαση του έργου, μίλησε η  προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη, η οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν προκειμένου να ξεκινήσουν αλλά και να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες εργασίες, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσους βοήθησαν προκειμένου σήμερα πλέον το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης να είναι προσβάσιμο για το κοινό.

Ακολούθησε η σκηνοθέτης του Θεατρικού Εργαστηρίου Πρέβεζας Λίλη Σακκά, η οποία ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παράσταση, ενώ ανέγνωσε την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε ένα τροχαίο ατύχημα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος ευχαρίστησε προσωπικά την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανθή Αγγέλη, για τις εργασίες που έγιναν στην αρχαία Κασσώπη.

Για την μετάβαση του κόσμου στον αρχαιολογικό χώρο, σημαντική βοήθεια παρείχε το ΚΤΕΛ Πρέβεζας το οποίο διέθεσε 2 λεωφορεία εντελώς δωρεάν.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης και των αλλεπάλληλων αιτημάτων πολιτών αποφασίστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας η επανάληψη της θεατρικής παράστασης «Το χάσμα της Κασσώπης» στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης στο πλαίσιο συμμετοχής των δράσεων του ΥΠΠΟ για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) του 2023, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00

Το έργο συγγράφηκε από τον κ. Frédéric Lenormand, επισκέπτη της Κασσώπης τη δεκαετία του 1990, εκδόθηκε ιδιωτικά στη Γαλλία και ανασύρθηκε από τη λήθη από τον κ. Παναγιώτη Κλήμη και τον κ. Νίκο Δ. Καράμπελα.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η πλοκή του έργου έχει εν συντομία ως εξής: Βρισκόμαστε σε μία μικρή ελληνική πόλη της Ηπείρου, την Κασσώπη, το έτος 31π.Χ. Η πόλη βρίσκεται σε παρακμή. Ο άρχοντας της πόλης, ένας γέρος έμπορος, ένας καλλιτέχνης και μία ιέρεια της Αφροδίτης παρακολουθούν την πόλη να γκρεμίζεται σιγά σιγά από κατολισθήσεις. Ρωμαϊκές λεγεώνες φτάνουν στην περιοχή και ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος επισκέπτεται την Κασσώπη για να πείσει τους πολίτες της, πριν χρησιμοποιηθεί βία, να μετοικήσουν στην νέα πόλη, την Νικόπολη, που θα χτίσει ο Οκταβιανός Αύγουστος για να θυμίζει τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου. Δύο πολιτισμοί συγκρούονται. Τα επιχειρήματα των Ρωμαίων και ο αντίλογος των Κασσωπαίων διατρέχουν το έργο με πίκρα και χιούμορ. Παρακολουθούμε την αντιπαράθεση της Ρώμης με την Ελλάδα. Η απόφαση για την εξέλιξη έχει παρθεί. Ο πιο ισχυρός θα νικήσει. Η νέα πόλη θα δημιουργηθεί πάνω στον πόνο και τον αγώνα των Κασσωπαίων.

Συντελεστές της παράστασης:

Συγγραφέας : Frédéric Lenormand

Μετάφραση : Κάρολ Μόλτερ

Σκηνοθεσία & επεξεργασία κειμένου: Λίλη Σακκά

Μουσική Επιμέλεια: Θοδωρής Τόλης

Σκηνικά: Κώστας Λάκης, Λίλη Σακκά

Κουστούμια, Σχεδιασμός Μακιγιάζ, Περούκες: Κώστας Λάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κοσμάς Μαρκής, Άννα Μπαρκούζου, Ιωάννα Μπόμπορη, Άντα Νίκα, Γεωργία Παπαδιώτη, Σπύρος Παπαδιώτης.

Ήχος: db sounds

Υπεύθυνος Οπτικοακουστικών Μέσων/ Φροντιστήριο: Κώστας Παππάς

Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού: Κώστας Λάκης

Φωτογραφίες/Βίντεο: Κώστας Αθανασόπουλος

Επικοινωνία: Ιουλία Χουλιάρα

Κατασκευή Σκηνικού: Φώτης Τσούτσης

Κατασκευή Κοσμημάτων: Γεωργία Τσιγκάκου

Κατασκευή Κουστουμιών: Ελεωνόρα Θάνου

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Δήμος Πρέβεζας και οι δημότες στέκονται με προσφορές στο πλευρό των πληγέντων στη Θεσσαλία

Επόμενο Άρθρο

Ανάπτυξη Τώρα: “Συγκινητική η αλληλεγγύη του κόσμου της Πρέβεζας –  Να βραβευτεί με όλες τις τιμές η ΛΕΚ Πρέβεζας– Ακυρώνουμε την προγραμματισμένη παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας ”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...