Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 18:03

Θα αλλάξουν φωτισμό ή θα «αλλάξουν τα φώτα» στους δημότες Πρέβεζας;

Πρεβεζάνες, Πρεβεζάνοι,

δε σας κρύβουμε ότι με χαρά πληροφορηθήκαμε, ως δημοτική κίνηση, την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών να αποσυρθεί ο Δήμος από τη Σύμβαση για έργο με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά την αλλαγή λαμπτήρων του οδοφωτισμού και την οποία έχει συνάψει η Περιφέρεια Ηπείρου με μελετητή ανάδοχο. Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια των ανάλογων απορριπτικών αποφάσεων του Δ. Αρταίων και του Δ. Ηγουμενίτσας.

Το τραγελαφικό είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η μόνη απόφαση που έχει απομείνει υπέρ του συγκεκριμένου έργου είναι αυτή των ξεκάθαρα όπως φαίνεται «υπάκουων» στις «εντολές» του Περιφερειάρχη Ηπείρου, δηλαδή της πλειοψηφίας των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας (κ. Γεωργάκου, κ. Νίτσα, κ. Ροπόκη, και του «ανεξάρτητου» κ.Κακιούζη)

Έτσι, η χαρά μας για τις παραπάνω αποφάσεις των άλλων Δήμων της Ηπείρου, μετατρέπεται σε θλίψη και οργή, γιατί τελικά οι δημότες του Δήμου μας θα πληρώσουν τον λογαριασμό από την αύξηση των δημοτικών τελών για οδοφωτισμό. Δημοτικά τέλη τα οποία θα απογειωθούν, μετά την απόφαση των «υποτελών» στα σχέδια του Περιφερειάρχη, ο οποίος «πρωτοπορεί» παραδίδοντας στην ιδιωτικοποίηση με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) βασικές λειτουργίες της τοπικής διοίκησης (μετά τα απορρίμματα και την εν κρυπτώ σύμβαση που δένει χειροπόδαρα τους Δήμους της Ηπείρου) στέλνοντας τον λογαριασμό στους κατοίκους της. επιδιώκοντας να προβάλει ότι η Περιφέρεια παρουσιάζει «απορροφητικότητα» στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Γενικά, τα προγράμματα «εξοικονόμησης ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό» με πληρωμή του αναδόχου με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που πρόκειται να επιτευχθεί (όπως το πρόγραμμα ELENA) είναι πολύ «της μόδας».

Η ιδέα είναι ότι ένας ανάδοχος αναλαμβάνει με δικά του έξοδα να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού. Παράλληλα, επωμίζεται τη συντήρηση του δικτύου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως για 15 χρόνια, στην για Πρέβεζα για 12 μετά από πίεση) και η πληρωμή του είναι ένα ποσοστό επί της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται. Έτσι, το πρόγραμμα σε πρώτη φάση φαντάζει αρκετά ελκυστικό, γιατί δημιουργείται η εντύπωση πως ο Δήμος θα έχει μηδενικό αρχικό κόστος επένδυσης και εν συνεχεία θα πληρώνει τον ιδιώτη από λεφτά που έτσι κι αλλιώς θα ξόδευε.

Είναι όμως έτσι;

Το επικρατέστερο σενάριο από τη μέχρι τώρα εμπειρία είναι ότι οι ιδιώτες, αφού αναλάβουν το έργο, στη συνέχεια αρχίζουν τα προβλήματα…Οι εργολάβοι -και οι μελετητές φίλοι τους- χρησιμοποιούν κάθε δυνατή μέθοδο για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Αυτό είναι φυσικά αναμενόμενο. Το ενδιαφέρον εδώ για τους ανθρώπους μας στην «τοπική διοίκηση» είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται προκειμένου να το πετύχουν.

Οι συνηθέστερες από αυτές είναι συνήθως δύο (αν και ξέρουμε πολύ καλά ότι η φαντασία των εργολάβων μπορεί να γεννήσει δεκάδες!):

α) Η υπερτιμολόγηση της βάσης αναφοράς της κατανάλωσης του Δήμου (π.χ. περίπτωση Ηγουμενίτσας). Στην περίπτωση αυτή οι μελετητές σχεδόν διπλασιάζουν την κατανάλωση από τα 4 και κάτι εκ. στα 8 εκ. ευρώ!!!. Το αποτέλεσμα είναι ότι καθώς ο ανάδοχος πληρώνεται με ποσοστό επί της εξοικονόμησης, το ποσοστό αυτό προκύπτει..θηριώδες!!!

β) Η άρνηση συντήρησης με διάφορες προφάσεις και αφορμές. Τις περισσότερες φορές στήνεται ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι μεταξύ Δήμου και αναδόχου για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή των λαμπτήρων. Συνήθως οι συμβάσεις στα ψηλά γράμματα προβλέπουν ότι αν ευθύνεται κάποιος «τρίτος» για την καταστροφή, τότε η αντικατάστασή των λαμπτήρων δεν αποτελεί ευθύνη του αναδόχου. Σου λέει π.χ. αν ένας πιτσιρικάς σπάσει μια λάμπα, τότε·αυτό θεωρείται «αντικατάσταση» και όχι «συντήρηση» και την αναλαμβάνει ο Δήμος, δεν αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου. Τι γίνεται όμως, αν όμως έχουμε πτώση της τάσης στο δίκτυο, λόγω ΔΕΗ και καούν μερικές δεκάδες φώτα; Αν υπάρξουν κάποιες εξαιρετικές καιρικές συνθήκες υγρασίας; Οι ανάδοχοι βρίσκουν ή μάλλον εφευρίσκουν άπειρους λόγους, ώστε πρακτικά να μη πραγματοποιούν τη συντήρηση ή να την ελαχιστοποιούν με αποτέλεσμα φυσικά το κόστος να το καλύπτει ο Δήμος.

Καλούμε τον Δήμαρχο Πρέβεζας και την πλειοψηφία των συνεργαζόμενων παρατάξεων να ανακαλέσουν την απόφασή τους για την υλοποίηση του σημαντικού έργου του οδοφωτισμού  της πόλης και των χωριών του δήμου μας, μέσω της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και της εκχώρησης σε ιδιώτη. Να διαβάσουν «καλύτερα» την εισήγηση της υπηρεσίας όσον αφορά το κόστος και να λάβουν υπόψη τους τις ενστάσεις που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα παραποιημένα στοιχεία της μελέτης που παρουσιάστηκε με στρεβλό τρόπο.

Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι υπόλογοι απέναντι στους κατοίκους, αυτού του τόπου που ακούει για έργα και έργα δεν βλέπει κι έχει χορτάσει από μεγάλα λόγια.

Η γραμματεία της δημοτικής κίνησης

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Τηλεδιάσκεψη Νίκου Γεωργάκου με την επιτροπή Ελλάδα 2021

Επόμενο Άρθρο

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Προτάσεις τουριστικής προβολής και ανάπτυξης Δήμου Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...