Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 14:55

Η Πρύτανης Νεγρεπόντη – Δελιβάνη για Νικόπολη και UNESCO

Με θλίψη επανέρχομαι σε ένα θέμα, το οποίο θεωρούσα πως είχε τακτοποιηθεί, αλλά δυστυχώς, εκκρεμεί ακόμα. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης στην Πρέβεζα, που η ανάγκη ένταξης του στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι αυταπόδεικτη. Ωστόσο επί δεκαετίες δεν έχει πραγματοποιηθεί, για αδιευκρίνιστους λόγους.

Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, αγωνίζεται επί 20 χρόνια για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO. Το 2003 μάλιστα, ο Όμιλος κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ωστόσο μέχρι και σήμερα έχει προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πριν από ένα χρόνο βρέθηκα στην Πρέβεζα για να συμμετάσχω σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, όπου ενημερώθηκα σχετικά και έκανα δηλώσεις, που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, καθώς απόρησα, πώς ένα τέτοιας εμβέλειας μνημείο δεν έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι απαράδεκτο, ένα τέτοιο ιστορικό μνημείο, να παραμένει στην αφάνεια και να μην αξιοποιείται όπως του αναλογεί. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της χώρας, δεν πρέπει να αφήνουμε αναξιοποίητες ευκαιρίες προβολής τόσο σημαντικές, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης.

Προηγούμενο Άρθρο

Νέα Διανομή τροφίμων του Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας ΤΕΒΑ από το Δήμο Πάργας

Επόμενο Άρθρο

Στη Διεθνή Έκθεση Food&Life 2022 με τη συνδρομή της Περιφέρειας συμμετείχαν 22 παραγωγοί της Ηπείρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...