Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 23:54

Η Πρέβεζα τίμησε τον Πολιούχο της Αγ. Χαράλαμπο παρουσία φορέων και πλήθος κόσμου (video-pics)

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Πρεβέζης Ἁγίου Χαραλάμπους, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Λαρίσης κ. Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή Εφημερίων και Διακόνων, και την παρουσία του εκπροσωπούντος την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Βουλευτού κ. Στέργιου Γιαννάκη και του Βουλευτού της Αντιπολίτευσης, του Περιφερειάρχου, του Αντιπεριφερειάρχου και Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, Δημοτικών Συμβούλων, της Προέδρου του Πανεπιστημίου, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πρεβέζης και μεγάλου πλήθους πιστών!

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρὀθεος Β΄ ανεφέρθη στη χαρά που προσφέρει στην Εκκλησία και στον κάθε πιστό ο Χριστός, η οποία εἰναι η όντως χαρά, που προσφέρει ελπίδα στην απελπισία, δύναμη στην αδυναμία, βεβαιότητα στην αναμονή και την προσδοκία. Ἐίναι η χαρά” τόνισε “που ενίσχυσε τον Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο σε βαθύτατο γήρας να μαρτυρήσει για τη δόξα του Χριστού”.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο για την πρόσκλησή του και ευχήθηκε ο άγιος Χαράλαμπος να τηρεί την Πρέβεζα υπό τη σκέπη του Επιτραχηλίου του ευημερούσα και ασφαλή.

Επηκολούθησε πάνδημη λιτανεία, πλαισιουμένη από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα ”Ορφέας”, νέους τοπικών πολιτιστικών Συλλόγων και Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε με εγκαρδίους λόγους τους Αρχιερείς και το πλήθος των πιστών και ευχήθηκε σε όλους να είναι πάντοτε μέτοχοι της Χαράς του Χριστού!

Με κάθε λαμπρότητα και την δέουσα ιεροπρέπεια η πόλη της Πρέβεζας εόρτασε τον Πολιούχο της, Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της.

Του Όρθρου και της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λαρίσης κ. Ιερωνύμου και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου, ο οποίος αναφέρθηκε στον εορτάζοντα Άγιο, τονίζοντας πως ο Άγιος ήταν ένας ταπεινός Ιερέας, που είχε αποβάλει τον εγωισμό του και δόξαζε τον Θεό. Συνάμα, ο κ. Δωρόθες ανέφερε ότι ο Άγιος στο μαρτύριό του, αλλά και στην ζωή του ομολογούσε τον Αναστάντα και Σωτήρα Χριστό. Τέλος, ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη για την αρχοντική και ευγενική φιλοξενία του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πάνδημη λιτάνευση Ιερών Λειψάνων του Αγίου και της Ιεράς του Εικόνας στις κεντρικές οδούς της πόλης.

Προ της Απολύσεως ο Μητροπολίτης Πρεβέζης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους παρισταμένους πολιτικούς άρχοντες, αλλά και όλους τους πιστούς που παρευρέθηκαν στον εορτασμό.

Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική “Ορφέας”, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι έφεραν επ΄ ώμου την Ιερά Εικόνα του Αγίου, καθώς και τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας και Βόνιτσας, o Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: ekklisiaonline.gr

Φωτογραφίες / Βίντεο: onprevezanews.gr

Βίντεο (1) 

Βίντεο (2)

Προηγούμενο Άρθρο

Το Manesis Travel διοργανώνει εκδρομή στην Πρέβεζα για το Καρναβαλικό Κομιτάτο

Επόμενο Άρθρο

Χαιρετισμός Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου για την εορτή του προστάτου και πολιούχου Αγ. Χαραλάμπους

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...