Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 3:34

Η Πρέβεζα τίμησε τον ιατρό Σπύρο Σουμαλεύρη στην παρουσίαση του βιβλίου του (video-pics)

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας ”ΟΑΣΗ”, ο ιατρός Σπύρος Σουμαλεύρης παρουσίασε το βιβλίου του με τίτλο: ”Ιατροί και Υγεία στο Ν. Πρέβεζας”.

Το βιβλίο έγινε μετά από μακρόχρονη έρευνα σε ιστορικά αρχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η παρουσία της Ιατρικής Ιστορίας ξεκινάει από την περίοδο 1717/18 έως το 1797 και αναφέρεται στους ιατρούς και την υγεία στην Πρέβεζα και την Πάργα κατά την Βενετική περίοδο.

Ακολουθεί η περιόδος έως το 1912 για τους ιατρούς, αλλά και τους καταγόμενους από την περιοχή της Πρέβεζας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίοδο 1912 έως και το 1940 η οποία συνοδεύεται με ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Στο βιβλίο περιγράφεται επίσης η κατάσταση και στα υγειονομικά κτίρια της εποχής, όπως το Δημοτικό Νοσοκομείο Πρέβεζας ”Αγ. Κοσμάς”, το λαϊκό ”Ιατροφαρμακείο”, ο Κοινοτικός Υγειονομικός σταθμός Πρέβεζας, το ΠΙΚΠΑ, το ΙΚΑ, οι ιδιωτικές κλινικές, το αστυιατρείο, τα Ιαματικά Λουτρά, το Γ.Ν Νοσοκομείο Πρέβεζας καθώς και τα Κ.Υ.

Ο ιατρός Σπύρος Σουμαλεύρης ήταν για πάρα πολλά χρόνια μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, μέχρι την συνταξιοδότησή του και δεν θα μπορούσε να μην κάνει ιδιαίτερη αναφόρα σε αυτόν.

Το παρών στην εξαιρετική αυτή εκδήλωση έδωσαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, οι Βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας, η πρώην Ευρωβουλευτής και Βουλευτής Πρέβεζας Μερόπη Καλδή, ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης, ο διοικητής του Γ.Ν. Πρέβεζας Δημήτρης Σκανδάλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας Δημήτρης Σουμαλεύρης, η Λιμενάρχης Πρέβεζας Ματίνα Μαργέλη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, επιχειρηματίες και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος και πρώην δημοτική σύμβουλος Ελευθερία Αγγέλη-Παπαϊωαννίδη.

Αν και στην εκδήλωση ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ωστόσο ένα ταξίδι στο εξωτερικό με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κυβέρνησης, ήταν η αιτία που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Χαιρετισμούς απήυθυναν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας και σημερινός Ειδικός γραμματέας Θωμάς Δήμας και ο νυν πρόεδρος και αδελφός του συγγραφέα Δημήτρης Σουμαλεύρης.

Πριν την έναρξη των ομιλιών ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας τίμησε τους ιατρούς Επαμεινώνδα Λέκκα, Αριστείδη Καββαδία και Γεώργιο Λιανό για την προσφορά τους.

Η εκδήλωσε περιελάμβανε ομιλίες με τον κ. Θεόδωρο Δαρδαβέση (κοσμήτορα της σχολής Επιστημών Υγεία του Α.Π.Θ) με θέμα: ”Δομές υγεία και ιδρύματα – εξέλιξη”, την κα Μαρία Κωνσταντή (καθηγήτρια και Διευθύντρια του εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) με θέμα: ”Φαρμακολογία και Ιατρική στο πέρασμα των αιώνων”, τον κ. Κωνσταντίνο Τρουμπούκη (Αναπληρωτή καθηγητή ιστορίας της Ιατρικής Σχολής των Επιστημών Υγεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) με θέμα: Το βιβλίο από την πλευρά της Ιστοριάς της Ιατρικής”, ενώ για λόγω υγείας δεν παρευρέθηκε ο Διευθυντής Γενικών Αρχείων Κράτους Πρέβεζας κ. Σπυρίδων Σκλαβενίτης, ο οποίος απέστειλε το θέμα της ομιλίας του ”Ιατροί & υγεία στην Πρέβεζα. Αναζητώντας το παρελθόν στις μαρτυρίες των αρχείων” που διάβασε η κ. Αγγέλη.

Την εκδήλωση έκλεισε ο ιατρός και συγγραφέας του βιβλίου Σπύρος Σουμαλεύρης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν για να εισπράξει το ζεστό χειροκρότημα όλων.

Το βιβλίο του Σπύρου Σουμαλεύρη μπορείτε να το προμηθευτείτε εντελώς δωρεάν από τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου (Θεοφάνους 5 ) στην Πρέβεζας, ώρες γραφείων.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο φάρος και το ξωκλήσι του Αγίου Σώστη στο Μεσολόγγι (video)

Επόμενο Άρθρο

Πρέβεζα: Ζητείται λογιστής-τρια για εμπορική επιχείρηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...