Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 4:01

Η Πρέβεζα τίμησε την Τσικνοπέμπτη (φωτογραφίες-βίντεο)

Ο κορονοϊός μας στέρησε τις περσινές Απόκριες, τις φετινές, Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και τώρα έστω με τις όποιες δυσκολίες γιορτάζουμε την παράδοση της Τσικνοπέμπτης… Πολλά καταστήματα της Πρέβεζας, έστησαν ψησταριές, άναψαν κάρβουνα και τήρησαν το έθιμο πατροπαράδοτα, προσφέροντας στους περαστικούς σουβλάκια, λουκάνικα και άλλες νοστιμιές.

Το onprevezanews.gr κατέγραψε με τον φωτογραφικό του φακό, μερικά από τα καταστήματα της πόλης που γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη…

Στον ”Καλοφαγά” κάθε μέρα είναι Τσικνοπέμπτη

Επισκεφθήκαμε το κατάστημα ”Καλοφαγάς” στην Πρέβεζα, όπου ο ιδιοκτήτης και chef Βασίλης Δόσης μας μίλησε για το έθιμο, αλλά και τις προτιμήσεις του κόσμου.

”Στο κατάστημά έχουμε κρατήσεις από πολλές γειτονικές περιοχές, όπως Γιάννενα, Άρτα, Καλαμπάκα, Λευκάδα κ.α. Για εμάς το καλό κρέας και η ποιότητά του παίζει σημαντικό ρόλο, για αυτό και επιλέγουμε τα καλύτερα κρέατα από τις γύρω περιοχές” δηλώνει στην κάμερα του onprevezanews.gr ο Βασίλης Δόσης.

 

Τι συμβολίζει η Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι ετήσια, να την αποκαλέσουμε τελετή, της οποίας η παράδοση χάνεται στα βάθη των χρόνων. Είναι η ημέρα (και η νύχτα…) που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη». Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής. Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής πριν από το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Η Τσικνοπέμπτη δίνει  την ευκαιρία στα νοικοκυριά να καταναλώσουν γιορτάζοντας όπως συνήθως στον τόπο μας με τρόπο μοναδικό, ό,τι κόκκινο κρέας τους έχει απομείνει πριν από τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

Κατά την Τσικνοπέμπτη ετοίμαζαν σε παλαιότερες εποχές, το «παστό». Έβραζαν δηλαδή το λίπος του χοιρινού με νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα (με νερό), πριν το σουρώσουν.  Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των χοίρων, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια». Γι’ αυτό, η εβδομάδα αυτή ονομαζόταν και σφαγαριά. Κάθε οικογένεια έτρεφε για έναν ολόκληρο χρόνο από ένα γουρούνι, το οποίο κατέληγε …θύμα της αποκριάτικης κρεατοφαγίας.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

 Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Τι προβλέπεται και τι ισχύει στην Εστίαση και Διασκέδαση

Επόμενο Άρθρο

UNESCO: Δράση για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Νικόπολης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...